PKK Suriye´nin kuzeyinde devlet kuruyor

PKK Suriye´nin kuzeyinde devlet kuruyor

EMEKLİ ORGENERAL BAŞBUĞ KONUŞTU, SALON DOLDU TAŞTI

PKK Suriye´nin kuzeyinde devlet kuruyor

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "Suriye´nin kuzeyinde PKK´nın bizzat kendi kontrolünde toprak parçası oluşuyor. Bu konu gerçekten milli güvenliğimiz açısından oldukça risklidir." dedi. 

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR

Kırıkkale Üniversitesinin Mavi Salonda düzenlenen panelde konuşan Başbuğ bu durumun gerçekten Milli Güvenliğimiz açısından riskli olduğunu söyledi. Panel dolayısıyla salon tıklım tıklım doldu. İçeriye giremeyen öğrenciler, salon dışında kapalı devre televizyonla paneli izleme imkânı buldular. "Türkiye, bugüne kadar çok sıkıntı çekmesine rağmen, hiçbir zaman yaşamadığı bir Türk-Kürt çatışmasına çekilmek isteniyor" diyen Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Suriye´nin kuzeyinde PKK´nın bizzat kendi kontrolünde toprak parçası oluşuyor. Bu konu gerçekten milli güvenliğimiz açısından oldukça risklidir" dedi.

TÜRK-KÜRT ÇATIŞMASI OLMADI

Başbuğ, Cumhuriyetin ilk kurulduğundan bu yana etnik milliyetçilik ve laiklik karşıtı hareketler sorunlarıyla uğraşıldığını belirterek, bu iki tehdidin, hala Türkiye üzerinde devam ettiğini savundu. Bu problemlerin devam etmesinin dışarıdan da arzu edilen bir husus olduğunu öne süren Başbuğ, "Zaten bu iki sorunu Türkiye aşsa, ekonomik ve refah anlamında çok yukarılara çıkar. Ama maalesef bu sorunlar Türkiye´nin gelişimini engelliyor" diye konuştu. Başbuğ, Osmanlı Devleti döneminde etnik milliyetçilik olmadığını, Kürt etnik kökenli insanların, Osmanlı bayrağı altında, bugünkü Türkiye, Irak ve Suriye topraklarında yaşadığını ve bir sorunun çıkmadığını belirtti.

TÜRKİYE-SURİYE SINIRI PYD´NİN ELİNDE

Birinci Dünya Savaşı´ndan sonra, yapay bir Irak devleti, yapay bir Suriye devleti ortaya çıktığını anlatan Başbuğ, "Kürt Kökenli insanlarımız Türkiye, Irak, Suriye arasında bölündü. Bu aslında Türkiye için iç ve dış güvenlik sorunu yarattı. Musul konusu konuşulurken Mustafa Kemal Atatürk, 1920´lerde bu konuda ´İleride eğer Irak´ta bir bağımsız Kürt devleti kurulursa bu Türkiye´yi etkiler´ demiştir. Bizler de bugün aynı şeyi söylüyoruz. Irak´ta kurulacak bağımsız bir Kürt devleti Türkiye´yi etkiler. Türkiye için ciddi bir sorundur. Ama bir de gerçek var. Bu ihtimalde gün geçtikçe güçleniyor. Bu oluşumu engelleyecek ülkelerden birisi Türkiye, diğeri ise İran´dır. Türkiye-Suriye sınırı PYD´nin elinde."

910 KİLOMETRE SINIRIN 800 KİLOMETRESİ

Suriye´de de beklenmedik bir şekilde bir oluşumun meydana gelmeye başladığını ifade eden Başbuğ, 911 kilometre uzunluğundaki Suriye-Türkiye sınırının neredeyse 800 kilometresinin PKK´nın Suriye kolu olan PYD´nin elinde olduğunu vurguladı. Başbuğ, PYD´nin kalan 100 kilometrelik bölgeyi almasına Türkiye´nin müsaade etmeyeceğinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Ama nasıl yapacak? Sorumlu makamların iyi düşünmesi lazım. Geç kalındı. Çünkü bu olayı göremediler. Bu olay, 15 günlük olay değil, birkaç senede oluşan bir olay. Sizin daha önceden bunları görmeniz lazımdı.

TÜRK HAVA KUVVETLERİ GEREKENİ YAPMIŞTIR

Angajman kuralları çerçevesinde bu olaya Türk Hava Kuvvetlerinin müdahale etmekten başka çaresinin olmadığını anlatan Başbuğ, " Türk Hava Kuvvetleri kendisine verilen yetkiler çerçevesinde sınırı korumak için gerekli işlemi yapmıştır. Bunu başka şekilde yorumlayamayız. Zaten yoruma da açık değil, net." dedi. Olaydan sonra ABD Başkanı Obama ile NATO Genel Sekreterliğinden Türkiye´nin beyanlarını destekleyen açıklamalar yapıldığını hatırlatan İlker Başbuğ, "Dolayısıyla şundan kesin olarak eminiz ki Türk Hava Kuvvetlerinin müdahalesi kendisine verilen angajman kuralları içerisindedir, yapılması gereken harekettir. Bunda hiç kimsenin en ufak tereddüdü olmaması lazım" ifadelerini kullandı. Başbuğu, bundan sonrası için de şu uyarılarda bulundu:

KESİNLİKLE BİR ÇATIŞMA OLMAZ

"Ortada ciddi bir kriz olduğu gerçek. Bu ciddi krizi daha yukarılara tırmandırmadan, özellikle Türkiye-Rusya ilişkilerinde bazı geçici zararlar olacak. Bunu kabul etmek zorundayız. Ama önemli olan köklü, kalıcı zararlar olmadan bu krizden nasıl çıkılacak? Tabi ki bu krizden çıkışın anahtarı, daha doğrusu inisiyatifi de şu anda Rusya´nın elinde. Önemli olan Rusya bu krizi nasıl yönetecek ve bu krizden nasıl çıkılacak? Sorun bu. ´Efendim bu askeri bir çatışmaya dönüşür mü?



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ