Yazarımız Osman Öcal hayatını kaybetti

Yazarımız Osman Öcal hayatını kaybetti

GAZETEMİZİN VE EDEBİYAT DÜNYASININ ACI KAYBI

GAZETEMİZİN VE EDEBİYAT DÜNYASININ ACI KAYBI

Yazarımız Osman Öcal hayatını kaybetti

Gazetemizde uzunca bir süre köşe yazarlığı yapan, şair, yazar, emekli öğretmen Osman Öcal, uzun süredir tedavi gördüğü amansız hastalığı yenik düşerek 58 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bayramın 1. Günü (25 Haziran 2017) doğduğu Koru Köyünde defnedilen ve ?Vuslatî? mahlasını kullanan Öcal, ?Gülce? Yeni Edebi Akımının da öncülerindendi.

UZUN YILLAR ÖĞRETMENLİK YAPTI

1959´da Sulakyurt´un Koru köyünde doğan Osman Öcal, ilkokulu doğduğu köyünde ortaokul ve liseyi Hasanoğlan Öğretmen Lisesinde, yüksekokulu Ankara Eğitim Enstitüsünde tamamlayarak öğretmenlik görevine başladı. Diyarbakır, Çankırı, Elazığ ve Kayseri´de görev yaptıktan sonra Kırıkkale´ye atanan Öcal, emekli oluncaya kadar görevini Kırıkkale´de sürdürdü.

BİR ÇOCUĞUNU KAYBETMİŞTİ

Evli, birisi Hakk´ın rahmetine kavuşmuş üç çocuk babası olan şair, şiirlerinde genelde hece ve aruz ölçüsünü benimsemiştir. Gülce Yeni Edebi Akımının öncülerinden olup, akımın nazım türleriyle ilgili çok sayıda çalışması mevcuttur. Değişik türde edebi sanatlar ve edebi terimlerle ilgili çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca dünya edebiyatı nazım türü örneklerinden Türk şiirine uyarlanmış çalışmaları vardır.

ÇOK SAYIDA ESERİ VARDI

Dede Korkut Hikâyelerinin tamamını Gülce nazım türleriyle şiirleştiren Öcal, geçmişten günümüze halk ozanları ve halk şairlerinin hayatlarını bir Gülce projesi olarak şiirleştirmeye çalışmaktaydı. Değişik antolojilerde, dergilerde ve yerel gazetelerde şiirleri yayınlanan şairin yayınlanmış eserleri şunlardır:

1-Tuğra / 2009

2- Hicran Düştü Sevdama / 2009

3- Gülce Edebiyat Akımı-GÜLDESTE / 2011 (Osman Öcal-Refika Doğan)

4- Tuğra II / 2012

4- Basıma hazır iki eseri daha bulunmaktaydı.

VEDA YAZISI

31 Temmuz 2016´da yayımlanan ?Veda Yazısı? başlığıyla kaleme aldığı son yazısında, ?Hayat bazen istenmeyen bir çizgide, içini kurt yemiş bir dala tutunmaya çalışabiliyor. Ne yazık ki içinde bulunduğum sağlık durumum hayatımızı normal sürdürmemize müsaade etmemektedir. Dolayısıyla araştırma yapacak veya yerel gündemi takip edecek ve gazetemiz aracılığı ile siz değerli hemşerilerimle beraberliği sürdürecek gücü kendimde bulamamaktayım. Kısa sürelerle de olsa zamanınızı aldığım için helallik diliyor Pusulasız kalmayınız diyorum? diyen Öcal´a Pusula Gazetesi olarak Allah´tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

ÖCAL´IN VEDA YAZISININ TAMAMI

Veda Yazısı

 

Merhaba değerli hemşerilerim gazetemiz Pusula´da ilkyazımın yayınlanış tarihi 11 Ekim 2011. O tarihten bugüne zaman zaman beraber olduk. Yazılarımız, değişik konularda araştırma ile güncel yerel konulara dayanmakla beraber içerik hep gelecekte mutlu Türkiye içindi.

Hayat bazen istenmeyen bir çizgide, içini kurt yemiş bir dala tutunmaya çalışabiliyor. Ne yazık ki içinde bulunduğum sağlık durumum hayatımızı normal sürdürmemize müsaade etmemektedir. Dolayısıyla araştırma yapacak veya yerel gündemi takip edecek ve gazetemiz aracılığı ile siz değerli hemşerilerimle beraberliği sürdürecek gücü kendimde bulamamaktayım. Kısa sürelerle de olsa zamanınızı aldığım için helallik diliyor Pusulasız kalmayınız diyorum.

Buradan, her yazdığım yazıyı yayınlayan Pusula´ya başarılarının devamını diliyor,  tüm çalışanlarına ve yazarlarına sağlık ve mutluluklar onlarla olsun diyor siz değerli hemşerilerimi güncel olaylara uygun bir şiirimle baş başa bırakıyorum.

 

Vatan Beni Kucaklar

 

Ben vatanı vatan beni kucaklar,

Uzanıp koynunda kalasım geldi.

Şen kalsın obamız tütsün ocaklar,

Uğruna gönüllü solasım geldi.

 

Bir güzel muştuya sardım selamı,

Emanet eyledim gözü alamı,

İncinmeyin incitmeyin balamı,

Körpe yüreğine dalasım geldi.

 

Türkün lokmasını bölüp yiyenler,

Her gün cami duvarına siyenler,

Fistan giyip dünya benim diyenler,

Sorgusuz tamuya salasım geldi.

 

Kutsalım anadır namusum canım,

Kirlenmiş toprağı temizler kanım.

Düşerken tertibim sızlar her yanım,

Yılanın başına dalasım geldi.

 

Pazarlıktan pay alıp da sevinen,

Gemisine koy bulup da övünen,

Âşık atar olmuş nice devinen,

Ocağına kibrit çalasım geldi.

 

Hak yolunda doğru tartar terazi,

Ölürsem şehidim kalırsam gazi,

Sanmayın Vuslatî söyler farazi,

Yeniden Tanrı Kut olasım geldi.



Hıfzı Karaca
29.06.2017 00:23:00
Ömrü güzel olası Anadolu´m canları; Rahmete kavuşan Usta kalemli üstadın rahatsızlığını duyunca yanına ziyarete koştum ve kendisine "sizden için bir kaç heceli söz yazdım, faceden size eklerim ve görüşünüz neticesi paylaşırım dedim" ... ve sevindim. Beklerim dedi... Onayını alarak şiiri paylaştım ve YORUMUNU YAZDI... uYGUN GÖRÜR İSENİZ O ŞİİRİ GAZETENİZ İLE PAYLAŞAMAK İSTERİM.Sağlıklı,huzurlu ve hayırlı yaşamalar dilerim.

muharrem durakcan
29.06.2017 09:09:33
Işıklar içinde uyu hemşerim her ne kadar görüşlerimiz farklı olsada biz hep kardeşçe yaşamasını bildik Mekanın cennet olsun

Selim Demirtürk
22.12.2017 13:19:45
Kelimelerin boğazımda düğümlendiği noktadayım. Ankara´da Türkçü hareketin içinde birlikte mücadele ettiğimiz, birlikte oturup sohbet ettiğimiz, dertleştiğimiz, fikir teatilerinde bulunduğumuz mert,bilgili,açık ve ileri görüşlü,zeki bir ağabeyimdi. Türkçü İşyerleri projesini kurduğumda projenin tanıtımı için pusula gazetesinde bir yazı kaleme almıştı. Diyecek bir şey bulamıyorum...Ruhun şad mekanın Tanrı Dağı, Tanrılaşanlar Dağı olsun Osman Ağabey...

1

Kırıkkale'de Silahlı Kavga: 4 Yaralı

2

Kırıkkale'li Kaymakam Evinde Ölü Bulundu

3

Uyuşturucu Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

4

Aranan Dolandırıcı Yakalandı

5

Silahlı Kavgada 3 Kişi Yaralandı

6

404 adet Sentetik Ecza ele geçirildi

7

Terminaldeki Silahlı Kavgada 8 Tutuklama