Parkinson´un tedavisinde ilaç kadar hareket de önemli

Parkinson´un tedavisinde ilaç kadar hareket de önemli

HER YIL 10 BİN KİŞİYE TEŞHİS KONULUYOR

Parkinson´un tedavisinde ilaç kadar hareket de önemli

Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yazılı açıklamada bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, insanın hareketlerdeki yavaşlamayla kendini gösteren hastalığın tedavisinde ilaç kadar hareketin önemli olduğunu belirtti. HAREKETSİZLİK ÖNEMLİ BELİRTİ
Hastalığın en bilinen belirtilerinin ´hareketlerin yavaşlaması ve titreme´ olduğunu kaydeden Uzun, Parkinson hastalığıyla mücadele eden insan sayısının tüm dünyada 10 milyon olarak tahmin edildiğini Türkiye´de ise bu rakamın 100-130 bin arasında değiştiğini kaydetti.

HER YIL 10 BİN KİŞİYE TEŞHİS KONULUYOR

Uzun açıklamasında şu ifadelere yer verdi ?Her yıl 10 bin kişiye Parkinson teşhisi konulan Türkiye´de, 2030 yılında hasta sayısının iki katına çıkması bekleniyor. Bu hızlı artışa karşın, hastaların sadece yaklaşık yarısı tedavi görüyor. Bunun en önemli nedeni, hastalığın bazı hastalarda geç tanınması, yanında bazen de açığa çıkmasının istenmemesi nedeniyle hekime başvurunun azlığı görülmektedir. Parkinson hastalığının 65 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 iken, 80 yaş üzerinde yüzde 5´e çıkıyor. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20´li ve 30´lu yaşlarda da görülebiliyor. Hastalığın bu yaşlarda görülme oranı ise yüzde 5-10 civarındadır."

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİDİR

Dr. Uzun, Parkinson hastalığında erken teşhisin, egzersiz ve düzenli ilaç kullanımının çok büyük önem taşıdığını belirterek, hastaların her şeye rağmen hareketten vazgeçmemelerinin ilaç kullanımı kadar etkili olduğunu ifade etti.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!