GAMA´dan ilk ateşleme

GAMA´dan ilk ateşleme

TAM KAPASİTE YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE

GAMA´dan ilk ateşleme

Kırıkkale´de inşaatı devam eden Gama Enerji´nin 840 Mw´lık İç Anadolu Doğal Gaz Santrali ilk elektriğini üretti.

YAPIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

GAMA Enerji A.Ş. (GAMA) tarafından Kırıkkale´de yapımı devam eden İç Anadolu Doğalgaz Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş doğal gaz kombine çevrim santrali 3 Mayıs´ta ilk ateşlemesini yaptı ve 6 Mayıs´ta ulusal elektrik iletim sistemine ilk defa bağlandı.

TAM KAPASİTE YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE

GAMA Enerji A.Ş. (GAMA) tarafından Kırıkkale´de yapımı devam eden İç Anadolu Doğalgaz Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş doğal gaz kombine çevrim santrali 3 Mayıs´ta ilk ateşlemesini yaptı ve 6 Mayıs´ta ulusal elektrik iletim sistemine ilk defa bağlandı. 840 MW Kurulu güce sahip santralin yılın 3.çeyreğinde devreye girmesi planlanıyor.

ŞİRKET VE PROJE HAKKINDA GENEL BİLGİ

Gama Holding´den ayrı bir kuruluş olarak 2002 yılında kurulan Gama Enerji (GEAŞ) enerji üretim santral projelerini geliştirmekte ve işletmektedir. Şirketin bir tane de su hasadı ve iletim projesi vardır. Gama Enerji´nin şu anda üçü HES (Birecik, Lamas, Çakırlar) üçü RES (Sares, Karadağ, ve Gokres) ve Ürdün´de bir yeraltı suyu hasadı ve isale projesi (Disi) olmak üzere yedi faal projesi vardır. GAMA Enerji A.Ş. (GAMA) tarafından kurulmuş olan İç AnadoluDoğalgaz Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş Kırıkkale´de doğal gaz kombine çevrim santralinin (DGKÇS) yapılmasından ve işletilmesinden ve bakımından sorumlu olacaktır. Kurulması önerilen santral tipik 2+1 çok şaftlı (2 gaz türbini ve 1 buhar türbini) konfigürasyonuna sahip doğal gazla çalışan bir enerji santrali olacaktır. Proje alanı Türkiye´nin İç Anadolu Bölgesi´nde Kırıkkale İlinin Hacılar Beldesinde yer almaktadır. Proje sahası sanayi bölgesi içinde yer almakta olup arazinin mülkiyeti GEAŞ´a aittir. Proje sahasının güney batısında demontajı bitmiş olan fuel-oil yakıtlı 153 MW kurulu güce sahip Barmek-GAMA Elektrik Santralinin yeri bulunmaktadır. Proje sahasının 500 m güney doğusunda Tüpraş Orta Anadolu Rafinerisi yer almaktadır. Proje sahası en yakın yerleşim olan Hacılar Beldesinin merkezinden yaklaşık 3.2 km uzaklıkta yer almaktadır. proje için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu´ndan (EPDK) 49 yıll için "Elektrik Enerjisi Üretim Lisansı" alınmıştır. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi de (TEİAŞ) ulusal elektrik şebekesine bağlantıyı onaylamıştır. Samsun ? Ankara Doğal Gaz Boru Hattına 12.6 km uzunluğunda boru hattı bağlantısı için Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi´nden (BOTAŞ) olumlu karar alınmıştır. Santral Ankara Gölbaşı Trafo Merkezine 10 km kala mevcut Keban ENH hattına bağlanacak tek devreli 58 km uzunluğunda 380 kV´lik havai enerji iletim hatlarıyla ulusal elektrik iletim hattına bağlanacaktır. Santralin 420 MW kapasiteli Üretim Lisansı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 16 Mart 2011 tarihinde 49 yıl süreli olarak verilmiş olup 2060 yılına kadar geçerlidir. 8 Nisan 2011 tarihinde kapasite artırım talebi ile EPDK´ya başvuru yapılmış ve EPDK kapasitenin 840 MW´a yükseltilmesini 31 Mayıs 2012 tarihinde onaylamıştır. 15 Haziran 2012 tarihinde 840 MW DGKÇS için ÇED raporu hazırlanmış ve ÇŞB´ye teslim edilmiştir. ÇED raporu inceleme komitesi tarafından nihai rapor olarak kabul edilmiş ve "ÇED Olumlu" kararı ÇŞB tarafından 19.03.2013 tarihinde verilmiştir. DGKÇS inşaatı 2014 başında başlatılmış olup Ağustos 2016´da Ticari Faaliyete Başlaması tahmin edilmekte.



1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu