HABİLHAN PEHLİVANLI


Düğünlerde silah atma engellenebilir mi?


Eski valilerimizden birinin, Kırıkkale´de ilk göreve başladığı gün, akşam saatlerinde büyük bir telaşla konakta görevli koruma polisini çağırıp, ?Çatışma mı çıktı? Neler oluyor?? sorusu üzerine, polis memuru arkadaşın, ?Telaş etmeyin Sayın Valim, Kırıkkale´de düğünler böyle oluyor!!!? sözü üzerine sivil bir araçla Kırıkkale´nin merkez mahallelerin dolaşan Vali Bey´in gördükleri karşısında ne kadar şaşırdığını yıllarca herkese anlattığını biliyorsunuzdur?

***

MKE´nin şehrimizde kurulu olması ve neredeyse her evde MKE´li birilerinin var olmasından mıdır, nedir, ne yazık ki Kırıkkale´de bireysel silahlanma had safhalarda!

Gerçi benim babam da MKE´li ve hâlâ görevi başında. Fakat bizim evimizde ne bir gün silah muhabbeti oldu, ne de silah girdi! Silaha özendirici hiçbir şey girmedi bizim evimize?

Babam sağ olsun?

Kimse kusura bakmasın ama ben durup dururken silah edinenlerin ?cahil? sıfatının anlamını en üst seviyelerde hak eden insanlar olduğuna inanıyorum!

 

Öyle ya?

-Hasmın mı var? -Yok!

-Kan davalı mısın? -Hayır?

-Kırıkkale´de kendini silahla korumanı gerektirecek olağanüstü bir durum mu söz konusu? -O da yok!..

 

Eeeee? Başka hangi sebeple bir insan durup dururken silah alır ki?

 

Düğünde atmak için mi?

Aklına şaşayım ben senin!..

***

Bu şartlar altında ?düğün magandaları? ve yol açtıkları acı sonuçlar engellenebilir mi?

 

Geçtiğimiz hafta bir süre sohbet ettiğimiz Emniyet Müdürümüz de çırpınadursun!!!

 

Şundan eminim ki, Kırıkkale Emniyeti her türlü ihbarı değerlendirip bu işin son bulması için gecesini gündüzüne katıyor?

 

Lakin, yaşadığım ya da şahit olduğum kimi olaylar bu işin çözülmesi konusundaki ümitlerimi zayıflatıyor!

***

Geçtiğimiz hafta sonu Kimeski Mahallesinde bir düğünde midesi yerine vücudunun bilumum organlarını alkolle buluşturan bazı zırcahiller, tabancaların envaı çeşidinden tatmin olmamış olacaklar ki başladılar Pompalı Otomatik Tüfekle sağa sola ateş etmeye?

 

Düğün sanatçısının uyarı anonsları çalıp söylediği türkü sayısını geçmişti ki, damat bile mikrofonu eline alıp bu ?yaratıkları? uyardı?

 

Uyardı uyarmasına da, o anda beyinlerinin (zaten var olmayan) fonksiyonlarını vücutlarının başka tarafları yerine getirdiğinden, düğününe geldikleri damadı bile dinlemeye niyetleri yoktu!

 

Dayanamayıp 155´i aradım?

Görevli memur, bölgenin Jandarma kontrolünde olduğunu söyledi?

Bunun üzerine 156´yı aradığımda karşıma çıkan askerin, benim selamlamamı ve derdimi anlatmamı bile dinlemeden, ?Beyefendi, biraz önce aradınız ya, tamam işte ilgileniyoruz!? terslemesiyle irkilip, ?Nasıl olur? Ben ilk defa arıyorum sizi dedim?? ?Olur, mu beyefendi? dedi, asker, az önce aradınız ya? Numaranızın sonu 0671 değil mi?..?

 

Varsayalım az önce aradım (ki kesinlikle ilk defa arıyordum), demek ki sorun çözülmemiş? Sizin göreviniz ne ki beni tersliyorsunuz?

 

Hem sonu 0671 ile biten tek telefon sahibi ben miyim ki böyle ?ayarsız? bir tepki gösteriyorsunuz?

***

Az sonra düğünün ses siteminin kapatılması, ışıkların söndürülmesi, düğün sahiplerinin uyarıları vs? gibi tedbirlerin hiçbirisi işe yaramadığı gibi Jandarma´dan da ses soluk çıkmadı!

 

Tüfek ve silah sesleri mahallelinin uyarılarına ve zaman zaman oluşan gerginliklere rağmen kesilmedi ne yazık ki? Çok sonra (taşkınlık çıkaranlar zaten dağılmak üzereyken) gelen Jandarma da ne üst araması yaptı, ne de şikâyete konu olan silah ve tüfeklerle ilgili bir soruşturma?

***

Jandarmanın konuyla ilgilenmemesine sebep olarak komşulardan duyduğum bir söylentiye inanmak dahi istemiyorum:

?Düğünü olan çocuğun kardeşi cezaevinde İnfaz Koruma Memuru olarak çalışıyormuş. Zaten çoğuyla birçok kez muhatap olan bu arkadaştan dolayı Jandarmalar da bu düğünü çok fazla rahatsız etmemişler!?

 

Öyle değil mi Sayın Jandarma Komutanım?

Öyle değil mi Sayın Emniyet Müdürüm?

Öyle değil mi Sayın Valim?

 

Bunlar inanılası iddialar değil, öyle değil mi?

***

İnşallah deyip geçiyorum?

Yalnız Emniyet Müdürümüzün bizlere bahsettiği hassasiyet yalnızca şehir merkezinde gösteriliyorsa Kırıkkale´de bu iş zor çözülür?

 

Köyler, kasabalar ve dış mahalleler ne olacak peki?

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli