Öğretmen, performans değil itibar istiyor!

Öğretmen, performans değil itibar istiyor!

EĞİTİM-SEN´DEN MİLLİ EĞİTİM´DE YERLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILAN PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİNE TEPKİ?

EĞİTİM-SEN´DEN MİLLİ EĞİTİM´DE YERLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILAN PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİNE TEPKİ?

Öğretmen, performans değil itibar istiyor!

MEB´in hayata geçirmeye çalıştığı performans değerlendirme sisteminde öğretmenlerin her yıl öğrenci, veli ve eğitim yöneticilerinin değerlendirmesiyle karşı karşıya kalacağını belirten Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin, bu sistemin öğretmeni daha da itibarsızlaştıracağının altını çizerek, ?Öğretmen, performans değil itibar istiyor!? dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ?EĞİTİMDE PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ´ İLE NE AMAÇLIYOR?

Kamuda performans değerlendirmesine dayalı, esnek ve güvencesiz bir istihdam sistemi oluşturmanın, iktidarın uzun süredir gündeminde olduğunu belirten Şahin şöyle konuştu: ?6 Temmuz 2012 tarihli resmi gazetede yayımlanan 10. Kalkınma Planı (2014-2018) içinde kamu istihdam rejimiyle ilgili olarak belirlenen iki hedeften (esnek çalışma ve işlevsel performans değerlendirmesi) biri olan performans değerlendirme uygulamasının Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bütün öğretmenlere yönelik olarak uygulanması için hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı.?

ÖĞRETMENİ BASKI ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

?MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ?Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmeliği´ taslağı hazırlandı. Öğretmen yeterliliklerinde bilimsel, objektif ve evrensel standartlar yerine, öğretmenleri her açıdan baskı altına alacak olan ?Performans değerlendirme´ uygulamalarının benimsenmesindeki ısrar, MEB´in asıl amacının ne olduğunu açıkça göstermektedir. Öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için piyasacı yöntemleri hayata geçirmek, onları objektifliği tartışılır sınavlar, değerlendirmeler ve testlere tabi tutmak, ağır performans baskısı altında angarya çalışmaya yönlendirmektir.?

EĞİTİMDE PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ NASIL UYGULANACAK?

Öğretmeni ağır baskı altına alacak bir sistem olarak değerlendiren Şahin, Performans Değerlendirme Sisteminin uygulama şekli hakkında da şu bilgilere yer verdi: ?MEB´in hayata geçirmeye çalıştığı performans değerlendirme sisteminde öğretmenler, her yıl öğrenci, veli ve eğitim yöneticilerinin değerlendirmesi ile karşı karşıya kalacak. Bakanlık 4 yılda bir düzenleyeceği sınavla öğretmenlerin ?mesleki yeterliliklerini´ ölçecek. Öğretmenlere verilecek performans puanının, yüzde 25´ini müdür notu, yüzde 15´ini veli notu, yüzde 15´ini öğrenci notu, yüzde 20´sini zümre öğretmenlerinin notu, yüzde 15´ini diğer öğretmenler ve yüzde 10´unu da öz değerlendirme puanı oluşturacak. Öğretmenlerin sınava girdikleri yıl performans puanlarının yüzde 30´unu sınav notu oluşturacak.?

HER YIL SINAVA GİRİLECEK

?Güvencesiz olarak istihdam edilen sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerinin yenilenmesinde, eğitim yöneticileri atanmalarında, ek hizmet puanı verilmesinde, yurt dışı görevlerde, başarı belgesi alımında ve öğretmenlikte kariyer basamaklarında yükselmede performans değerlendirme sistemi kullanılacak. Performans değerlendirmesinden düşük not alan öğretmenler hizmet içi eğitimlere katılıp, her yıl yapılacak olan sınava girecekler.?

MEB´İN GERÇEK HEDEFİ ?ÖĞRETMENLERİN NİTELİĞİNİ ARTTIRMAK´ MI?

?Eğitim ve öğrenme sürecinin etkin oluşturucusu olan öğretmenlerin, donanımlı bir eğitim ortamında çalışabilmesi için gerekli eğitsel altyapıyı hem tutum hem bilgi düzeyinde edinebilmesi, öncelikle öğretmenlerin, dolayısıyla eğitimin niteliğinin arttırılmasıyla doğru orantılıdır? diyen Şahin, ?Eğitim sisteminde yaşanan çok yönlü sorunlar, eğitim sisteminin niteliğinin sorgulanır hale gelmesine neden olmuş, eğitimin niteliğinde yaşanan bozulmasının sorumlusu olarak öğretmenler sürekli olarak hedef gösterilmiştir? şeklinde konuştu.

OKULLARI TİCARİ BİR İŞLETME OLARAK GÖRÜYORLAR

?Öğretmen yetiştirme ve atama sistemini ?Performans´, ?Rekabet´, ?Verimlilik´, ?Kariyer´, ?Kalite´ vb. gibi piyasacı kavramlar üzerinden oluşturmak isteyen MEB´in piyasada faaliyet yürüten bir ticari işletme gibi hareket ederek ?İnsan Kaynakları Yönetimi´ anlayışını referans alan mevcut zihniyetiyle ne öğretmenlerin, ne de eğitimin niteliğini yükseltmesi mümkün değildir? diyen Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin, ?MEB, her ne kadar öğretmenlerin ?yalnızca eğitim ve öğretim işini gerçekleştiren teknik elemanlar´ değil, ?öğrencilere ve topluma rol model olacak insanlar olarak görüldüğünü´ ifade etse de, bakanlığın öğretmen yeterliklerini belirlerken tıpkı bir ?şirket yönetimi´ gibi davrandığını, öğretmenlik mesleğinin tamamen piyasacı ve rekabetçi bir mantıkla ele aldığını görmek mümkündür. Bu nedenle MEB´in hayata geçirmek istediği performans değerlendirme sistemi ile öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri arasında somut bir ilişki ya da bağ kurmak mümkün değildir? ifadelerine yer verdi.

HABER: MURAT KARADAĞ



1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti