Fasulyeler kurtuldu

Fasulyeler kurtuldu

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ´NÜN BÜYÜK BAŞARISI

Fasulyeler kurtuldu

Kırıkkale´nin Balışeyh ilçesi Hüseyinbeyobası köyünde Eyüp Tosun´a ait fasulye tarlasında hastalıklar baş gösterdi. Bunu üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan, İlçe Müdürü F. Duygu Kara, teknik elemanlar ve Hüseyinbeyobası köyü Muhtarı İlyas Tosun ile birlikte incelemelerde bulundu. Tarladaki hastalığın diğer tarlalara ulaşmaması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma sonunda tarladaki hastalık sonlandırıldı.

KALİTE ARTTIRMAK

Kırıkkale´de ürün çeşitliliğini ve ayrıca yetiştirilen ürünlerde de verim ile kaliteyi arttırmak için değişik yenilikler uyguladıklarını açıklayan İl Müdürü Kırbaş, ?Bitkisel protein kaynakları arasında birim alandan en fazla protein yemeklik tane baklagillerden üretilmektedir. Yemeklik tane baklagillerden A, B, D vitaminlerince zengin olan kuru fasulye yüzde 17-35 arasında protein içeriğine sahip, insan beslenmesinin yan ısıra hayvan beslenmesinde kullanılmakta ve ayrıca toprağa azot kazandırması nedeni ile de ekim nöbetinde önemli bir yeri vardır.?dedi.

KONTROLLER DEVAM EDİYOR

Kırıkkale´de 44 bin dekar nohut, 2.380 dekar kuru fasulye ve 1.310 dekar yeşil mercimek olmak üzere yemeklik dane baklagil üretimi yapıldığını açıklayan Kırbaş, ? İlimizde halen TAGEM Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle merkez Pazarcık köyümüzde nohutta verimi arttırmak amacıyla mikrobiyal gübreli ekim çalışması yürütmekteyiz. Ayrıca  Balışeyh ilçesi Hıdırşeyh köyünde de adi fiğ yem bitkisinde de uygulamış olduğumuz aşılamadan olumlu sonuç alınmıştır. Yemeklik tane baklagil bitkilerinde yetiştirme tekniği araştırmaları içerisinde birim alandan elde edilecek verimi ve kaliteyi arttırmayı sağlamak başlıca amaçtır. Yapılan çalışmalar sonucunda aşılama ve gübreleme yoluyla fasulyede verimin büyük oranda arttırılabileceği birçok araştırıcı tarafından gösterilmiştir.?diye konuştu.

YÜKSEK VERİM

Kırbaş, ?Başarılı bir nodülasyon ve yüksek verim için tohum ve çevreye uygun lokal izole edilmiş bakteri suşlarının seçilmesi gerekmektedir. İnokulasyonun başarısı ise topraktaki besin elementlerinin etkisi ile birlikte ışık, toprak reaksiyonu, sıcaklık, nem ve havalanma gibi fiziksel faktörlere de bağlı bulunmaktadır. Yapılan tarla denemelerinde bitki boyu, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, tane verimi gibi özelliklerde olumlu gelişmeler tespit edilmiştir.?şeklinde konuştu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü