Atatürk bu hakkı medeni toplumlardan önce hediye etti

Atatürk bu hakkı medeni toplumlardan önce hediye etti

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ CUMHURİYETİN İLK HEDEFİYDİ

Atatürk bu hakkı medeni toplumlardan önce hediye etti

Dünya Kadın Hakları Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Özhavzalı, Mustafa Kemal´in kadınlara seçme ve seçilme hakkını o dönem demokrasisini geliştirmiş pek çok toplumdan önce hediye ettiğini söyledi.

KADININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ 

Türkiye´de kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmasının yıldönümü, Dünya Kadın Hakları Günü olarak ülkenin pek çok bölgesinde kutlanıyor. Bugüne dair açıklamalarda bulunan Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kadın Dayanışma ve Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Havzalı, ?Bugün Türk Kadınları olarak 83. yılını kutladığımız seçme ve seçilme hakkı ile her alanda ülkemize hizmet etmekteyiz ve daha güçlü Türkiye için çalışmaya ve hizmet etmeye devam edeceğiz. Seçimlere katılmak, seçmek, aday olmak demokrasinin en önemli özelliğidir. 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir. Çalışan kesimlerin ve kadınların oy hakkını elde etmeleri daha sonralara rastlar. Bu nedenle, genel ve eşit oy hakkı, seçim ve temsil ilkesi doğduktan sonra ortaya çıkmıştır. Oy hakkının genişlemesiyle ve çağdaş siyasal partilerin siyaset sahnesinde yerini almasıyla birlikte, bugünkü anlamda seçme ve seçilme hakkı doğmuştur. Günümüzde, yasalarda gösterilen şartlara uygun olarak, her vatandaş seçme, seçilme, siyasal etkinlikte bulunma ve halk oylamasına katılma haklarına sahiptir? diye konuştu.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ CUMHURİYETİN İLK HEDEFİYDİ

Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk yıllarında gerçekleştirilen inkılapların bir kısmı ile kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflendiğini belirten Özhavzalı, ?Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti´nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya´da kadınlara 1946´da, İsviçre´de ise 1971´de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Türkiye´de ise Atatürk´ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930?da Belediye Kanunu´nun kabul edilmesiyle, 1933?te çıkarılan Köy Kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934?te Anayasa´da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Başta Atatürk ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz? dedi.

HABER: Arzu Kayır



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ