Kan acil değil, sürekli ihtiyaç

Kan acil değil, sürekli ihtiyaç

KAN BAĞIŞI BİR İNSANLIK GÖREVİDİR

Kan acil değil, sürekli ihtiyaç

Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Teknik Destek Projesi" kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü eğitim salonunda seminer düzenlendi.

TÜM İLGİLİLER KATILDI

İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan eğitici eğitmenler tarafından gerçekleştirilen seminerlere Kırıkkale'de faaliyet gösteren resmi, özel ve üniversiteye bağlı sağlık kuruluşlarının kan transfüzyon merkezlerinde görev yapan hekim ve hekim dışı personel katıldı. Eğitimler interaktif şekilde gerçekleştirilmiş olup yapılan grup çalışmaları ve sunum teknikleri ile katılımcıların bizzat iştiraki sağlandı.

SÜREKLİ BİR İHTİYAÇ

Eğitimler sonrasında konunun önemi hakkında Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun açıklamalarda bulunarak kan bağışının önemi hakkında bilgi verdi. ‘Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır' diyen Dr. Uzun, Kan üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Kan bağışında bulunduğumuzda vücudumuz yeni kan üretir, yeni kan üretimi ve sonrası vücudumuz için oldukça yararlıdır.”

ÖRNEK OLMAMIZ GEREKİYOR

Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybettiğini söyleyen Uzun, Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1?i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Zira Türk insanımızın yardımseverliği tüm dünyaca bilinmektedir. Bu yardımseverlik kültürümüzü geliştirerek, dünyaya daha da önemlisi gelecek nesillerimize de örnek olmamız gerekmektedir.”

BAĞIŞÇI SAYISI YETERSİZ

Kan bağışı yaşam için yapılan bir armağandır ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kan ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç çoğunlukla hastaların yakınlarından ve acil durumda sağlanabilmektedir. 18 ve 65 yaş arası olan sağlıklı bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kg üzerinde kişiler kan bağışlayabilirler. Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok azdır” dedi.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!