Matematiksel modellemelerle mantarın dünyasına bakış

Matematiksel modellemelerle mantarın dünyasına bakış

MANTAR DÜNYASINA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI...

Matematiksel modellemelerle mantarın dünyasına bakış

Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Mantar Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Müdürlüğü (KÜMAL) tarafından Matematiksel Modellemelerle Mantarların Dünyasına Farklı Bakış” konulu konferans düzenlendi.

MATEMATİĞİ BİLEN MATEMATİKÇİ İLE YAPILMALI

Fen-Edebiyat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinin katıldığı konferansta konuşmacı olan Dr. Müzeyyen Özhavzalı, Gerçek dünyadaki bir olayın, sürecin veya birimlerden oluşan ve birimleri arasındaki iç ilişkiler yanında çevre ve dış ilişkilere göre işleyen bir sistemin belli bir anlatımına Model” adı verilir. Anlatım sözle, çizimle, belli bir ölçekte fiziki benzer oluşturmak veya başka bir şekilde yapılmakla birlikte en geçerli anlatım dünyanın ortak dili olan matematik ile ve matematiği bilen bir matematikçi ile yapılmaktadır. Özellikle Standart hesaplamaların, formüllerin tükendiği noktada, matematikçi devreye girer ve sadece o sürece göre yeni bir denklem, formül yani model kurar” dedi.

YABANCI ÜLKELERDE BU ALGININ TAM TERSİ MEVCUT

Dr. Özhavzalı daha sonra matematikte model ve modellemenin önemi ve çeşitlerinden bahsederek modellemenin mantarlarda nasıl kullanıldığını örnekler vererek anlattı. Ayrıca matematiksel modellemenin biyoloji, fizik, kimya, tıp ve özellikle sosyal bilimlerde olmak üzere diğer alanlarda kullanılmasının öneminden bahseden Dr. Özhavzalı sözlerine şöyle devam etti:  Matematiksel modelleme ülkemizde de yabancı ülkelerde olduğu gibi sosyal bilimlerde kullanımı yaygın değil. Sanki sosyal bilimlerde sadece sözel çalışmalar yapılır, düşüncesinin var. Oysaki yabancı ülkelerde bu algının tam tersi mevcut, hatta bu alanlarda sayısal çalışmaların çok değerlidir.”

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

Konferans katılımcıların soru ve cevaplarının ardından Mantar Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Perihan Güler'in Dr. Özhavzalı'ya plaketini vermesiyle son buldu.



1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu