Ehliyetini dijital ortama geçirdi

Ehliyetini dijital ortama geçirdi

VALİ KOLAT EHLİYETİNİ DEĞİŞTİRDİ

Ehliyetini dijital ortama geçirdi

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale´de de sürücü belgelerinin Avrupa Birliği normlarına uyum süreci kapsamında başlatılan yenilik uygulaması başladı. Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüğü´nde çalışma hakkında gazetecilere bilgiler veren Vali Ali Kolat, ehliyetini değiştiren ilk bürokratlar arasında yer aldı.

EŞ ZAMANLI OLARAK BAŞLATILDI

Sürücü belgelerinin AB normlarına göre yeniden düzenlenmesi kapsamında ehliyet yenileme işlemleri ilimizde başladı. Eski tip sürücü belgeleri, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmeye başlandı. İl Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüğü´nde ehliyet yenile çalışmaları da eş zamanlı olarak başlatıldı. Bu kapsamda Vali Ali Kolat, beraberindeki Emniyet Müdürü Hasan Onar ve İl Jandarma Komutanı İsa Çakmak ile birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüğü´nü ziyaret ederek ehliyet yenileme çalışmalarını yerinde incelediler.

ADRESE GÖNDERİLECEK

Şahsına ait olan sürücü belgesinin yenilenmesi içinde müracaatta bulunan Vali Kolat, burada bir dizi işleme tabi tutuldu. İlgili evraklarla başvuru da bulunan Vali Kolat´ın, parmak izini tarayıcıya okutmasının ardından sürücü belgesi yenileme çalışmalarına geçildi. İşlemleri tamamlanan Vali Ali Kolat´a 15 gün süresince kullanabileceği geçici bir sürücü belgesi verilirken, yeni sürücü belgesinin ikamet adresine posta vasıtasıyla gönderileceği belirtildi. İl Emniyet Müdürü Hasan Onar burada yaptığı açıklamada, sürücü belgelerinin yenilenmesi ilgili bilgiler verdi.

15 TL ÜCRETİ BULUNUYOR

Yeni kanuna göre sürücü belgesi sınıfının 9 iken 17´ye çıkarıldığını ifade eden Onar, yenileme işlemlerinin vatandaşa 15 TL ücretinin olacağını söyledi. Yeni kanunla birlikte ilk defa sürücü belgesi alacak kişilerinde 2 yıl süreyle aday sürücü statüsünde olacağını kaydeden Onar, şu bilgileri verildi;  İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.?

HIZ SINIRININ 3 KEZ İHLAL EDİLMESİ

Onar, ?Aday sürücülük süresi içerisinde 2918 sayılı Kanunun; a)3 kez kırmızı ışık ihlali, b)Alkol/Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde ile 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını doldurmak sureti ile sürücü belgesinin geri alınması, c)Hız sınırlarını 3 kez ihlal edilmesi, d)Trafik işareti bulunmayan ancak başka trafik işaretleri ile belirlenmiş yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken araçlarını yavaşlatmamak ve bu geçitleri kullananlara geçiş hakkını vermemek hükmünü 3 kez ihlal edilmesi.?diye konuştu.  

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAYIN!

?Koruyucu tertibatların kullanılması ile emniyet kemerini bulundurmamak veya kullanmamak hükmünü 3 kez ihlal edilmesi veya araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığının tespit edilmesi veya toplam 75 ceza puanının aşılması durumunda sürücü belgesi görevlilerce iptal edilir. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; Sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekmekledir.

İSTENİLECEK EVRAKLAR

?Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için Psiko Teknik Değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinin yer aldığı geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunludur. Sürücü belgesi müracaatlarının alınması, kişiselleştirilmesi ve ilgililerin adresine posta yoluyla gönderilmesine ilişkin esaslar ve müracaat sırasında istenilecek evraklar çıkartılmıştır.?

MEVCUT BELGEYİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN

Sürücü olur sağlık raporu (Aile Hekimliği, tam teşekküllü devlet hastanelerinden ve özel hastanelerden alınabilir. Icao standartlarında biyometrik fotoğraf (50*60 ebadında) 2 adet. Anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırılmış değerli kâğıt bedeli (13 TL) Anlaşmalı bankalara yatırılmış hizmet bedeli (2 TL). Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.

SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLAR

Sürücü Olur Sağlık Raporu (aile hekimliği, tam teşekküllü devlet ve özel hastanelerden alınabilir) Icao standartlarında biyometrik fotoğraf (50*60 ebadında) 2 adet. Anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırılmış değerli kağıt bedeli (108.50 TL). Anlaşmalı bankalara yatırılmış hizmet bedeli (20 TL). Anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine 492 sayılı harçlar kanununa göre yatırılmış sürücü belgesi harç bedeli (Sürücü Belgesi sınıfına göre harç fiyatları farklılık göstermektedir). Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi. Sürücü Sertifikası Müracaat Formu (Sürücü Kursunun Düzenlediği).



1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu