Ürünün süneli olması kader değildir

Ürünün süneli olması kader değildir

ÜRÜN KALİTESİNİ ARTIRMAK ÇOK KOLAY...

Ürünün süneli olması kader değildir

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, kımıl ve süne mücadelesinin ürün kalitesi ile üretici gelirini artırdığını söyledi.

BÜYÜK KAYIPLAR YAŞANMAKTADIR

Süne'nin hububatın en önemli zararlısı olduğunu ifade eder Sümer, İlimizde buğday kalitesini olumsuz etkileyen en önemli unsurlardan bir tanesi Süne ve Kımıl” tahribatıdır. Bu zararlılarla yapılacak mücadele, ürün kalitesini ve dolayısıyla üretici gelirini artırmaktadır. Süne zararından dolayı hububat ürünlerinde hem üretici, hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıplar yaşanmaktadır” dedi.

FİYAT DÜŞÜŞLERİNE NEDEN OLUYOR

Kımıl zararını hububatın bütün gelişme dönemlerinde yaptığını belirten Sümer, Kışlamış erginler kardeşlenme döneminde hububatı kök boğazı üzerinden emerek kurutur. Başaklanma dönemindeki hububatın sapını emerek bitkinin dane bağlamasına engel olur. Hububatın dane bağladığı dönemde yeni nesil erginler daneleri emerek onları kavuz durumuna getirir, ekmeklik ve tohumluk özelliklerini bozar. Bu zararlarda ürünün satışında fiyat düşüşlerine neden olmaktadır” dedi.

KALİTE TEŞVİK EDİLİYOR

Sümer şöyle devam etti: Toprak Mahsulleri Ofisi hububat alımlarında kaliteyi teşvik eden bir alım sistemi uygulamakta ve bu kapsamda;  süne ve kımıl tahribat oranı yüzde 1`in altında olan buğdayları fiyat indirimi yapmadan, bu oran yüzde 3,5`in üzerinde çıkarak yemlik grubuna giren buğdayları ise yüzde 20 fiyat indirimi yaparak satın almaktadır. Bu durumda üreticimiz kayıplar yaşamaktadır.”

ÇARESİ VAR

Ürünün süneli olması kader değildir. Çaresi vardır. İlaç devlet tarafından karşılanmaktadır. Kayıpların yaşanmaması için süne ve kımıl mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Kımıl ve Süne mücadelesi ürün kalitesini ve üretici gelirini artırır. Kırıkkaleli üreticilerimize şimdiden bereketli bir dönem diliyorum.”



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!