HABİLHAN PEHLİVANLI


Dombıranın inanılmaz etkisi ve cazibesi

Dombıranın inanılmaz etkisi ve cazibesi


“Dombıra nadiren Türkiye`de, yaygın olarak Tataristan, Çin gibi Türklerin yaşadığı tüm ülkelerde ve en çok Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Afganistan gibi Orta Asya ülkelerinde yaygın bulunan kadim bir telli çalgıdır. Tezeneli çalgılar grubuna dâhildir. Dombıra Orta Asya’nın diğer kadim telli çalgılarıyla ortak özelliklere sahiptir. Farklı bölgeler arasında çeşitlilik gösterir. Telleri geleneksel olarak liflerden yapılsa da, modern dombıralarda genellikle naylon teller kullanılır. Gövdesi ahşaptır. Türkistan’a ait dombıralarda perde bulunmaz. Tek parça odundan oyularak sapı ve gövdesi yapılır. Çalınırken genellikle gövdesine vurularak ritimler elde edilir. Aletin sırtında ses çıkması için küçük bir delik bulunur. Dışı vernikleme, cilalama gibi kaplamalar yapılmaz.”

http://tr.wikipedia.org/wiki/Domb%C4%B1ra adresinde aynen böyle diyor.
***
Son günlerin ünlü Türk ezgisi, gitarın atası, savaşlarda coşku veren Dombıra işte bu müzik aletinin ismi…

Çıktığı günden beri bırakın Türk ülkelerini, dünyayı kasıp kavuran bu ezgi, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesinde de partileri karıştırdı.

3 ay önce MHP Kırıkkale Belediye Başkan Adayı Mustafa Pekdoğan adına düzenlenerek Kırıkkale’de kullanılmaya başlanan Dombıra, yaklaşık 1 ay önce de Uğur Işılak tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a göre düzenlendi.

MHP Kırıkkale Belediye Başkan Adayı Mustafa Pekdoğan için, yerel olarak düzenlenen versiyonu büyük beğeni toplayan Dombıra’nın bir süre sonra Başbakan için düzenlenip ulusal düzeyde kullanılmaya başlanması üzerine Kırıkkale’de de tepkiler başladı.

Daha sonra konuya müdahil olan, ezginin yaratıcısı Arslanbek Sultanbekov da,
Uğur Işılak’ı mahkemeye vereceğini beyan etti.
Günlerce süren tartışmanın ardından da mahkeme, dava kalmadı!

Ne oldu?
Ne bitti?
Allah bilir!..

Ama benim bildiğim bir şey varsa
O da ezginin Türk insanı üzerindeki etkisidir!

“Büyük Başkan Pekdoğan”
Ya da
“Recep Tayyip Erdoğan” tınısı eminim kulaklarınızda her an çınlıyordur!

 

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli