800 asırdır yaşayan kültür

800 asırdır yaşayan kültür

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI DEVAM EDİYOR

800 asırdır yaşayan kültür

Ahilik Haftası kutlamaları Kültür Merkezi ve MKE Açık Hava Düğün salonunda yapılan etkinliklerle yapıldı.

GENİŞ KATILIM

Ahilik Haftası Kutlama törenleri kortej yürüyüşü ile başladı. Belediye binası önünde toplanan kortej Kırıkkale Belediyesi Mehter takımı eşliğinde Zafer Caddesinden Kültür merkezine kadar yürüdü.  Yürüyüşe Kırıkkale Vali Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Belediye Başkanı Yardımcısı Şükrü Göktaş, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ekrem Yıldız, Jandarma Alay komutanı Albay Harun karabulut, Emniyet Müdürü Hasan Onar, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Esnaf Odaları Başkanları, Saadet Partisi Milletvekili Adayı Faruk Vurgun ve yöneticileri, il müdürleri ve az sayıda esnaf katıldı.

DİPLOMALI SANATKARLAR OLSUN

Etkinlik Kültür Merkezinde yapılan programla devam etti. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını Kırıkkale Esnaf Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli yaptı. Köstekli Ahilik geleneğinin 7 asırlık bir gelenek olduğunu Ahi Evran kültürünün tüm dünya tarafından kabul edilen bir gelenek olduğunu söyledi. Köstekli günümüzde hala bu geleneğin temeli ile esnaflık yapıldığını belirterek Almanya ikinci dünya savaşından sonra Ahilik Kültürü ile gelişim sağlamıştı.  Avrupa'nın en genç nüfusu ülkemizde. Bu dinamik nüfusun bilime ve eğitime büyük ihtiyacı var. Eğitimin yanı sıra kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda çaba gösterilmesine ihtiyaç var. Zanaatkâr ve sanatkâr genlere ihtiyaç var. Bizdeki esnaf kültürü hiçbir yerde yok. Gençlerimizi bilgi ve becerilerle donatmalıyız. Ülkemizde işsizlik yok. İş beğenmeme var. Diplomalı işsiz olana kadar diplomalı sanatkârlarımız olsun istiyoruz. Tüm Ülkede kalifiye elemana ihtiyaç var. Bunun içinde birçok iş dallarında eğitimi veriliyor. Bu konuda Devletimiz büyük iş yapıyor. Bu güzel ülke hepimizin. Ben inanıyorum ki birlik beraberliğimiz sağlandığı zaman birde buna eğitim görmüş nüfus eklenirse tüm sorunların üstesinden geliriz” ifadesini kullandı.

 

CEMİYET HAYATINI DÜZENİNİ SAĞLADI

Kırıkkale Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız yaptığı konuşmada Ahilik haftasının aslen Kırşehir'de kutlandığını ancak ilimizde de kutlandığını söyledi.  Yıldız Ahilik Kültürü 800 yıldır yaşatılan bir kültürdür.  Bu kültür sosyal toplumun çimentosu durumundadır. Ahililik sistematik olarak  toplumdaki düzenin sağlanmasını da sağlıyor. Dürüstlük iş yapma, işini iyi yapmak, el emeğini göz nurunu büyük önem veren bir kuruluş. Bu kuruluşun temelleri o kadar sağlam ki bu güne kadar gelmiş. Türk İslam Ahlakının temellerini de oluşturuyor. Cemiyet hayatımızın düzenini sağlamış bir kuruluş. Türk toplumunun diğer toplumlardan ayırt eden sosyal yardımı öne çıkartan bir kurum olmuş ve olmaya da devam ediyor ifadelerini kullandı.

AHİLİK DEVLET SİSTEMİDİR

AK Parti Kırıkkale Milletvekili adayı Oğuz kağan Köksal törende yaptığı konuşmada Ahilik teşkilatını 800 yıl kadar ayakta kalmasını temel sebebinin toplum tarafından büyük oranda kabulu olduğunu belirterek Ahilik Kültürü devletin temel taşı diyebiliriz. Devlette temel ne kadar sağlar olura devletin gelişmesi de o derece güçlü olur. Ahilik sistemi içinde dürüstlük, sosyal yardımlaşma, kardeşlik, iyi iş yapma gibi bugün ki standartları oluşturan temel kavramları var. Bu temel kavramlar bir nevi devletin temel taşı özelliğinde. Bu temel ne kadar sağlam olursa devlette sistemde devletin yaşayışı da o kadar sağlam olur. Bu kültür asla unutulacak bir kültür değildir. Bu çağa kadar geldi bu çağdan sonrada devam edecektir” ifadesini kullandı.

AHİLİĞİN TARİHÇESİ KONUŞULDU

Programın panel kısmında Kırıkkale Üniversitesinden Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlilerinden Yardımcı Doçent Doktor Halil İbrahim Çöz Ahilik Kültürünü doğuşu gelişimi ve günümüze kadar gelişi hakkında bilgi verdi. Çöz Ahilikte sanatkârlar gündüzleri iş yerlerinde 4 aşamadan oluşan hiyerarşi içinde mesleğin inceliklerini öğrenirler, akşamları toplandıklarında ahlaki ve felsefi eğitim görürlermiş. Ahilik teşkilatında gençlerin yetişmesi meslek kazanmasının yanı sıra savaşta afet kötü durumlarda kurumun üyeleri ile halk arasında dayanışma sağlardı. Yani ahilik başlı başına toplumun düzenin sağlayan bir kuruluştu. Bu yüzden padişahlar ve diğer yöneticiler bu teşkilatı sürekli desteklerdi” ifadesini kullandı.

ŞED KUŞATMA TÖRENİ

Kültür Merkezinde ki program Ustalar topluluğunun konseri ile devam etti. Konser programının ardından MKE Düğün Salonundaki Şed kuşatma törenine geçildi. Buradaki Törene Kırıkkale Valisi Ali Kolat ve Bahşılı Belediye Başkanı İbrahim Uyar'da katıldı. Törende yılın ahileri yılın ahileri seçilen Adem Elidemir, Ömer Dedeci ve yılın en genç Ahisi Fatih Demirel'e ödülleri verildi. Ödül törenin ardından protokol üyelerine Ahilik kültüründe büyük yer alan Şed kuşatıldı. Tören etli pilav ikramı ile sona erdi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı