Ölümünün 13. Yıldönümünde Rahmi Pehlivanlı´yı anıyoruz

Ölümünün 13. Yıldönümünde Rahmi Pehlivanlı´yı anıyoruz

ULUSLARARASI BİRÇOK ESER SAHİBİ

Ölümünün 13. Yıldönümünde Rahmi Pehlivanlı´yı anıyoruz

1926 yılında Keskin´de doğan ve 24 Ağustos 1992´de kaybettiğimiz ?Kralların Ressamı´ olarak bilinen dünyaca ünlü ressamımız Rahmi Pehlivanlı´yı saygı ve minnetle anıyoruz.

KESKİN-KIRIKKALE-ANKARA HATTANDA BAŞLAYAN BİR ÖMÜR

1926 yılında Keskin´de Gülşen Hanım ve Hacı Ömer Efendi´nin çocukları olarak dünyaya gelmiştir. İlkokulu Keskin´de, ortaokulu Kırıkkale Askeri Ortaokulu´nda 1932 yılında bitirmiştir. 1941-1944 yılları arasında Ankara Süvari Alayı´nda yaptığı askerliğinin ardından Ankara´ya yerleşmiştir. 1940-1950 yılları arasında hem Ankara hem de Kırıkkale´de ticaret yaparak geçimini sağlamıştır. Ankara´da Bahçelievler Ortaokulu´nda öğretmenlik yaparken bir yandan da dönemin ünlü yöneticilerinin portrelerini yapmıştır. Yine bu dönemde yaptığı Aziziye kahramanı Nene Hatun portresi 1952´de Milli Savunma Bakanlığı´nın davetiyle Harbiye Askeri Müzesi´ne alınmıştır.

ULUSLARARASI BİRÇOK ESER SAHİBİ

Yurtdışına ilk kez Selanik gezisinde çıkan ressamın yurt dışına ikinci çıkışı ise elindeki rahatsızlığı tedavi ettirmek ve resim hayatını profesyonelce sürdürmek amacıyla İngiltere´ye olmuştur. Buraya kısa zamanda uyum sağlayıp birçok Avrupa ülkesinde, müze ve stüdyolarda resim etütleri yapmıştır. 1953-1990 yılları arasında yirmi beşten fazla kral, kraliçe ve devlet adamı portrelerini çizmesi için Pehlivanı ülkelerine davet etmişlerdir. Zaman zaman Kıbrıs, Lübnan, Irak ve Libya gibi Ortadoğu ülkelerine de giderek sergiler açmış ve portreler yapmıştır. En ünlü tablolarından biri olan Zina, 1967 yılında Vatikan tarafından çok beğenilmiş ve dönemin Papası IV. Paul tarafından madalya ile ödüllendirilmiştir. Bu tablo Vatikan tarafından Roma´daki Dal Vaticano Floransa Müzesi´ne alınmıştır. Bu dönemde İtalya´da yakaladığı şöhreti değerlendirmiş ve Castel Franco´da bir stüdyo kurarak çalışmalarına devam etmiştir. Cote D´Azure´da düzenlenen uluslararası sanat sergisinde bir diğer ünlü tablosu Kel Mıstık ile portre dalında birincilik ödülünü kazanmıştır.

RENK RENK TÜRKİYEM

1972 yılında, tam 17 yıl aradan sonra, Türkiye´ye dönmüştür. Kurtuluş Savaşı gemilerinden Yavuz Zırhlısının satılıp tıraş bıçağı yapılacağını duyunca vakit kaybetmeden bir resmini yapmıştır, bu resim halen İstanbul Deniz Müzesi´nde sergilenmektedir. 1978 yılında, uluslararası sanat dünyasındaki başarıları ve kendi ekolünü yaratmış olması nedeniyle Pan Haber Ajansı kendisini yılın adamı seçmiştir. Yine aynı yıl Atatürk´ü ülkeyi ziyarete gelen devlet adamlarıyla resmeden bir dizi hazırlamıştır. Bu dizi Anıtkabir´de sergilenmiştir. 1981 yılında İtalya´daki Academia Universale Roma tarafından Academico Benemerito diploması ve fahri hocalık unvanı verilmiş, adına sürekli bir kürsü ayrılmıştır. Bir yıl sonra sanattaki otuzuncu yılını kutladığı 30. Sanat Yılı sergisi İstanbul, Ankara ve İzmir´de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Başbakanı Bülent Uluslu tarafından açılmıştır. Serginin hemen ardından Renk Renk Türkiye´m koleksiyonu için uzun bir Türkiye seyahatine çıkmıştır.

GAZİ ÜNİVERSİTESİNDE HOCAYKEN VEFAT ETTİ

1988´de SSCB Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Akademisi Başkanlığı tarafından üniversitelerde konferanslar vermek ve araştırmalar yapmak üzere davet edilen Pehlivanlı, aynı yıl Ephesus tablosuyla Papa II. Jean Paul tarafından gümüş madalyayla ödüllendirilmiştir. 1989 yılında başladığı Gazi Üniversitesi Resim Bölümü öğretim üyeliğine 24 Ağustos 1992´de vefat edene kadar devam etmiştir. Pehlivanlı, öldüğünde Renk Renk Türkiyem koleksiyonunu ancak tamamlayabilmiştir. Altmış beş yıllık hayatında beşi Türkiye´de olmak üzere altmıştan fazla kişisel sergi açmıştır. Bu sergilerin büyük bölümünün açılışı devlet başkanları ve ileri gelen devlet adamları tarafından yapılmıştır.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı