Kırım´a Kırıkkale Gazi Külliyesi

Kırım´a Kırıkkale Gazi Külliyesi

KIRIM DERNEĞİ KIRIKKALE ŞUBESİNCE YAPILAN PROJE İÇİN İLK ADIM ATILDI

KIRIM DERNEĞİ KIRIKKALE ŞUBESİNCE YAPILAN PROJE İÇİN İLK ADIM ATILDI

Kırım´a Kırıkkale Gazi Külliyesi

Kırım Derneği Kırıkkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz İdik, Ukrayna Cumhuriyeti´nde bulunan Herson İline, Kırıkkale Gazi Külliyesi adında çok amaçlı cami yaptıracaklarını söyledi. Hayırsever kişilerden destek beklediklerini belirten İdik, kamuoyunu Ata Yurdu Kırım´a destek olmaya çağırdı.

O YILLARIN ACISI FOTOĞRAFLARA YANSIDI

Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Kırıkkale Şubesi tarafından düzenlenen Kırım ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu konulu fotoğraf sergisi Kırıkkale İl Kültür Merkezinde açıldı. Sergide Kırım´da yaşanan Rusya müdahalesini anlatan fotoğraflar sergiyi ziyaret eden ve edecek insanlara sunuldu. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Ukrayna´nın Herson İli Geniçesk İlçesi´nde bulunan soydaşları için önemli bir çalışmaya imza attı. Dernek tarafından alınan ortak karar ile o bölgeye ?Kırıkkale Gazi Külliyesi´ camisi yaptırmak için kampanya başlatıldı.

KIRIMDAKİ SOYDAŞLARI UNUTMAYIN

Kırıkkale´de de faaliyetlerini göstermeye devam eden Kırım Türkleri, Ukrayna´nın Herson İli Geniçesk İlçesi´nde ?Kırıkkale Gazi Külliyesi´ yaptırmak için kampanya başlatmıştı. Orada bulunan soydaşlarını unutmayan Kırım Türkleri, en kısa sürede külliyenin temelini atmayı hedefleniyor. Kırım Derneği Kırıkkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz İdik, yaptığı açıklamada ?Ata yurdu Kırım´a, cami ve okul yapımı için böyle bir girişimde bulunduk. Bizler vefa borcumuzu ödemek, soyumuzdan gelen o kişilerin hatıralarının yaşatılması amacıyla bu çalışmanın içerisine girdik. Tatar Türkleri olan bizler Kırım´a bir külliye yapmak suretiyle maddi ve manevi kardeşlerimizin yanında olmak istemiştik.?

KARDEŞLERİMİZİN DAİMA YANINDAYIZ

?Fakat Kırım´ın tekrar Rusya tarafından işgali ile bu isteğimizi gerçekleştiremedik. Bu sebeple kardeşlerimizin Kırım sınırında yoğun olarak yaşadıkları Ukrayna Cumhuriyeti Herson ili Geniçesk ilçesinde yapılacak olan ?Kırıkkale Gazi Külliyesi´ adı verilecek bir inşaatı destekleme kararı aldık. Bu yapı kompleksi içerisinde Milli Mektep, cami, aşevi, misafirhane, kütüphane, abdesthane, gibi pek çok tesis yer alacaktır. Yardım yapacak hayırsever vatandaşlarımızın derneğimize ya da bizlere ulaşmalarını bekliyoruz? dedi.

FOTOĞRAFLAR ACIYI YANSITIYOR

Serginin açılışına katılan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Ukrayna halkı ve Kırım Tatarlarının iki kardeş millet olduğunu belirtti. Kırım´da yaşanan insanlık dışı suçların ve Rusya´nın yaptığı ihlallerin fotoğraflara yansıdığını ve bu fotoğrafların burada sergilendiğini belirten Sybiha, Kırım´ın özgürlüğüne kavuşması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ DESTEKLER VERİYOR

Ukrayna ve Kırım´ın toprak bütünlüğü için Türkiye´nin önemli destekler verdiğini belirten Sybiha, bu konuda Türkiye´ye teşekkür ettiklerini belirterek, uluslararası toplumda Türkiye´nin ve Ukrayna´nın önemli dost ve müttefik bir ülke olduğunu söyledi. Kırım Türklerinin, Türkiye ve Ukrayna arasında ki iyi ilişkilerin gelişmesi için önemli olduğunu belirten Sybiha, köprü görevi gören Kırım Türklerine teşekkür ettiklerini belirterek, Kırım´ın özgürlüğüne kavuşması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti.  Ukrayna devletinin, kültürün, sanatın, bilimin yanında olduğunu belirten Sybiha, Kırım tatarlarının da bu konuda gelişmesinin kendileri için de önemli olduğunu belirterek, Ukrayna´nın asla Kırımlılara karşı bir düşmanlık beslemediğini bunu sadece Rusya´nın yaptığını söyledi.

ZULÜM KIRIM´DA DEVAM EDİYOR

Sybiha, ?Bütün bu fotoğraflar Kırım´da ne yazık ki devam eden zulmü şahsen yaşayan fotoğrafçı tarafından çekilmiştir. Bu fotoğraflarda siz orada yaşananları, orada yapılanları, kendiniz de görebiliyorsunuz. Kırım´da 3 sene önce olan kazayı daha iyi anlamak için bunları görmek çok daha önemlidir. Bu facia sadece haksızlık değil, bu uluslararası bir suç. Bu sergi daha önce Eskişehir´de ve Ankara´daki mecliste sergilendi, orada Kırım Tatarları diasporası ile Kırım Tatarlarını temsil eden insanlarla karşılaştık. Kırım Tatarları Derneği çok kalabalık ve her zaman bir arada olduğu için aynı zamanda geçmişte yaşananların temsili oluyor.?

VATANLARINI TERK ETMEK ZORUNDA KALDILAR

?Ne yazık ki atalarınız maruz kaldığı durumlardan dolayı kendi vatanını terk etmek zorunda kaldılar. Aynı durum 21. yüzyılda Kırım´da tekrarlanıyor. Bütün bu dertlerin kaynağı Rusya´dır. Ukrayna halkı ve Kırım Tatar halkı Rusya´dan gelen bir baskı altında, bu durum bizi daha da yakınlaştırıyor. Kırım´da geçici olarak devam eden işgalden dolayı hepimiz bu acıyı yaşıyoruz. Ukrayna ve Kırım Sovyetler Birliği ve Rusya´dan büyük bir baskı gördü. Kırım´da yaşanan işgalden dolayı acı yaşıyoruz ama bu işgal inşallah bir gün sone erecek? dedi.

TÜRKİYE´DE HER İLDE NÜFUSUMUZ VAR

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ise Kırım Tatarları olarak Türkiye´nin çeşitli yerlerinde olduklarını ve birbirleriyle daha fazla diyalog içerisinde olmaları gerektiğini ifade etti. Vatan, millet ve bayrakla ilgili konularda daha çok istişare yapmaları gerektiğini anlatan Şahin, ?Ortak plan ve programlar yapmalıyız. İnşallah gelecek günler ve yıllarda çok daha başarılı çalışmalar yaparız. Biliyorsunuz; Kırım´da üç halk yaşıyor: Ruslar, Ukraynalılar ve Kırım Tatarları. Bir de bunların yanında 10-15 bin nüfuslu halklar var. Ermeniler, Rumlar, Karayimler, Kırımçaklar, Azerbaycanlılar, Ahıska Türkleri gibi.?

HİÇ NÜFUS SAYIMI YAPILMADI

?2001 yılından sonra Kırım´da nüfus sayımı yapılmadı. Aslında yapılması gerekliydi fakat nedense yapılmadı ve rakam açıklanmadı. 2001 sonuçlarına göre 1 milyon 960 bin kadar bir nüfus vardı. Bir de Sivastapol´da 80 bin donanma askeri ve bunların aileleri vardı. Bunlar da katılınca 2 milyon 200 binlik bir nüfus etmekteydi. Bu rakamlara göre Kırım Tatarları % 13-14 dolaylarındaydı ama ilk ve ortaokullar seviyesinde eğitim gören nüfusun % 20´si Kırım Tatarıydı. Hatta son zamanlarda doğan her dört çocuktan biri Kırım Tatarıdır? diye konuştu.

YILLARDIR İÇİMİZ ACIYOR

Tatar Türklerinin memleketi Kırım´ın bize sürgünleri ve zor günleri hatırlattığını ifade eden Şahin, ?Bu yüzden içimiz acıyor. Uluslararası Ramazan Etkinliklerinde bu gece hem Ukrayna Kırım´a misafir oluyoruz hem de onları misafir ediyoruz. Sadece ülkemize değil, gönül coğrafyamızda yer alan bütün memleketlerimize barış, kardeşlik ve huzur gelsin istiyoruz? diye konuştu. Barış için her ülkenin üzerini düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Şahin, ?Ülkeler arasında barış ve güzel ilişkiler olması için, aynı zamanda kardeşlik ilişkilerimizin daha da güçlenmesi için biz de Uluslararası Ramazan Etkinliklerini gerçekleştiriyoruz. Dünya barışına ufak da olsa bir katkımız oluyorsa, ne mutlu bize. Hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum? dedi.

KIRIM İŞGALİNİ KABUL ETMİYORUZ

Şahin açıklamasının devamında ?Biz Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak tarihimizi, kültürümüzü çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Kırım Türkleri 1944 yılında hayvan vagonlarında Sibirya´ya sürüldü. Halkımız bu zulmü ve baskıyı kabul etmedi ve vatanlarına geri döndüler. Şu anda 400 bin Kırımlı vatanında yaşıyor? dedi. Kırım´ın 3 yıldır işgal altında olduğuna dikkat çeken Şahin, ?Bu işgali kabul etmiyoruz, vicdanı olan hiçbir insan ve devlet de kabul etmiyor. Kırım halkının yeniden vatanını kurmasını istiyoruz. Bu mücadeleden galip çıkacağımıza inanıyoruz? ifadelerini kullandı.

ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Sergi açılışı sonrası Kırıkkale İl Kültür Merkezi Gösteri ve Konferans Salonunda Kırım Tatar kültürüne ait şiir, müzik ve halk dansları gösterisi yapıldı. Katılımcılar Kırım´a duydukları özlemi bu gösterilerle giderme fırsatı buldular. Sergi 16 Haziran Cuma gününe kadar Kırıkkale İl Kültür Merkezinde olacak. Sergi açılısına ayrıca, Kırıkkale Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, QESDAV Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akkaya, Sergi açılışına ayrıca Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Vakfı Kırıkkale Şubesi Başkanı Yücel İdik katıldı.

DESTEK VERENLERE PLAKET

Gösterilerin ardından Büyükelçi Sybiha ve beraberindekiler Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Havuzunda düzenlenen iftar programına katıldı. İl Müftüsü Şahin Yıldırım tarafından yapılan duanın ardından, Kırım Türkleri Yardımlaşma Derneği tarafından Ukrayna´nın Herson İli Geniçesk İlçesinde ?Kırıkkale Gazi Külliyesi´ yaptırmak için başlatılan kampanyaya destek verenlere plaket takdim edildi.

Haber Merkezi



1

Kardeş odalardan ortak proje

2

Hisarcıkloğlu´na Kırıkkale´den destek

3

?O Gece?, Cumhurbaşkanına takdim edildi

4

HSK´dan Kırıkkale için önemli karar

5

İstikamet İstanbul

6

Onun atışları hedefi şaşmıyor

7

Türkiye bir cennet