HABİLHAN PEHLİVANLI


İtiraf, suç duyurusu sayılmaz mı?

İtiraf, suç duyurusu sayılmaz mı?


1999?daki Gölcük depremi sonrasında dönemin Bayındırlık Bakanı Koray Aydın hakkında ortaya atılan iddialar mahkemelerce görüldü ve Bakan Aydın beraat etti.

Eğer -iddia edildiği gibi- hukuk devletinde yaşıyorsak, yargının vermiş olduğu karara saygı duymak ve nihai karar olarak değerlendirme yapmak gerekir.

***

Geçtiğimiz hafta meydana gelen Van Depremi sonrasında yeniden alevlenen, ?deprem mi öldürüyor, binalar mı? sorusu üzerine Türkiye?nin en büyük işadamlarından ve müteahhitlerinden olan Ahmet Ağaoğlu, ?zamanında ben de çok çürük bina yaptım? diyerek bir nevi günah çıkarmaya çalıştı.

Gündeme bomba gibi düşen ikinci itiraf da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik?ten geldi. O da, müteahhitlik yaptığı dönemde zaman zaman çürük malzeme kullanarak ve malzemeden çalarak binaların istenilen özelliklerden uzak olmasına yol açtığını itiraf etti.

***

Hatasının farkına varmak, bir nevi günah çıkarmak iyi bir davranış.
Ancak yapılan itiraflar insan hayatına mal olabilecek derecede ciddi hataların itirafıysa?

?İnsafınız kurusun!..?

***

Sırf kendi vicdanlarını rahatlatma adına yapılan bu itiraflar, milletin canına kasteden bu davranışlar acaba cezasız mı kalacak?

Bir katilin on yıl boyunca kaçıp kaçıp on yıl sonra ?aslında o cinayeti ben işlemiştim? demesiyle bu itiraflar arasında ne fark var?

İtiraf edilince suç ortadan kalkmış mı oldu?

Gölcük Depremi sonrası tutuklanıp cezaevine konulan ve geçenlerde cezasını tamamlayarak çıkan Veli Göçer ile çürük bina yapan diğer müteahhitler arsında fark görebiliyor musunuz?

***

Bu itiraflar aynı zamanda kendi kendilerini ele veren bir suç duyurusudur ve bu saatten sonra iş savcılara kalmıştır.

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı