Merhum Cumhurbaşkanı Demirel için mevlit okutuldu

Merhum Cumhurbaşkanı Demirel için mevlit okutuldu

MERHUM CUMHURBAŞKANI DEMİREL İÇİN MEVLİT OKUTULDU TÜRKİYE CUMHURİYETİ´NİN MERHUM 9. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL İÇİN NUR CAMİİ´NDE MEVLİT OKUTULDU

Merhum Cumhurbaşkanı Demirel için mevlit okutuldu

Türkiye Cumhuriyeti´nin merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Nur Camii´nde mevlit okutuldu

ÇOK SAYIDA VATANDAŞ KATILDI

İkindi namazı öncesi okutulan mevlide İl Müftülüğü tarafından üzerinde Demirel´in fötr şapkasıyla halkı selamladığı resmin yer aldığı paketlerde lokum dağıtıldı. Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başlayan mevlitte, daha sonra ilahiler ve Mevlid-i Şerif okundu. Mevlit, Demirel için dua edilmesinin ardından sona erdi. Mevlid-i Şerif´e çok sayıda vatandaş katıldı. Süleyman Demirel, solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, tedavi olduğu Özel Ankara Güven Hastanesi´nde yaşamını yitirdi. Türkiye Cumhuriyeti´nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye´nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğan´dan sonra en uzun süre Başbakanlık yapan siyasetçisi oldu.

DEMİREL´İN UNUTULMAYAN SÖZLERİ

10 yıl 5 ay başbakanlık koltuğunda oturan, altı dönem Isparta milletvekilliği yapan Demirel, 1980´den sonra 7 yıl siyasetten yasaklandı. Altı kez kalktığı başbakanlık koltuğuna yedi kez oturan ve hükümet kuran Demirel, 16 Mayıs 1993´te Türkiye Cumhuriyeti´nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi. 65 yıllık eşi Nazmiye Demirel´i 27 Mayıs 2013´te kaybeden Demirel için, bu yıl Isparta´da Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi açıldı. 9. Cumhurbaşkanı Demirel, bugün saat 02.05´te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, 91 yaşında hayatını kaybetti.

SÜLEYMAN DEMİREL KİMDİR?

Demirel, Isparta´nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy´de "Paşa Dayı" Yahya Bey ile Ümmühan Hanım´ın ikinci çocuğu olarak 1 Kasım 1924 yılında doğdu. İlköğrenimini 1930-35 yıllarında doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon´da bitirdi. Afyon Lisesi´nden 1941 yılında mezun olan Demirel, daha sonraki yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi adını alacak olan Mühendis Mektebi sınavlarını kazandı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi´nden 1949´da mezun olan Demirel, aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresinde göreve başladı. Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD´ye gönderilen Demirel, yurda dönmesinin ardından, kendisine "barajlar kralı" unvanını getirecek Devlet Su İşleri´ne atandı. Barajlar Dairesi başkanlığından sonra 1955´te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü´ne getirilen Demirel, genel müdür olarak, çok sayıda baraj ve sulama projesini hayata geçirdi. Eisenhower Vakfı´nın bursiyerini alarak bir kez daha ABD´ye giden Demirel, askerlik görevi için 1960´ta genel müdürlükten ayrıldı. 27 Mayıs´tan sonra bir süre serbest mühendislik ve müteahhitlik yapan Demirel, ODTÜ´de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Boğaz Köprüsü´nün ilk projesini hazırlayan ABD´nin uluslararası mühendislik ve müteahhitlik firması Morrison Knudsen Inc.´in Türkiye temsilciliğini üstlenen Demirel, bu görevinden dolayı bir dönem "Morrison Süleyman" olarak da anıldı.

YEDİ KEZ HÜKÜMET KURDU

Demirel´in siyasi yasağı 1987 yılında yapılan referandumla kaldırıldı. Doğru Yol Partisi´nin genel başkanlığını 24 Eylül 1987´de Hüsamettin Cindoruk´tan devralan Demirel, 29 Kasım 1987´deki genel seçimlerde yeniden Isparta milletvekili oldu. DYP, 1991´de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkınca, kendi başkanlığında DYP-SHP koalisyonu kuruldu. Yedinci kez hükümet kuran Demirel, 49. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´nin başbakanı olarak 20 Kasım 1991´den 16 Mayıs1993´e kadar görev yaptı. Süleyman Demirel, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın Nisan 1993´teki ölümünün ardından 16 Mayıs 1993´te, TBMM tarafından Türkiye´nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü