SENUR ÜNVER


Bozuk Tartı


?Mutluluk nedir? Gücün büyüdüğü duygusudur.?

Nietzsche´den yaptığım bu alıntıyı iyice düşün sevgili okuyucu. Bunun bir anlığına yalan olduğunu söyleyebilirsin. Hakkın da var elbet. Ancak şunu unutma; dünya geliştikçe doğru olmaya yaklaşan bir söz bu.

Şimdi bu cümleye eklemek istediklerime geçelim. Bana kalırsa devir değiştikçe tek bir güç tipi kalan hepsini yutuyor; sahiplenme gücü. Bunu günlük yaşamdan ufak örneklerle açıklayalım. Diyelim ki alışveriş için bir mağazaya gittiniz. Herkesçe pahalı olduğu bilinen A markasına ait bir ürün ile aynı kalitedeki herhangi bir B ürünü arasında kaldınız. Ne yapacaksınız? A ürününü satın almak isteyeceksiniz. Neden mi? İki türden farklı mesajı vermek için.

Bunlardan ilki ben bu ürünü sahiplenme gücünü elimde bulunduruyorum. İkincisi ise bu güçten dolayı beni takdir edin ve kabullenindir. Şimdi hikâyeye bütüncül bir yaklaşımla tekrar bakalım. Toplumla mutlu yaşamak demek, en genel anlamıyla sevilme ve onaylanmayı içerir. O halde bunlara ulaşmak için davranışlarımızı şekillendiririz. Zihnimiz ve yeteneklerimizle yapamadığımız şeyi daha basit olan sahiplenme gücüyle elde etmeye çalışırız. Bu hem kolaydır, hem de emek istemez. Yani artık malların fiyatını belirleyen esas şey toplumda kabul görme arzusuna ne kadar hizmet edebildiğidir.

Ne yazık ki durum bununla sınırlı kalmıyor. Bir ulusu her anlamda etkileyen, onun bilincini yüceltmesi gereken sanatçılara da sıçradı bu alışkanlık. Neredeyse çoğunun söylemek istediği tek bir şey var; bu eser benim.

Evet, o kitabı sen yazdın. Resim sana ait, senaryo ve beste de öyle. Şimdi bu sahiplenme gücünle atıp tutabilir, hiç olmazsa saygınlık görmeyi hak edebilirsin.

Elbette ki burada yazan şeylerin bir genellemeden ibaret olduğunu belirtmek isterim. Ancak yeni neslin gidişatına bakılacak olursa istisnaları az olan bir genelleme bizi bekliyor.

Peki, bu zehirlenmeden nasıl kurtulacağız?

Yürekten bir şekilde kendimizi kabullenerek. İyi ve kötü yanlarımızı bilip, her şeyimizle benliğe saygı duymayı öğrenerek. Bunu yaptığımız zaman ister istemez çevresel ilgiye duyulan ihtiyacımız azalacak, kabul görmeye olan bağımlılığımız bitecektir.

Başka bir deyişle mutluluğu kendi içinde bulmaya çalış sevgili okuyucu. Artık ihtiyacın olmayan gücü de öteki insanların davranışlarına bakıp gülmek için kullanabilirsin, keyifli günler dilerim.

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli