Dijital Mamografi Cihazı yenilendi

Dijital Mamografi Cihazı yenilendi

8 KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLEN BİR HASTALIK...

Dijital Mamografi Cihazı yenilendi 

Kırıkkale Yüksek İhtisas hastanesi Radyoloji bölümündeki Dijital Mamografi cihazı yenilendi.

KLASİK MAMOGRAFİ CİHAZINDAN FARKLI

Kumu Hastaneleri Birliği Kırıkkale Genel Sekreteri Dr. Mustafa Boyabatlı yenilenen bölümle ilgili olarak bu cihazın klasik mamografiden farklı olarak, elektronik algılayıcılar kullanarak dijital ortamda görüntüler elde ettiğini, daha sonra bu görüntüler yüksek çözünürlüklü özel monitörlere sahip CAD programlı iş istasyonunda değerlendirilmektedir. Bu iş istasyonunda, büyütme, ölçüm ve kullanılan X-ışının dozuna bağlı olmadan kontrast ayarı gibi bir çok işlem yapıldığını söyledi. 

8 KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLEN BİR HASTALIK

Kırıkkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Yüksek İhtisas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlarından Op. Dr. Gamze Kızıltan, dijital mamografi ve meme kanseri hastaları hakkında bilgi verdi. Kızıltan ?Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve tüm dünyada giderek artan bir sağlık sorunudur. Hayatı boyunca her 8 kadından birinde meme kanseri görülür. Yani yaşam boyu risk %12,56´dır. Günümüzde meme kanserine karşı verilen mücadelede en önemli nokta erken tanıdır. Erken tanıda amaç, kanserin herhangi bir şikâyete neden olmadan yakalanmasıdır. Kanserin kitle haline gelmesi birkaç yıl veya daha uzun sürebilir. Eğer bu aşamada yakalanırsa tedavi şansı çok yüksektir?

2 YILDA BİR KONTROL

?Erken tanıda en önemli şey kendi kendine meme muayenesidir. Kadınların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları ve herhangi bir sorun tespit etmeleri durumunda bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. 40 yaşından itibaren yılda bir kez bir uzman tarafından muayene tavsiye edilmektedir. Tüm bunların yanında, erken tanıda tarama mamografileri de oldukça büyük önem taşımaktadır. Tarama mamografisinin amacı, kitlenin hastanın veya muayene eden doktorun eline gelecek boyuta ulaşmadan yakalanmasıdır. Ülkemizde belirlenen tarama programı doğrultusunda, risk faktörü olmayan tamamen sağlıklı kadınların 40 yaşından sonra 2 yılda bir kez mamografi ile değerlendirilmeleri önerilmektedir. Risk faktörü taşıyan hastalarda ise uzman tarafından belirlenen aralıklarla değerlendirme yapılır. Meme kanseri tanısı alan hastaların sadece % 15 inin ailesinde meme kanseri öyküsü bulunmaktadır. Yani ailesel risk olmasa da tarama yapılması oldukça önemlidir. Ailesel risk taşıyan kişilerde 35 yaşından itibaren muayene ve tarama başlatılır. Yapılan metaanalizer sonucunda tarama mamografisinin düzenli olarak yapıldığı ülkelerde meme kanserine bağlı ölümlerde % 24 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir? dedi.



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!