HABİLHAN PEHLİVANLI


İnsanlar da ölmesin, kuşlar da!


İnsanoğlu, yaradılış gayesinin tam aksine, daha ilk zamanlardan itibaren vahşete, cinayete, caniliğe ne kadar da yatkın!

 

Her şey Kabil´in Habil´i bir kıskançlık, bir çekemezlik uğruna öldürdüğü gün başlamadı mı?

 

Ve ardından uçsuz bucaksız dünyaya sığamadık da, yüz yıllar, bin yıllar, milyon yıllar boyunca savaşa savaşa mahvetmedik mi bu güzel dünyayı?

 

Bin bir türlü nimeti paylaşamayıp dünyayı mahvetmedik mi?

 

Milyonlarca kilometrekare toprağa sığamadık,

Milyonlarca kilometrekare toprağı paylaşamadık da milyonlarca yıldır birbirimizi yemedik mi?

***

Kâinatın yüzü suyu hürmetine yaratıldığı Yüceler Yücesi Peygamberimizin gözünden sakındığı torununu, hem de Dicle Nehri´nin kenarında, susuzluktan çatlatan, katleden de bir insandı, öyle değil mi?

 

Kardeşi Habil´i katledecek kadar gözü dönmüş Kabil ne kadar insansa, Yezit de o kadar insandı işte!

***

Annesinin karnındaki bebekleri katledecek kadar gözü dönmüş caniler -hangi dinden ve milletten olursa olsun- ne kadar insansa, 80-90 yaşındaki ihtiyarların canına kıyabilenler de o kadar insandı işte!

***

Sırf kendisi gibi düşünmüyor diye bu ülkenin okumuş, yetişmiş kimi gazeteci, kimi siyasetçi, kimi profesör olmuş onlarca değerli insanını kalleşçe, haince, arkadan vurarak, aracına bomba koyarak, bindiği helikopteri düşürerek katledenler ne kadar insansa bir binayı, bir maç çıkışını, bir tren garını, velhasıl insanların toplu olarak bulundukları yerleri bombalayıp, bir eğlence merkezini tarayıp onlarca, yüzlerce insanı katledenler de o kadar insandı işte!

***

Tecavüz ettiği erkek ya da kız çocuğunu hunharca öldüren gözü dönmüş caniler ne kadar insansa, Kırıkkale´nin Hüseyin Kâhya Parkındaki kuşları zehirleyip öldürecek kadar insanlıktan çıkmış insan müsveddeleri de o kadar insandı işte! 

 

Bir kuşun kanat çırpışındaki olağanüstü mucizeyi göremeyecek kadar insanlıktan çıkmış bir insandı işte!

 

O kuşların kanat çırpışlarındaki özgürlük şarkılarını duyamayacak kadar sağır, ruhu tutsak ve ceset haline gelmiş bir insandı işte!

***

Ne olur,

Özüne dön Ey İnsanoğlu!

İnsan ol!

Ve öldürme?

Ne bir insanı, ne bir kuşu, ne de herhangi bir canlıyı?

 

 

  • Salı 23.7 ° / 10.8 ° false
  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false