Anne ve bebek ölümleri ‘Güvenli Annelik' ile azalacak

Anne ve bebek ölümleri ‘Güvenli Annelik

GÜVENLİ ANNELİK PROGRAMI TANITILDI

Anne ve bebek ölümleri ‘Güvenli Annelik' ile azalacak

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Enden Güngüneş, Türkiye'de 1994 yılında uygulanmaya başlanan Güvenli Annelik Programı hakkında bilgiler verdi.

HER İKİ DAKİKADA 1 KADIN ÖLÜYOR

Açıklamasına Anneler Günü'nü de kutlayan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Güngüneş, Dinimizde ve kültürümüzde ‘Cennet anaların ayakları altındadır', ‘Ana gibi yar olmaz' söylemleriyle yüceltilen analık aynı zamanda bereket ve üretkenlik demektir. Ayrıca bir ülkenin anne sağlığına verdiği önem yani anne ölümleri düzeyi, o ülkenin gelişmişliğini gösteren en önemli ölçütlerdendir. Kadın sağlığında gebelik ve doğumla ilgili olay ve problemlerin en yoğun yaşandığı dönem 15-49 yaş arası olan doğurganlık dönemidir. Bugün dünyada her iki dakikada 1 kadın anne olma çabaları nedeniyle ölmektedir. Bu, dünya da her gün içi gebe ve lohusa dolu üç uçağın düşmesi ve bütün yolcuların ölmesi anlamına gelmektedir” dedi.

1994'TEN BERİ UYGULANIYOR

Güngüneş Güvenli Annelik Programı hakkında, Tüm bu belirtilenler, kadına doğurganlık döneminde özel bir üreme sağlığı hizmetinin verilmesi gereğine işaret etmektedir. Bu nedenle 1987 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından, temel amacı anne ve yenidoğan ölümlerini azaltmak olan Güvenli Annelik” programı başlatılmıştır. Günümüzde 100'den fazla ülkede uygulanan bu program Türkiye'de de 1994 yılından beri uygulanmaktadır.”

AMAÇ ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK

Güvenli Annelik yaklaşımı, anne adaylarına gebelik öncesi bakım hizmetlerinin sunulduğu, gebelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonların önlenmesinin ve yönetiminin sağlandığı, anne ve bebeklere doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemde bakım ve tedavi hizmetlerinin sunulduğu, istenmeyen ve riskli gebeliklerin önlenmesine çalışıldığı, anne ve bebek ölümlerinin ve komplikasyonlarının azaltılmasına yönelik bütüncül bir yaklaşımdır” dedi.

DOĞUMLAR HASTANE KOŞULLARINDA YAPILMALI

Aile hekimliklerinde düzenli olarak 15-49 yaş kadın izlemleri, gebe-lohusa izlemleri ve bebek izlemleri yapıldığını kaydeden Dr. Güngüneş, Bütün doğumların da hastane koşullarında yaptırılması önerilmekte ve bu sağlanmaktadır. Ancak halk arasında bazen gebelik, doğum ve lohusalık normal bir olay olarak algılanmakta ve kontrole gitme ve özel bir bakım alma gereği duyulmayabilmektedir. Oysa bu dönemlerde kadının bedeninde oluşan analığa ilişkin değişiklikler, onun hastalanma riskini artırmakta ve hem kendi hem de bebeğinin sağlığını tehlikeye sokabilmektedir. İşte tam da bu noktada güvenli annelik hizmetleri kapsamında sunulan düzenli gebe izlemlerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu izlemlerle gebede ve bebekte ortaya çıkan yolunda gitmeyen durumlar erkenden fark edilmekte ve anne ve bebek sağlığını tehlikeye sokacak düzeye ulaşmadan sorun çözülebilmektedir. Bu nedenle, gebelik oluşumu kesinleştiğinde anne adaylarının vakit geçirmeden aile hekimine gebelik kaydını yaptırması ve düzenli gebelik izlemlerine başlaması son derece önemlidir. Çünkü gebelik süreciyle ilgili ortaya çıkabilecek ya da anne adayında halen mevcut olan ve anne ve bebek hayatını tehlikeye sokacak riskli durumların tespiti ve tedavisi ancak düzenli gebe izlemleri ile mümkündür” dedi. 

STANT AÇILDI

Dr. Güngüneş şöyle devam etti: Halkta güvenli annelik konusunda bir bilinç oluşturulması için, ilimiz Cumhuriyet Meydanı'nda broşür ve afiş ile desteklenmiş stantlar kurulup anne ve anne adaylarımıza çiçek, bebeklerine ise bebek bezi hediye edilmiştir. İlimizde doğum yapılan hastanelerimizde anne ve anne adaylarına yönelik ziyaret düzenlenmiştir. Her zaman için özel olan tüm annelerimizin Anneler Günü kutlu olsun.”



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!