Kimliğini değiştirmeyen bir, değiştiren bin pişman

Kimliğini değiştirmeyen bir, değiştiren bin pişman

YENİ KİMLİKLERLE MAAŞ ALINAMIYOR, BANKACILIK İŞLEMLERİ YAPILAMIYOR, VATANDAŞ PERİŞAN!

YENİ KİMLİKLERLE MAAŞ ALINAMIYOR, BANKACILIK İŞLEMLERİ YAPILAMIYOR, VATANDAŞ PERİŞAN!

Kimliğini değiştirmeyen bir, değiştiren bin pişman

Üzerinde uzun zaman çalışıldıktan sonra 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren pilot il olan Kırıkkale´de dağıtılmaya başlanan ve edinilmesi için vatandaşın teşvik edildiği yeni kimlikler tam anlamıyla başa bela olmaya başladı. Kimliğini değiştirmeyen bir, değiştiren bin pişman

BİRÇOK VATANDAŞ MAĞDUR

Kırıkkale halkının her zaman böyle sorunlu ve faydasız işlerde pilot bölge yapıldığına dikkat çeken vatandaşlar, ?Bir kere de vatandaşın hayrına olacak bir işte pilot bölge olsak ne olur sanki? Kırıkkale´nin kaderi midir bu?? şeklinde sitemlerini dile getirdiler. 2 ay önce memur emeklisi eşini kaybeden ve eşinden kalan maaşı alma meselesi keşmekeşe dönen 79 yaşındaki Meryem Eroğlu isimli vatandaşın şikâyeti üzerine konuyu araştırdığımızda ortaya çıkan sonuç birçok vatandaşın aslında yeni kimliklerden dolayı mağdur olduğunu ortaya çıkardı.

NOTERDE VE SGK´DA SORUN YOK

2 ay önce memur emeklisi eşi vefat eden Meryem Eroğlu, vefat sonrası veraset ve diğer işlemleri gerçekleştirirken, bizzat devlet kurumlarındaki yetkililerin teşvikiyle eski nüfus cüzdanını değiştirerek yeni kimliğini alır. Veraset ve Yetki Devri gibi işlemler sırasında herhangi bir sorun yaşamayan 79 yaşındaki Meryem Eroğlu, eşinden kendisine intikal eden maaşı bağlatmak üzere gittiği SGK´da da herhangi bir sorunla karşılaşmaz, hatta görevlilerin oldukça ilgili yaklaşımları sonucunda herhangi bir mağduriyete uğramadan kısa bir süre içerisinde maaş bağlanma işlemleri tamamlanarak maaşının aktarıldığı banka şubesine gider.

MASAK, KİMLİKLERİ GÜVENSİZ GÖRÜYOR

İşte asıl ?macera? burada başlar. Evine gelen maaş bildirim yazısını ve kimliğini banka görevlisine uzatan Eroğlu, banka görevlileri yeni kimlikten dolayı 2 hafta soruşturma süresi olduğu ve bu sürede hesap açamayacakları ve maaşını veremeyecekleri gibi bir uyarıyla yaşlı kadını gönderirler. 1 hafta sonra durumu yeniden kontrol etmek üzere banka şubesine giden yaşlı kadına verilen cevap bu kez daha da şaşırtıcıdır: ?MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) ve Kara Para İzleme Birimi, bu kimlikleri güvensiz kabul ettiğinden 18 Ağustos´a kadar yeni kimliklerle hiçbir işlem yapamayacağız. 18 Ağustos´tan sonrası da garanti değil!?

?BU TÜR AKSİLİKLER HEP Mİ KIRIKKALE´Yİ BULUR??

2 ay eşi vefat ettikten sonra, 2 ay da 18 Ağustos tarihine kadar herhangi bir maddi geliri olmayan Eroğlu sitemlerini şöyle dile getirdi: ?Bizlere işlerimizin hızlanacağından bahsediyorlar. Ben 79 yaşındayım ve 2 ay önce eşim vefat etti. Eşimden kalan üç kuruş maaşla evimin zaruri ihtiyaçlarını karşılayıp kalan ömrümü tamamlayayım derken şimdi de başımıza bu yeni kimlik meselesi çıktı. Sağ olsun torunlarım ilgileniyorlar. Sanırım konuyu Milletvekilimiz Ramazan Can´a intikal ettirmişler. O da hemen konuyla ilgilenmiş. Milletvekilimiz, SGK İl Müdürü ve Banka Müdürü de sorunu çözmeye çalışıyorlarmış. İnşallah benim yaşadıklarım bu sorunların çözülmesi için vesile olur. Hadi benim torunlarım var da meseleyle ilgilendiler, ya kimsesi olmayanlar ne yapsın? Devlet vatandaşını neden böyle mağdur eder? Bu tür aksilikler hep mi Kırıkkale´yi bulur??       

BANKALAR DA MAĞDUR

Üzerinde bulunan çip sayesinde vatandaşın devletle olan tüm iş ve işlemlerinin rahatlıkla dijital bir ortamda depolanıp, güvenli ve hızlı bir şekilde her türlü işlemin yapılabilmesi amacıyla hazırlanan ve 2016 yılı başı itibariyle ilimizde dağıtımı başlayan yeni kimlikler birçok işlemde keşmekeşe yol açıyor. İşlem güvenliği ve hızlılık vaadiyle ortaya çıkarılan kimliklerle ilgili en trajikomik durum ise, ?Kimliklerin güvenli olmadığı ve kopyalanmasının kolay olduğu? gerekçesiyle MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) ve Kara Para İzleme Birimi gibi diğer devlet birimleri tarafından güvensiz olarak kabul edilmesi? Nitekim sorunu ilettiğimiz banka yetkilileri de kendilerinin elinde hiçbir şey olmadığını, bu ?güvensiz yeni kimlik? meselesi yüzünden yeni kimlik sahibi olanlara mevduat hesabı açamadıklarını, kredi işleme yapamadıklarını, bu durumdan vatandaşlar kadar kendilerinin de mağdur ve şikâyetçi olduklarını bildirdiler.

HABER-FOTO: HABİLHAN PEHLİVANLI



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ