Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz!

Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz!

500 METRELİK BAHÇEDE FİDE SATARAK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

500 METRELİK BAHÇEDE FİDE SATARAK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz!

51 yaşındaki Cem Öcal, hiçbir manisi olmadığı halde çalışmaktan; emeğiyle, alın teriyle para kazanmaktan imtina edenlere ders verircesine, 500 metrelik bahçesinde yetiştirdiği sebze fideleriyle geçimini sağlıyor.

10 AYLIKKEN ÇOCUK FELCİ GEÇİRMİŞ

Kırıkkale´nin Karacalı Köyü doğumlu 51 yaşındaki Cem Öcal´ın hayatı, bir yandan ticari zekânın nelere kadir olduğunu ispatlar cinsten, diğer yandan da engelli de olsa bir insanın isterse neler yapabileceğinin en güzel göstergesi. Nitekim 10 aylıkken çocuk felci geçiren Öcal, o dönemlerin imkânsızlıkları içerisinde bacağının birisini kaybetmiş ve ömrünün geri kalanını tek bacakla sürdürmek zorunda kalmış bir vatandaşımız.

MÜŞTERİ AYAĞINA GELİYOR

Ortaokulu bitirdikten sonra öğrenim hayatına devam etmeyen Öcal, ömrünün geri kalan kısmında, engelini de bahane ederek hayata küsüp bir kenara çekilmek yerine pazarcılık yapmaya başlıyor. Hem de kendi yetiştirdiği ürünlerle. 25 yıl önce bir gün artık pazarda kendi yetiştirdiği ürünleri satmak yerine tüm bu ürünlerin fidesini yetiştirmeye karar veriyor. Önceleri başta yine pazarlar olmak üzere birçok yerdeki müşterilerinin ayağına götüren Öcal´ın müşterisi son 20 yıldır Kırıkkale Fatih Mahallesindeki mütevazı evinin önündeki seraya geliyor.

İÇ ANADOLU BÖLGESİNE ÜRÜN SATIYOR

Öcal, her kesimden müşterisi olduğunu vurgularken doktorundan askerine, öğretmeninden akademisyenine, esnafından hukukçusuna geniş bir yelpazede müşteri portföyüne sahip olduğunu bildiriyor. Öcal´ın müşterileri yalnızca Kırıkkale içinden de değil. Kırıkkale´nin tüm ilçe ve köylerinin yanı sıra Çankırı, Kayseri, Kırşehir ve Yozgat´tan da onlarca müşteri, 500 metrelik bu mütevazı serada üretilen fidelerin ve tüplerin müptelası olmuşlar.

HAVALANDIRILMAYAN ÜRÜNÜ SATMIYOR

Biber, domates, patlıcan, asma üzümü gibi fidelerin yanı sıra salatalık gibi, artık modern usullerle yetiştirilen sebzelerin tüplerini de üreten Cem Öcal, hiçbir ürününde yabanca madde ve yabancı menşeli tohum kullanmadığını da özellikle belirtiyor. Ürünlerin üretim aşamasından sonra genellikle havalandırma yapılmadan satıldığının altını çizen Öcal, ?Serada üretilen bir fidenin doğal hayata tutunabilmesinin yegâne şartı havalandırmak, yani oksijenle buluşturmaktır. Eğer bir ürünü havalandırmadan satarsanız ürünler çok kolay bozulur, çürür. Oysa müşterim kapıya bile gelse yeterli süre havalandırılmayan hiçbir bitkiyi satmam? diye konuştu.

?DİLENMEDİM, ÇALIŞTIM!?

Satışlarını, hazırlattığı katalog üzerinden yapan Öcal, sezonluk (yaklaşık 2 ay) kazancının 10 bin TL olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl hedefinin 15 TL olduğunu ifade ediyor. Kış mevsiminde dahi müşterilerini istedikleri ürünlerle buluşturduğunu kaydeden Öcal, ?Bu seradan elde ettiğim gelirle ailemin rızkını kazandığıma inanıyorum. Bu sera sayesinde 2 çocuk büyüttüm. Oysa ben de bilirdim, 10 aylıkken kaybettiğim bacağımı öne sürüp dilenebilirdim, ama yapmadım!? diye konuştu.

DEVLETİMİZDEN DESTEK İSTİYORUZ

İnsanların hazırcı tavırlarına tahammül edemediğini belirten Öcal, ?İnsan istedikten sonra yapamayacağı iş yoktur. Dilencilik yapan insanları bir türlü anlayamıyorum. Ancak bu noktada biz engellilere devletimizin de gerektiği gibi yardımcı olmasıdır. Kâğıt üstünde, sloganik cümlelerle yardım ediyormuş gibi davranılması kabul edemeyeceğimiz bir durumdur diye konuştu.

HABER-FOTO: HABİLHAN PEHLİVANLI



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü