Dilini kaybeden bir millet şah damarından yaralanmış gibidir

Dilini kaybeden bir millet şah damarından yaralanmış gibidir

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE YAZARIMIZDAN KONFERANS

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE YAZARIMIZDAN KONFERANS

Dilini kaybeden bir millet şah damarından yaralanmış gibidir

Okulun Meslek Tanıtımı Faaliyetleri çerçevesinde Okul Müdürü Mehmet Atalay ve Coğrafya Öğretmeni Bekir Demirdöğen tarafından organize edilen programda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde İl Özel İdare Bilim Sanat Merkezi öğrenci ve öğretmenleriyle buluşan gazetemiz Köşe Yazarı Habilhan Pehlivanlı hem genel olarak gazetecilik hakkında bilgi verdi hem de bir öğretmen ve yazar olarak öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

SORULARI CEVAPLADI

Konferansta öğrencilerde gelen ilginç ve zekâ ürünü soruları cevaplayan Habilhan Pehlivanlı, 15 yıllık İngilizce öğretmeni olduğunu, ancak 14 yaşından beri de basın sektörünün içinde olduğunu ifade etti. Kırıkkale´nin ilk özel televizyonlarından Denge TV´de sektöre giriş yaptığını kaydeden Pehlivanlı, 1995 yılında üniversiteyi kazanıp İstanbul´a gittikten sonra orada Radyo 23; yazları da Kırıkkale´de Radyo Renk ve Radyo 71´de çalıştığını belirtti. 2002´de İngilizce Öğretmeni olarak göreve başladığını vurgulayan Pehlivanlı, Kırıkkale´ye tekrar döndükten sonra 2008´de İl Gazetesinde köşe yazarlığı yaptığını, 2009 Ekim´inden itibaren de Pusula Gazetesinde köşe yazılarının yayımlanmaya başladığını kaydetti.

AMATÖRCE DEĞİL AKADEMİK OLARAK İLGİLENİYORUM

2009´dan beri Pusula Gazetesinde yazılarının yayımlandığını belirten Gazetemiz Köşe Yazarı Habilhan Pehlivanlı, 2012 yılında Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başlayıp 2014 yılında tezini Kırıkkale Basın Tarihi üzerine yaptığının altını çizdi. Hâlihazırda Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümünde doktora çalışmasını ?Arap Bağımsızlık Hareketinin İngiliz Basınına Yansımaları? konusunda sürdürdüğünü ifade eden Pehlivanlı, basınla amatörce değil akademik olarak ilgilendiğinin de altını çizdi.

GAZETECİLİK VE YAZARLIK ÖĞRETMENLİKTEN ÇOK DA FARKLI DEĞİLDİR

Gazeteciliğin ve yazarlığın öğretmenlikten çok da farklı olmadığını belirten Pehlivanlı, ?Her iki meslekte de hassas, dikkatli, özenli olmak zorundasınız. Yalan, yanlış, uydurma bilgi her iki meslekte de başarısızlığın göstergesidir. Kültürsüzlük, kitap okumamak her iki meslekte de başarısızlığın göstergesidir. Nasıl ki iyi bir öğretmen öğrencileri doğru bilgiyle donatmalıysa gazeteci ve yazar da vatandaşa doğru bilgi vermeli, halkı yalan yanlış bilgilerle aldatmamalı ve yanlış yönlendirmemeli. Zaten eski dönemlerde de gazetecilerin ve yazarların birçoğu aynı zamanda öğretmendir. Hele bir de benim gibi bu alanla akademik anlamda ilgileniyorsanız iyi bir gazeteci, iyi bir yazar olmamanız için hiçbir sebep yoktur? diye konuştu.

?HER NE KADAR İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OLSAM DA TÜRKÇE BENİM HER ŞEYİM?

Türkçenin kullanımı konusunda çok hassas olduğunu da vurgulayan Pehlivanlı, ?Her ne kadar İngilizce Öğretmeni olsam da Türkçe benim her şeyim. Gün içerisinde kullanılan kelime sayısı, dilbilgisi kurallarının doğru kullanımı, yazım ve ifade zenginliği benim için çok önemli hususlar. Zira dilini kaybeden bir millet şah damarından yaralanmış gibidir. Ne yazık ki yeni nesil bu konuda çok da hassas değil. Sosyal Medyayı çok yoğun kullanan gençlerimiz Türkçeyi yozlaştıracak, Türkçenin anlatım ve kelime zenginliğine zarar verecek türde bir dil üretip bunu kullanıyorlar ve en acısı da kullandıkları bu dili Türkçe zannediyorlar.?

DOĞRU TÜRKÇE KULLANIMI SAYGINLIĞINIZI ARTIRIR

?Unutulmamalı ki, hangi okulu bitirmiş olursanız olun, ne iş yaparsanız yapın kaliteli ve doğru Türkçe kullanımı saygınlığınızı artırır. Ortamda sizi dinleyen, sözüne kulak veren insan sayısı artar. Bu da size her kapının açılmasını sağlar.? Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinin rutin dışındaki eğitim alanlarıyla ilgili oldukları için bu kurumda ekstra eğitim aldıklarını, bu yüzden de buradaki öğrencilerden uygulamaya yönelik, projeler üretmeye yönelik beklentilerin üst düzeyde olacağının altını çizen Gazetemiz Köşe Yazarı Habilhan Pehlivanlı, ?Gazeteci ya da yazar olmak tüm bu vasıflara sahip olmayı gerektirir. İyi bir gazeteci iyi bir hukukçu, iyi bir Türkçe Öğretmeni, iyi bir Tercüman, iyi bir Psikolog, iyi bir Sosyolog olmayı gerektirir? şeklinde konuştu.

HABER: MURAT KARADAĞ



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı