Hadi baba?

Hadi baba?

SİGARA AKCİĞER KANSERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN BİRİNCİ SEBEBİ

SİGARA AKCİĞER KANSERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN BİRİNCİ SEBEBİ

Hadi baba?

Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş sigara içenlerin kanser ve kalp krizinden ölme riskinin 20 kat arttığını söyledi. Güngüneş, gelişmiş ülkelerde sigara tüketimi azalırken Türkiye´de ne yazık ki tüm önlemlere rağmen artış olduğunu belirterek, ölümcül hastalıklara yakalanmak istemeyenlerin sigarayı bırakması gerektiğini bildirdi.

ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU

Güngüneş 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu, sigaranın kullanımı, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığını, Ayrıca  sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar verdiğini, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıkların görüldüğünü söyledi.

SİGARA KULLANIMI AZALMIYOR

Sigara kullanımının gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermekte iken gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artığını belirten Güngüneş, ?Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır? dedi.

NÜFUSUN DÖRTTE BİRİ ETKİLENİYOR

Dünyada bir milyardan fazla insanın yetişkin nüfusun 1/4´ünün sigara kullanmakta olup, her yıl 5 milyondan fazla insanın bu nedenle hayatını kaybetmekte olduğunu belirten Güngüneş açıklamasında şunları kaydetti: ?Bu kayıplar nedeniyle, sigara kullanımının önlenmesi amacıyla özel günler ilan edilerek, halkın bilinçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü de halkımızın bilinçlendirilmesine vesile olacak önemli bir gündür.?

AKCİĞER KANSERİNİN BAŞLICA NEDENİ

?Akciğer kanserinin en başta gelen nedeni olarak yüzde 85-90 ile sigara ve tütün alışkanlığı biliniyor. Akciğer kanserli hastaların yüzde 80´i sigara içen, yüzde 10´u bırakmış ve yüzde 10´u da içmemiş kişilerdir. Sigara içmeye devam ederseniz kalp krizi ve kanserden ölme riskiniz 20 kat artar, akciğerleriniz iflas eder, yürüyemez hale gelirsiniz. Ameliyatlara maruz kalabilir ve hatta uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz.  Bunları gözetmenizi istiyoruz. Sigaranın sakıncaları gözetilirse, inanıyoruz ki sigaraya bağlı sorunlar büyük ölçüde aşılır. Ayrıca sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerdendir.?

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER  

?Sigarayı bırakmak isteyenler, İlimizde Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren KETEM´de (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) Sigara Bıraktırma Polikliniği randevu sistemiyle çalışan polikliniğimizde Randevu için 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirsiniz.?



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!