KÜ Tıp´ta bir ilk daha

KÜ Tıp´ta bir ilk daha

LAPAROSKOPİ YÖNTEMİYLE HASTANIN BAĞIRSAĞI DEĞİŞTİRİLDİ

LAPAROSKOPİ YÖNTEMİYLE HASTANIN BAĞIRSAĞI DEĞİŞTİRİLDİ

KÜ Tıp´ta bir ilk daha

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi´nde bir hastanın bağırsağındaki 30 santimlik cepleşen ve delik olan bağırsak, kentte ilk defa uygulanan laparoskopik kolon ameliyatı yöntemi ile çıkarıldı.

İLK DEFA UYGULANDI

KÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Faruk Pehlivanlı, yaptığı açıklamada, Kırıkkale´de ilk defa kapalı laparoskopik kolon ameliyatı yöntemiyle 36 yaşındaki Cebrail Çelikkol´a başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi. Hastanın sol karın bölgesinde karın ağrısı, şiddetli bulantı ve kusma şikâyetleriyle 2-3 kez genel cerrahi kliniğe geldiğini belirten Pehlivanlı, şöyle konuştu: "Tanıya yönelik olarak hastamıza yapmış olduğumuz çeşitli tetkikler sonucunda kalın bağırsağında cepleşmenin olduğunu ve cepleşmenin de delinmiş olduğunu tespit ettik. Hastamıza ilaç tedavileri verdikten sonra hastamızı laparoskopi dediğimiz kapalı yöntemle kolan ameliyatını gerçekleştirdik. Kapalı kolan ameliyatları günümüzde güncel olan tedavi yöntemlerinden biri? diye konuştu.

KAPALI YÖNTEMLE YAPILAN AMELİYAT

Pehlivanlı, ?Bu ameliyatı Kırıkkale´de ilk olarak bu hastamızda gerçekleştirdik. Hastamızda kapalı yöntem ameliyatta hastanın karın bölgesinde 4-5 delik açtık. Bu delikler 5 milimetre ile 1 santimetre arasında değişebiliyor. Laparoskop dediğimiz bir aletle karın içini görüntüledik. Ameliyatla 30 santim uzunluğundaki cepleşmeyi çıkarıp daha sonra boşta kalan uçları birleştirdik. Bu ameliyat açık yöntemle de yapılabilir. Açık yöntem günümüzde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri. Ancak açık yöntemde karın bölgesinde 20 ile 50 santim arasında değişen bir kesi yapılıyor. Bu da estetik olarak hastayı rahatsız etmektedir. Ama kapalı yöntemde hem estetik olarak daha iyi gözüküyor hem de çok kısa bir sürede hasta taburcu ediliyor. Ayrıca bağırsaklar daha çabuk normal işlevine kavuşmaktadır." İfade etti. Kapalı yöntemle yapılan ameliyat sonrasında hastanın sağlığına kavuşarak hastaneden dördüncü günde taburcu olduğunu belirten Pehlivanlı, kapalı ameliyatla karın içinde yapışıklığın daha az olduğunu, iyileşmenin hızlı ve hastanın günlük işlerine ise daha kısa sürede dönebildiğini sözlerine ekledi.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!