Hayalimdeki sistem geliyor

Hayalimdeki sistem geliyor

KIRIKKALE BELEDİYE BAŞKANI MEHMET SAYGILI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ GAZETEMİZE ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

KIRIKKALE BELEDİYE BAŞKANI MEHMET SAYGILI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ GAZETEMİZE ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Hayalimdeki sistem geliyor

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı anayasa değişikliği ile yasama ve yürütmenin birbirinden ayrılacağını söyledi. Bunun geçmişte yaşanan çatışmaların sona ermesi anlamına geldiğini belirten Saygılı ?Ben Yasama ve Yürütmenin birbirinden ayrılması gerektiğini ısrarla savunanlardan biriyim? dedi.  

BU SİSTEMİ SAVUNANLARDAN BİRİYİM

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı 16 Nisan Referandum oylaması için geriye sayım sürerken Gazetemiz sahibi Mehmet Altundağ, Yazıişleri Müdürü Murat Karadağ, Köşe Yazarımız Habilhan Pehlivanlı ve Muhabirimiz Ferman Aybars Gök´e Anayasa değişikliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Oylanacak olan sistemin adının anılmadığı sıralarda bile böyle bir sistemin bizim için en iyi sistem olduğunu düşündüğünü belirterek, ?Ben 90´lı yıllardan bu yana Yasama ve Yürütmenin birbirinden ayrılması gerektiğini ısrarla savunanlardan biriyim? dedi.

MEVCUT SİSTEMDE DE SEÇİM VAR

Mevcut sistemde yaşanan aksaklıkların Türkiye´yi bir adam öteye götürmediği gibi daima olumsuzlukların üremesine yol açtığını savunan Saygılı, ?Bugün mevcut sistemde seçim oluyor, seçimle milletvekili oluyor, seçilen vekiller meclise gidiyor, Meclisten en fazla oy almış partiye Cumhurbaşkanı hükümet kurma yetkisi veriyor. Eğer sandalye sayısı yalnız başına iktidara yetiyorsa, hükümeti kuruyor. Yalnız başına iktidara yetmiyorsa diğer partilerin kapısını çalmaya başlıyor. Birbirleriyle çok farklı fikirleri savunanlar hükümet kurma noktasında bir araya geliyorlar, bu pazarlıklar da yukarıdaki şahıslar arasında, yani milletvekilleri geçiyor, taban anlamında değil. Taban bir şey soran yok. A parti ile B parti hükümet kursun mu diye hiç kimse halka soru sormuyor. Sadece bizim vekillerimiz bu işe karar veriyor? dedi.

TEK BAŞINA İKTİDARLAR FAZLA OLMADI

Cumhuriyetin kurulduğundan bu yana tek başına iktidarların fazla olmadığını belirten Saygılı ?Türkiye´de cumhuriyetin kuruluşundan bu yana tek başına iktidar çok kolay olmamış. Tek başına iktidar çok az olmuş. Ama şu da gözden kaçmamalı ki, güçlü lider varsa o zaman Türkiye tek başına iktidar olmuş ve ataklar yapmış. Tek başına iktidar olmadığı koalisyon dönemlerine bakın, hep Türkiye geriye gitmiş. Sistem değişirse hiç kimse güçlü lidere filan bakmaz, güçlü lider aramak durumunda kalmayız. Sistem yönetecek çünkü. Güçlü lider değil güçlü yönetim sistemini getirecek bir sistemdir bu. Menderes, Özal ve Erdoğan tek başına iktidar olduğu dönemlerde ülke bir yerlere gelmiş ama koalisyon dönemlerinde bir kavgadır, bir gürültüdür ortalık alt üst olmuş. Birliğin olduğu yerde huzur vardır. Mesela iki tane Belediye Başkanı olmaz, hiçbir iş yapamazsınız? diye konuştu.

SEÇİLECEK KİŞİYİ HALK SEÇSİN 

Yürütmenin başında bir kişi olacaksa, bunun kararını halkın vermesi gerektiğine inandığını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Saygılı şöyle konuştu, ?Bu açıdan bakıldığında yetkinin tamamı bir kişiye değil halka veriliyor ve halkta uzlaşmayı sağlıyor. Oysa bugünkü sistemde halk Yürütmeyi seçemiyor, Yasamayı seçiyor. Yürütmeyi ise meclis kendi içinden seçiyor. Yasama seçiyor yürütmeyi. Bu durumda kuvvetler ayrılığı ilkesine göre Yasama ile Yürütmenin birbirinden ayrı olduğunu söyleyebilir misiniz? Oysa Yasama, Yürütme ve Yargı birbirinden ayrı olmalıdır.?

YÜZDE 30 OYLA İKTİDAR OLUYOR

?Halka gidiyorsunuz, halk oylama yapmış, en fazla oy alan parti yüzde 30 almış veya yüzde 40 almış. Mevcut sistemde bu oy oranıyla iktidar olabiliyor ama bu gelecek olan sistemde olamıyor! Zira yüzde 50´nin üstünde oy alamayan iktidar olamaz. Bu şekliyle yüzde 20-30 oy oranıyla başa geçen veya koalisyonla kurulan hükümetler devri kapanıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanıyla Meclis ayrı oylanacak. Cumhurbaşkanını da Meclisi de seçecek olan halk. Bir seçimde Yüzde 21 ile birinci yaptığı partiye ertesi seçimde yüzde 1 oy veren halk, bunun ölçüsünü belirleyemeyecek mi? Türkiye´de belediye başkanlığı seçimlerini örnek alın, bir oy belediye başkanına veriyorsunuz, bir de belediye meclisine. Belediye meclis üyesinin seçildiği parti, başkanın seçildiği partiden daha fazla oy alan illerimiz var. Bunu yapan halk Cumhurbaşkanıyla Meclis arasında da böyle bir tercih hakkını kullanabilir.?

CHP LİDERİ SİSTEMİ TAM KAVRAMAMIŞ

?CHP Lideri çıktı diyor ki, ?Başbakan ayrı partiden, Cumhurbaşkanı ayrı partiden olursa ne olacak?´ Öyle bir şey yok ki! Başbakanlık makamının kaldırılmasının temel amacı bu zaten. Ayrıca Cumhurbaşkanına bir hal olsa, atayacağı Başkan Yardımcılarından birisi hemen seçim kararı alıp 45 günlük bir sürede seçime gitme mecburiyeti var. Yani atanan Cumhurbaşkanı Vekili yalnızca 45 gün ülkeyi yönetebilecek. Demokrat kafasıyla düşündüğünüz zaman bundan daha düzgün demokrasi sistemi yok.?

REFERANDUM AVRUPA´YI NİÇİN İLGİLENDİRİYOR?

Bir başka konunun da referandum ile ilgili Avrupa´nın takındığı tavır olduğunu anlatan Saygılı açıklamalarının sonunda şöyle konuştu: ?Türkiye´deki referandum Avrupa´yı neden ilgilendiriyor? Kaç tane Hollandalı Türkiye´de yaşıyor da onlar bize müdahil oluyor? Asıl olan mesele, güçlü Müslüman bir ülke istemiyorlar. Bu yüzden de ülkemizi kana bulayan terör örgütü odaklarını destekliyor ve Evet çıkmasını istemiyorlar, sürekli kutuplaşmayı kaşımaya çalışıyorlar.?

HAYIR VE EVET´İ SAVUNANLAR KİMLER

?Hayır´ı ve Evet´i kimler savunuyor, buna iyi bakmak gerekir. Ak Parti, MHP ve BBP Evet diyor, diğer tarafta CHP, HDP, terör örgütleri Hayır diyor. Kararsız olanlara sesleniyorum. Peygamber Efendimiz, ?Karasızsanız ve karar verecekseniz taraflara bakın diyor.´ Olaya siyasi partiler olarak da bakmayın, yalnızca taraflar olarak bakın. Ülkem için milletim için taraf olanlara şöyle bir baktığım zaman ben de şahsi olarak şiddetle Evet´e tarafım. Kırıkkale´de Ak Parti olarak bugüne kadar hep Türkiye ortalamasının 10-15 puan üzerinde oy aldık. Bu referandumdan da yine Türkiye ortalamasının 10-15 puan üstünde bir oy oranı bekliyorum.

KIRIKKALELİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

?Benim Kırıkkale halkına vereceğim en önemli mesaj şudur: Kırıkkaleli olmaktan gurur duyuyorum. Bu memleket bizim memleketimiz ve biz sahip çıkacağız ve Kırıkkale´yi hak ettiği yere taşıyacağız. Meydanda da bu minvalde bir konuşma yaptım ve herkes bundan çok etkilenmiş. Zira benim Kırıkkaleli olmaktan kastettiğim şey Kırıkkale´de yaşıyor olmak ve bu memlekete sahip çıkmaktır. Asıl olarak, öz olarak nereli olduğunuz hiç önemli değildir. Kırıkkale´ye aidiyet hissetmeniz sizi Kırıkkaleli yapar. Biz geldikten sonra bu mantığı oturtmaya çalıştık ve Kırıkkale, biz geldikten sonra Kırıkkale oldu, Kırıkkaleliler de Kırıkkaleli oldu. Kırıkkale´nin sahibi Kırıkkale´de yaşayanlardır.?



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ