HABİLHAN PEHLİVANLI


?Çiçek?kale


?O çiçekleri Kırıkkale sokaklarına yakıştıramadınız mı?? başlıklı yazımı okuyanlar hatırlayacaklardır, Kırıkkale Belediyesi´nin geçen yıl -bir nevi- deneme amaçlı olarak, Kırıkkale Lisesinin, Atatürk Bulvarına bakan alt duvarlarına asma saksılarla yerleştirdiği çiçekler, kısa bir süre sonra, hem de o güzelim ferforje saksılarıyla birlikte birer birer ?çalınmıştı?!

Yanlış okumadınız, çiçek meraklısı bazı vatandaşlar, bu çiçekleri yerlerinden söküp götürmüştü!

Bu yıl, yaz mevsiminin henüz kendisini tam olarak hissettirmemesinden ve ilkbaharın uzamasından faydalanan Belediye Yetkilileri, geçen yıl başlatılan faaliyeti Kırıkkale merkezinde neredeyse sokak aralarına kadar yayarak, Kırıkkale´yi adeta çiçek bahçesine çevirdiler.

Geçen yıl yalnızca Atatürk Bulvarı ve Zafer Caddesinde kısmî olarak yapılan ?çiçeklendirme? uygulaması, bu yıl Ankara Caddesi, Hürriyet Caddesi, Cumhuriyet Caddesi gibi Kırıkkale´nin ?Çarşısı? ve çevresindeki tüm sokaklara uygulandı.

Hatta silindirik yer saksılarına dikilen çiçekler, cadde ve sokaklarda bir renk cümbüşü oluşturarak, gözünüzün alabildiği her yerden ?çiçekli ağaçlar? fışkırıyormuş görüntüsü oluşturdu.

***

Elbette tüm bu güzellikleri görmek istemeyen, tüm bu güzelliklere de kulp takmak isteyenler yine istedikleri eleştiriyi yapıyorlar?

Şu bir gerçek ki, mutlaka eleştirilecek ve eleştirilmek zorunda?

Lakin doğru yapılan için teşekkür edip, doğru yapılanı övdükten sonra diğer eleştirileri sıralamak daha hakkaniyetli olmaz mı?

***

Bizzat Belediye Başkanımız Mehmet Saygılı´nın tespitleri doğrultusunda yeniden faaliyete geçirilen Kırıkkale Belediyesine ait serada, İş Kur´un da desteğiyle, neredeyse sıfır maliyetle yetiştirilen bu rengârenk çiçeklerin cadde ve sokaklarımıza kattığı güzelliklerin nesini eleştirelim?

Ama geçenlerde bir esnaf arkadaşımın dikkat çektiği bir husus var ki, eleştirilebilir? Ya da bizzat Belediye Yetkililerine iletilebilir. Diyor ki arkadaş, ?Sağ olsunlar, Ankara Caddesinde ve Atatürk Bulvarında evlerimizin balkonlarına kadar bu çiçeklerden astılar. Fakat askıları plastik olan bu saksılar, kısa bir süre sonra balkonlardan aşağıya düşüp yoldan geçen insanlara ve araçlara zarar verebilir. Kaş yapayım derken göz çıkartmamak gerek!? Bakın, ne kadar mantıklı bir eleştiri ve hatta uyarı?

Peki, ?Her tarafı çiçeklendirince Kırıkkale´nin tüm sorunları çözüldü mü?? diyenlere ne demeli?

Elbette ?Bir çiçekle yaz gelmez!?

Elbette bu şehrin tek sorunu ?peyzaj güzelliği? değil?

Elbette Kırıkkale´nin ?şehir görünümüne kavuşabilmesi için daha ?kırk fırın ekmek yemesi gerek.?

Ancak bir yerlerden de başlamak gerek?

***

Fikrî ya da şahsi olarak destekleyip desteklememekten ziyade, doğru yapılanları övüp yanlış ya da eksikleri eleştirmek, uyarmak hepimizin görevi olmalıdır.

***

Öyleyse

Bahtı kara Kırıkkale´mizi ?Çiçek?kale yapanların ellerine sağlık?

Fakat şunu da biliniz ki, daha yapacak çoooookkkk iş var!

 

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu