Kralların ressamı, krallar gibi anıldı

Kralların ressamı, krallar gibi anıldı

"O, TÜRKİYE´NİN DEĞERİ"

Kralların ressamı, krallar gibi anıldı

?Kralların Ressamı? olarak da bilinen Ressam Rahmi Pehlivanlı, ölümünün 25. yılında düzenlenen törenle anıldı. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Abdullah Öztürk, Pehlivanlı´nın Keskin için önemli bir değer olduğunu belirterek, önemli bir isimle hemşeri olmaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi.

MUTLULUK VERDİ

´Kralların ressamı´ Pehlivanlı´nın anma töreni memleketi Kırıkkale´nin Keskin ilçesinde çocukluğunu geçirdiği ve şimdi Rahmi Pehlivanlı Müzesi olarak hizmet veren konağın önünde yapıldı. Hazırlanan törende Pehlivan´ının eserleri sergilenirken, ünlü ressamın sanatı üzerine söyleşiler düzenlendi. Kendisi de Keskinli olan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Abdullah Öztürk, ´kralların ressamı´ Rahmi Pehlivanlı´nın hemşerisi olmanın hem kendisine hem de bütün Keskinlilere mutluluk verdiğini söyledi.

HEMŞERİ OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ

Milletvekili Öztürk, "Önemli olan Rahmi Pehlivanlı´yı anlamak, önemli olan Rahmi Pehlivanlı´nın ne istediğini neler yapmak istediğini öğrenmek. Onun Keskin´den çıkıp Kırıkkale´ye Ankara´ya hatta dünyanın değişik ülkelerine giderek krallara ressamlık yaptığını biliyoruz. Keskinimizi bu anlamda da pozitif anlamda her yerde tanıtmıştır. Ben kendisini rahmetle anıyorum, inşallah onun bıraktığı bu bayrağı, bu konağı restore ederek hem Kaymakamlığımız hem Belediye Başkanlığımızın hem de Özel İdaremizin marifetiyle Keskin´imize kazandırdık" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE İÇİN BİR KAZANÇ

Eserleri uluslararası alanda beğeni ve ilgi görmüş ünlü ressamın Türkiye için bir değer olduğunu dile getiren Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, "Rahmi Pehlivanlı, bu toprakların çocuğu ama aynı Hacı Taşan gibi bu toprakları çok aşan, belki Türkiye´nin sınırlarını çok aşan bir etkiye sahip oldu. Bütün dünyada pek çok ülkede tanınır, bilinir hale geldi. Öyle bir ustalığı, öyle bir tanınmışlığı oldu ki bu hem Türkiye için hem de Kırıkkale ve Keskin için bir kazanç. Bu tür etkinlikler öncelikle Rahmi Pehlivanlı´nın Türkiye´nin değeri olan bir insanın, kendi insanımıza, kendi çocuklarımıza tanıtılması bakımından çok önemli" dedi.

İYİ BİR DOSTTU

Törende konuşan Ali Rıza Pehlivanlı, ağabeyi Rahmi Pehlivanlı´yı şöyle anlattı: "Yürümeyi çok severdi. Ağabeyimdi, iyi bir dost ve arkadaştı. Yaz tatillerinde 3 ay boyunca yaşadığımız, Keskin´e 11 kilometre uzaklıktaki Kürkçüler köyü yakınlarındaki çiftliğimize bizler at ve merkep üzerinde gelip giderken o yaya olarak gider gelirdi. Eli bol, yardımsever, lafını hiç esirgemeden her ortamdan söyleyen bir insandı. Günlük veya aylık kazancı ne olursa olsun, yarını düşünmeden harcayan birisiydi. Portre ressamlığına 1952 yılından beri başlamış ve ilk portresinde Erzurum´a giderek Nene Hatun´un resmini yapmıştı.?

"O, TÜRKİYE´NİN DEĞERİ"

?Aynı zamanlarda Sivas´ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyüne giderek Âşık Veysel´in de portresini yapmıştır. 30 yıl yurt içinde çeşitli ülkeleri dolaşıp 25´ten fazla kral, kraliçe ve devlet başkanları tarafından davet edilerek gidip onarın portrelerini yapmıştır. Şu anda 17 uluslararası devlet müzesinde tabloları bulunmaktadır. ´Zina´ adlı tablosu, Papa IV. Paul tarafından alınmış ve gümüş madalya ile ödüllendirilmiştir. Şu anda halen Fransa Müzesi koleksiyonundadır." diye konuştu.

Haber: Murat Karadağ



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı