HABİLHAN PEHLİVANLI


Düğün salonları kulakları sağır eder

Düğün salonları kulakları sağır eder


Düğün sezonun başlamasıyla birlikte ?ev düğünü mü??, ?salon düğünü mü?? tartışmaları aile ortamlarında başlamıştır bile çoktan?

Şehrimizdeki hâkim gelenek ev düğünlerini ön plana çıkarıyor olsa da, son yıllarda hatırı sayılır miktarda artış gösteren düğün salonları da en çok tercih edilen düğün yöntemleri arasında?

Açığı kapalısıyla şehrimizde çok sayıda düğün salonu var.

Miktarlarının çokluğuna rağmen 3-4 bin TL?den başlayıp 20-25 bin TL?ye kadar çıkan fiyatlarıyla düğün salonları aslında cep yakıyor.

Huzurlu ve istenilen bir ortamda gerçekleştirilecek olan bir düğün için vatandaşın gözü bu miktarları da görmüyor, o da başka bir konu!

Ancak bu rakamlardan daha çok gerek düğün sahiplerini gerekse misafirleri rahatsız eden çok daha önemli bir konu var:

Gürültü kirliliği!..
?
Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan, mimar ya da başka bir uzman yardımı alınmadan inşa edilen düğün salonlarındaki gürültü kirliliği kulak sağlığına ciddî anlamda zarar verebilecek seviyelerde!

Gürültüyü ve kulak sağlığına zarar verebilecek sevilerdeki ses yüksekliğini ?iyi bir şey yaptıklarını zannederek? uygulayan kimi düğün salonu sahiplerine en büyük tavsiyem, herhangi bir düğünde baştan sona kadar salonda oturmaları?

Ne kadar tahammül edebilecekler acaba?
***
Aynı masada oturan konukların bile birbirilerini duyamayacakları seviyedeki yüksek ses kulak sağlığına zarar verdiği gibi ?düğün?  kavramının anlamına da ters bir durum ortaya çıkarıyor.

Zira günümüzde eş, dost, akraba yoğun iş temposu sebebiyle ancak düğünlerde, cenazelerde bir araya gelip birkaç saat sohbet etme fırsatı bulabiliyor. Ancak bu şartlarda kimsenin böyle bir şansı da olmuyor. İnsanlar ancak ?mimiklerle? birbirlerine ?nasılsın? iyi misin?? sorusunu sorabiliyorlar.
***
Başta da ifade ettiğim gibi düğün sezonunun açıldığı şu günlerde ses kirliliğine yönelik tedbirler önce düğün salonlarında sonra da ev düğünlerinde alınmalı, gerekirse ölçüm cihazları eşliğinde bu tarz yerlerde kontroller yapılmalıdır.
 

cavit AÇIKALIN.
12.03.2014 15:15:17
Düğün salonlarında insan sağlığı resmen katlediliyor...Şu siyasi dönem adaylarının bu önemli konuya EL ATMALARI nıvatandaş olaarak istiyoruz.......

12.03.2014 15:20:03
nebil bey ALLAH RIZASI İÇİN bu yazınızı alanya belediyesine ulaştırın.kulaklarımız beynimiz bitti....

  • Salı 23.7 ° / 10.8 ° false
  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false