Kitaplar bir kültürün mirasıdır

Kitaplar bir kültürün mirasıdır

KÜTÜPHANELER BOŞ KALMASIN

Kitaplar bir kültürün mirasıdır

Kütüphaneler Haftası'nın 51. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkilikler kapsamında en çok kitap okuyan okurlara çeşitli ödüller verildi.

TEMEL YAPI TAŞLARI

İl Kültür Merkez'ine düzenlenen etkinliklerin açılış konuşmasını yapan İl Kütüphaneler Müdürü Zeliha Atay, 1964 yılından bu yana, bireysel ve toplumsal gelişimin temel yapı taşlarından biri olan kütüphanelere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalık düzeyinin geliştirilmesi ve kütüphanelerin bilgiye erişimdeki vazgeçilmez rolüne dikkat çekilmesi amacıyla her yıl mart ayının son haftası, yurt çapında "Kütüphane Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bu yılın Çanakkale Zaferi`nin 100. yılı olması sebebiyle, 51. Kütüphane Haftası`nı "Kültürlerarası Diyalog ve Kütüphaneler" ana temasıyla 31 Mart - 5 Nisan 2015 tarihleri arasında kutluyoruz. "Kültürlerarası Diyalog" en basit tanımıyla; farklı kültürlerin birbiri ile etkileşim içinde olmasıdır. Bu etkileşim; farklı kültürlere sahip toplulukların, birbirlerinin kültürel özelliklerini, yaşayışlarını öğrenerek, sentezleyerek yeni bir üst kültürün oluşturulmasına olanak sağlar."dedi.

KÖPRÜ VAZİFESİ YAPAR

Atay,"Kütüphaneler; belirli bir toplumun geçmişi ile geleceği arasında bir köprü vazifesi görerek geçmişten gelen bilgileri ve kültürel özellikleri geleceğe aktarmalarının yanı sıra; yine aynı köprü vazifesiyle değişik kültürleri de birbirlerine aktarma gücüne sahiptir. Bu yönüyle ele alındığında kütüphaneler; hızla küreselleşen dünyada kültürlerarası diyalogun en temel yapı taşlarından biridir. Ülkemiz, gerek coğrafi konumu itibariyle gerekse tarihten gelen misyonu itibari ile çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Bu çok kültürlü yapı içerisinde, insanların birlikte barış içinde yaşaması, bir olma bilinci ile çalışıp ilerlemesi yine kültürlerarası diyalog ile mümkün olur. Çeşitli özelliklere sahip bu toplulukların birbirleri ile iletişimi, belirli bir eğitim seviyesi gerektirir. Bilgi akışını sağlayan donanımlı kütüphaneler; bu eğitim seviyesine ulaşmak için vazgeçilmez birer araçtır. Kütüphanelerin; çağın ihtiyaçlarına uyumlu, okuyucuların ilgisini çeken, mekânsal estetiğe sahip, bilgi teknolojileri ile donatılmış çağdaş bir yapıya kavuşturulması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı`nca yürütülmekte olan "Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin Yeniden Yapılandırılması Projesi" kapsamında kütüphanemizde mimari tadilat yapılmaktadır. Bu yapılandırma sürecinde binanın iç ve dış görünümü ışık, ısı, ses düzeni gibi unsunlar dikkate alınarak yenilenmektedir. Halk kütüphaneleri toplumsal bir kurum olarak bireyin hayatında iz bırakan mekânlar olmalıdır." şeklinde konuştu.

KİTABA ÇOK ÖNEM VERİRİZ

Kırıkkale'nin okuyucu kitlesi anlamında iyi bir yerde olduğunu ifade eden Vali Ali Kolat, Ne kadar çok okumayı ve okuma lobisini arttırabilirsek bu konuda kısmen görevimizi yapmış olacağız. Okuma performansımız yükseliyor mu buna bakmamız gerekecek. Aslında biz millet olarak kitaba çok önem veririz. Bizim Kur`an-ı Kerim`de ilk emin `Oku` diye başlardı. Onun içinde kitap bizim için kutsaldır. Bir üstü yazılı bir kâğıt parçasını yerde bulduğumuz zaman onu alır, muhafaza ederiz ve ekmek parçası gibi uygun bir yere koyarız. Böyle kitap ve kâğıda saygı gösteren bir milletiz. Ama iş okumaya gelince bu konuda biraz performansımız düşük. 56 bin civarında kitabımız var ama 85 bin civarında okuyucumuz var. Bu 85 bin okuyucunun içinde mükerrer olanlar da var. Yani nüfusumuzun 3`te 1`i kitap okuyor, 3`te 2`si okumuyor demektir. Özellikle öğrencilerimiz için bu çağlardır. Bizlerde en çok kitap okuma işini öğrencilik zamanında yapmıştık. Aksi halde normal şartlar altında okumak iş hayatı, ev hayatı işin içine girince olmuyor. Okumanız sizlerin geleceğiniz açısından hem de okuduğunuzu algılama açısından düşüncenizi geliştirme açısından son derece önemlidir. Şundan eminim ki kim bilinçli bir şekilde kim çok kitap okuyorsa gelecekte o kişiler çok başarılı olurlar. Mutlaka kitaba zaman ayırmalıyız. Kitap bizim kültür mirasımızdır. Kültürler arası diyalogun sağlanacağı tek husus kitaplardır. Raflarda öksüz bırakmayalım ve sahip çıkalım” dedi.

SERGİ AÇILDI

Etkinlikler kapsamında Kırıkkale Lisesi öğrencilerinin sunduğu Tiyatro gösterisi, Çağrılı Konuşması beğeni toplarken ayrıca en çok kitap okuyan okurlar için ödül töreni düzenlendi. Fazla kitap okuyan okurlara teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler verdi. Törenin akabinde kitap sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Dünya klasikleri ve önemli eserlerin yer aldığı sergi ilgiyle gezildi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı