OSMAN ÖCAL


Bal Şenliğimizin Ardından


   Ummanda salınan yekpare gemi,

   Tanrı´nın nimeti kırk çiçek cemi,

   Toprağın türküsü doğanın demi,

   Veysel´de saz gibi bizim balımız.

 

   Tarihi ve programı önceden tespit edilen Sulakyurt Koru Köyü Birinci Bal Şenliği 06.09.2015 Pazar günü gerçekleşti.

 

   Her yerin Türk bayrakları ile süslendiği şenlik, şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunuşuyla başladı. Şenliğe çok sayıda davetli katıldı. Köyün ilk şenliği olmasına rağmen yabancı katılımcının yoğunluğu dikkat çekiciydi. Bütün davetliler üzerinde milli kıyafeti bulunan davul zurna ekibi tarafından karşılandı.

 

   Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Sulakyurt Kaymakamı Fikret Dağ, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kırıkkale İl Müdürü Recep Kırbaş, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ve Kırıkkale Arıcılar Birliği Başkanı Zafer Yorulmaz davetli katılımcılar arasındaydılar.

 

   Şenliğe gerek Koru Köyü´nden gerek komşu köylerden karpuz, kavun, ayçiçeği, domates, fasulye bal gibi ürünleriyle katılıp renk katanlar olduğu gibi; arıcılık malzemesi ve arı ürünleriyle katılan esnaflarımız da vardı. Şeker Bank ise arıcıların yanında ben de varım dedi.

 

   Protokol konuşmalarından sonra puanlamayı gıda mühendislerinin yaptığı ?En güzel bal´ yarışması düzenlendi. Hepsi birbirinden kaliteli balların puanlamasında seçici kurulun zorlandığını sanıyorum.

 

   Şenliğin diğer bir renkli tarafı da 2015 yılı ?Bal Ağası´nın seçimiydi ki bal ağasına yöresel cepken giydirilip poşu takıldı.

 

   Davetlilere ve köy halkına bulgur pilavı üstü et kavurması, yöresel yemeklerimizden keşkek aşı ?diri aş´, ayran ve bal ikramı yapıldı. Yüzlerce insanın bala doyurulması ayrı bir güzellikti.

 

   Her güzelliğin bir eksiği gediği bulunabilir. Köy adına buna da değinelim ki bir dahaki şenlik daha kusursuz olsun. Hemen hemen her şenlikte veya festivalde görülen yemek dağıtımı sırasında görülen kargaşa. Sekiz on tane gencin yemek dağım işinde görevli olmasına rağmen bazılarının kendi yemeğini kendilerinin almak istemesi yüzünden mutfak önünde zaman zaman yığılmalar olması üzücüydü.

 

   Şenliğin bir diğer renkli yanı ise ilçe kaymakamımızın halka gösterdiği ilgi idi. Ürünlerini sergileyen her üretici ile ayrı ayrı ilgilenip sohbet etmesinin yanında ilçemize yeni tayin olmasına rağmen şenliğin eğlence kısmına da fiilen iştirak etmesiydi. Halkla bütünleşmesinden dolayı kendilerine buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

 

   Gerçekleştirilen bu şenliğin köyün ve balının tanıtımına, kültürünün gelişmesine, birlik ve beraberliğine katkı sağlayacağı umudunu taşıyarak; etkinliğin düzenlenmesinde başka köy muhtarı Gürsel Öztürk ve şenlik fikrini ortaya koyarak fiilen katkıları bulunan Erdoğan Yılmazer ile emeği geçen herkese Koru Köyü´nün bir teşekkür borcunun olduğunu düşünüyorum.

 

   Biz de, birisi kendim ikisi sunucu tarafından olmak üzere üç adet şiirimin seslendirilip kitaplarımın protokol ile bazı misafirlere sunulması ve bal ikramımızla katkıda bulunmaya çalıştık.

 

   Ne yazık ki şenliğin sevinç ve heyecanı henüz üzerimizde iken Dağlıca yüreğimizi sızlattı.

 

  • Salı 23.7 ° / 10.8 ° false
  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false