Tarih ve kültür kimsenin umurunda değil!

Tarih ve kültür kimsenin umurunda değil!

BEŞ YIL ÖNCEKİ HALİYLE DURUYOR

Tarih ve kültür kimsenin umurunda değil!

?Tarihe böyle mi sahip çıkıyoruz? Balışeyh ilçesindeki Ballı Baba Türbesi´nin mermer veya ahşap olması gereken sandukasının kanalizasyon borusundan yapılmış olması şaşkınlık yarattı. KATAM´ın gezisine katılan öğretim üyeleri ve öğrenciler bu davranışın böylesine manevi bir şahsiyetin ruhuna saygısızlık olduğunu ifade ettiler? şeklindeki haberi yaptığımızda Tarih: 6.5.2013´ü gösteriyordu. Başka bir konu araştırırken haberimize rastlayan Yaşar Bulut, aradan geçen 5 yıla rağmen düzeltilmeyen ?saygısızlığın?, adeta yeniden fotoğrafını çekti!  

BEŞ YIL ÖNCEKİ HALİYLE DURUYOR

6 Mayıs 2013 tarihinde, Kırıkkale ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi (KATAM) tarafından düzenlenen gezi sırasında Balışeyh Ballıbaba Türbesinde karşılaşılan manzara tarihe verdiğimiz değeri yüzümüze vurmuş, tarih ve kültürün kimsenin umurunda olmadığını bir kez daha gözler önüne sermişti. Anadolu´nun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında büyük emekleri olan Horasan Erenlerinin ülkemizin birçok bölgesinde türbe ve mezarlarının bulunduğunu belirten öğrenciler, ?Alperenler olarak da adlandırılan bu şahsiyetlerin hem manevî hem de tarihî değerleri var. Bundan dolayıdır ki nereye gitseniz, bu maneviyat erlerine ait istirahatgâhlara özel bir önem verilir. Ama Kırıkkale´nin güzîde bir ilçesine adını veren bu manevî şahsiyetin mezarına sanduka yerine kanalizasyon borusu yerleştirilmiş. Yetkililerin bu saygısızlığa müdahale edip bir an önce düzeltilmesini istiyoruz? demişlerdi.

YETKİLİLERİ UYARMAYA DEVAM EDECEĞİZ

KATAM´ın gerçekleştirdiği bu gezilerin amacının yalnızca gezip görmek olmadığını ifade eden KATAM Müdürü Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı da, ?Şehrimizin tarihî ve kültürel değerlerine sahip çıkmak zorundayız. Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi olarak tarihî ve kültürel değerlerimizin korunması ve tanıtılması için üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz? şeklinde konunun hassasiyeti üzerindeki düşüncelerini dile getirmişti.

KIRIKKALE YALNIZCA MAKAM ATLAMA AŞAMASI MI?

Kırıkkale´mizin tarihi ve kültürel yapısını küçümseyerek, ?Burası bir Cumhuriyet şehri. Ne tarihi, ne kültürü olabilir ki?? tarzında cümlelerle Kırıkkale´yi hakir gören mantığın gelmiş olduğu noktanın bu örnek olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan, Kırıkkale´nin tarihi ve kültürel hassasiyetlerine hâkim olmayan, Kırıkkale´de doğup büyümeyen, dahası Kırıkkale´de bile ikamet etmeyen ?yetkililerin? Kırıkkale´nin değerlerine sahip çıkma şeklinin ancak bu kadarla sınırlı olabileceği, Kırıkkale´nin onlar için yalnızca ?makam atlama aşaması? olmaktan öte gidemeyeceği düşüncesi içimizi kemiriyor.

ÖZEL-YORUM HABER: HABİLHAN PEHLİVANLI

FOTO: YAŞAR BULUT



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı