Çerikli Camiine henüz tek bir çivi çakılmadı

Çerikli Camiine henüz tek bir çivi çakılmadı

300 YILLIK CAMİ, AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR

300 YILLIK CAMİ, AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR

Çerikli Camiine henüz tek bir çivi çakılmadı

Kırıkkale´nin tarihi beldelerinden Çerikli´nin ?eski köy? olarak adlandırılan Yerlikent Mahallesinde 300 yıllık olduğu ve daha öncesinde de kilise olarak kullanıldığı düşünülen cami, restore edilmeyi bekliyor. En son geçen yıl Aralık Ayında Vali Yunus Sezer tarafından ziyaret edilen kendisinin konuya olan ilgisi sayesinde Kültür Bakanlığı envanterine ?restorasyon bekleyen tarihi yapı? olarak alınan tarihi camiye o günden beri tek bir çivi çakılmamış olması halkı endişelendiriyor.

VALİ SEZER 2018´DE PROJELENDİRİLMESİNİ SAĞLAMIŞTI

Avlusunda bir de tarihi mezarlık bulunan cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 28 Mayıs 2010 tarihinde tescillenerek sit alanı olarak ilan edilmişti. 2010´daki yazışmaların ardından ciddi bir çalışmanın yapılmaması ve en son olarak da Kırıkkale´nin tarihi, turistik ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak üzere gecesini gündüzüne katan Vali Yunus Sezer tarafından 2018 yılı Aralık ayında gerçekleştirilen projelendirme çalışmasından sonra da 1 yıldır çalışmaların başlamaması tarihi camiyi yıkılmanın eşiğine getirirdi. Caminin özellikle iç mekânının içler acısı halini gören kasaba sakinleri bu durumdan son derece rahatsız olduklarını söylediler.

AVLUSUNDA TARİHİ MEZARLIK VAR

Kasaba sakinleri, avlusu içerisinde bir de tarihi mezarlık barındıran ve atalarının ibadet ettikleri caminin bir an önce restore edilmesini bekliyorlar. Kültür varlıklarına sahip çıkılması gerekliliğinin altını çizen kasaba sakinleri, "Kasabamızda bulunan bu tarihi camii 300 yıllık. Devletimizden restore edilmesini talep ediyoruz. Sit alanı olarak ilan edildiği için biz herhangi bir onarım çalışması yapamıyoruz. Eğer devletimizin kurumları buraya bakım yapmayacaklarsa bıraksınlar bizler onarımlarını yapalım. 3 asırlık bu camide bizler de ibadet edip atalarımızı dualarla yâd etmek istiyoruz. Devlet kurumlarımız bu cami için yazışmanın ötesine gidemediler. Kültür Varlığı olarak tescillenen camimizin restore edilerek ibadete açılacağı günü bekliyoruz. Bu yapılamazsa camimiz yakın bir zamanda yıkılacak" diye konuştular.

CAMİYLE İLGİLİ ENVANTERDEKİ BİLGİLER

Birince derece anıtsal yapı olarak 28.05.2010/5117 tarih ve sayıyla tescillenen yapıyla alakalı olarak herhangi bir onarımının bulunmadığı belirtilirken, Su, Elektrik ve Isıtmasının olmadığı da yine camiyle ilgili bilgiler arasında. Envanterde, camiyle ilgili diğer yapısal bilgiler ise şu şekilde: ?Dikdörtgen planlı, kırma çatılı, minaresiz, son cemaat yeri olan caminin malzemesi köşelerde kesme ve kaba yonu taş, beden duvarlarında moloz taş. Temel oluşumu olmayan caminin su basmanı seviyesi 80 cm. civarında dışa taşkın. Derzleri kireç, kum karışımı harç olan caminin kuzey cephesinde cami girişinde yer alan son cemaat mahalli iki adet ahşap direkle taşınan iki yanı girişten yüksek tutularak yapılmış sekilerden oluşmakta.?

CAMİNİN YAPISAL DURUMU

?Oldukça çürümüş ve artık mukavemetini kaybeden iki ahşap direk devşirme mermer sütun kaidesine oturmakta. Cami giriş kapısının üzerindeki alınlıkta kitabesi mevcut olup tepe noktası ve köşelerde yuvarlak içerisinde yıldız motifleri bulunmakta. Sonradan yapıldığı anlaşılan mahfil katına doğu tarafta bulunan taş basamaklı merdivenle çıkılır. Ahşap tavan mahfil kısmını da içine alan bir düzendedir. Mihrap çimento harcından imal edilmiş olup, dışa taşkındır ve oldukça kaba bitkisel motifler bulunur. Minber yıkılmış, minbere ait taş basamaklar yerindedir. Camii, güney kuzey batı cephelerde içten dikdörtgen, dıştan yuvarlak yuvarlak kemer formlu 6 adet pencereyle aydınlatılır. Kuzey cephede bulunan pencereler mahfil seviyesindedir. İki adet kare formlu küçük pencere mevcuttur. Caminin ahşap tavanı, dikdörtgen bir tavan göbeği etrafında dilimli çıtalıdır.?

PUSULA ÖZEL



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı