AHMET ZENGİN


Eller Havaya, Bu Bir Soygundur


Ekonomik suçlar ve yolsuzluklarla mücadele etmeye ciddi olarak niyetlenenlere ciddi bir saldırı başlar.

Çok sayıda dolandırıcılıkla ve ekonomik suçların derinlerine kadar sirayet ettiğiyle  ilgili birinci elden kanıtlar gelmeye başladığında toplum karşıtı, tehlikeli olgularla kararlı bir mücadele yürütecek politik iradenin olmadığı konusunda en ufak bir şüphe yoktur.

Peki bu usta işi soygunlar nasıl yapılır?

1.Yerli ve yabancı satıcı, alıcı nakliye ve aracı firmalar sözbirliği içerisinde yasalara aykırı faaliyetler yürütür

2.İşlenmek üzere mal ihracı konusunda Gümrük rejimi ile verilen imtiyazları kullanarak gerçekleşen yasa dışı operasyonlar yapılır.

3.?Off-Shore? bölgelerinde tescilli şirket ve bankaların faaliyetleri fiilen dövizin yurt dışına çıkarılmasına, suç işlemek yoluyla elde edilmiş gelirlerin legalleşmesi sağlanır.

Sadece Kıbrıs´ta kontrol dışı gelir elde etmek ve kirli paranın ?aklanması? amacıyla iki binden fazla şirket Rus bankalarının on dört şube ve temsilciliği bulunmaktadır.

4.Ceza yasalarının ve muhakemelerinin mükemmel olması, kredi-finans sisteminin ve dış ekonomik faaliyetlerin suça bulaşmışlıkları, bütçe kaynaklarının amacına uygun kullanılmamaları ve ihtilası ,yolsuzluğun genişleyen kapsamı ve suç örgütlerinin faaliyetlerinin aktifleşmesi ülkede meydana gelen olumsuz süreçlerin derinleşmesine yol açmaktadır .Ekonomik temelde işlenen suçlar gittikçe daha küstah ve yenilik deneyen bir karaktere bürünmektedir. Hem yürütme organlarının sorumluları hem de ticari kuruluşların temsilcileri tarafından emniyeti kötüye kullanma için daha fazla imkan ortaya çıkmaktadır. Federal mülkiyette bulunan hisse senetleri paketlerinin yasa dışı satışı şemalarının uygulandığı durumlar ortaya çıkarılmıştır.

İşletmelerin gayri menkullerinin ,toprak ve mineral yataklarının devlet hisse paketlerini ipotek ederek uzun vadeli yatırımlar  çekme konusunda sahte anlaşmalar imzalayan dolandırıcılar Hükümet ve Belediye yöneticileri tarafından ?avale? edilmiş senetlerini ya da borç almaktadırlar. Daha sonra alınan bu borçlar veya senetler yabancı bankalara yatırılmakta bunların karşılığında kredi alınmakta  ve üzerlerine geçirmektedirler.

5.Bankalaraın yöneticilerinin yanında kurucuları yine kendileri, akrabaları veya vekilleri olan şirket ve firmalar kurulmaktadır. Adı geçen bu firma ve şirketler bunlara indirimli faizler adı altında geri dönüşsüz krediler tahsis edilmesi suretiyle öngörülmemiş gelirler elde edilmesinde kullanılmaktadır. Bu krediler daha sonra yurt dışına çıkarılmakta, bu da yine bankanın vergiden kaçmasını sağlamaktadır. Yerli olmayan bankalara kapatılmayan ve sürekli olarak uzatılan döviz kredileri tahsis edilmektedir.

6.Savcılık uygulamalarının analizi gölge iş dünyasının örgütlü suçlarla suç ortamının kontrolü altındaki örgütler yararına karar alan devlet organları memurları arasındaki yolsuzluk ilişkilerini aktif şekilde finanse etmekte olduğuna tanıklık etmektedir.

 

Suç örgütleri ve ticari şirketler devlet organlarında çalışanların satın alınması için gelirlerinin yüzde 20 ila 50 sini harcamaktadırlar

Savcılık organları tarafından hemen hemen her yerde devlet ve belediye görevlerinin girişimcilikle ve milletvekilliği faaliyetleriyle bir arada yürütülmesi yasağı konusundaki yasanın şartlarının görmezden gelindiğine rastlanmaktadır.

7.Özelleştirme sorunlarının çözümlenmesinden sorumlu olan kişiler ilgili şahısların kazanmaları amacıyla açık artırma ve ihale açmak için rüşvet almaktadırlar. Özelleştirilen işletmelerin ana ve döner sermaye kaynakları kasten düşürülmektedir .Ayrıca işletmelerin kasten iflas etmeleri ve düşük fiyata özelleştirilmeleri de kullanılmaktadır. Kriz sürecinde pek çok ticari bankanın kendi iflaslarını teşvik ettikleri sermayelerini yurt transfer etikleri ,döviz kuru iniş çıkışlarından önemli paralar kazandıkları sıklıkla gözlenmiştir.

8.Suç örgütleri için en çekici alanlardan birisi de değerli madenler ve değerli taşlar çıkarılması, işlenmesi alanı olmuştur . Yasadışı yollarla yatakların açılması, çıkarılan altının geleneksel olarak illegal ticaretin yapıldığı yerlere gönderilmesine sıklıkla rastlanmaktadır. İşletme fabrikaları kötü niyetli insanlar tarafından çalınan altının yasallaştırılması bir kanal olarak kullanılmaktadır.

9.Dürüst şirketlerin ve işletmelerin geliştirilmesi için ayrılan devlet imkanları ,yatırım kaynakları ve krediler amacı dışında kullanılmasına dönüşmektedir.

10.Elini devletin ceplerinin  derinliklerine kadar sokmuş olanlar bu kaynakların bir kısmını siyasette yandaşlarına kullanmaktadır.

11. Doğuda vergi ödemeyen, elektrik parası , telefon parası tahsil edemeyen otorite bu zararlarını ödeyenlerden çıkarmaktadır.

Mazot kaçakçılığı katır ve tırlarla yapılmaktadır .Kaçak çay,kaçak şeker,kaçak sigara ülkemizin tüm kentlerinde tütüncü adı altında göre göre yapılmaktadır.

Kadın ticareti, uyuşturucu, insan kaçakçılığı bizim bilmediğimiz daha birçok kalem illegal faaliyet olarak terör örgütlerinin kontrolüne geçmektedir.

12.Kaçırılan paraların geri dönüşümü için İnterpol devrede olması gerekirken öncelik haçlı zihniyetine verilmektedir.

  • Pazartesi 25 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.2 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 24.8 ° / 13 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı