OSMAN ÖCAL


Kimin İçin Oy Kullanacağız

Kimin İçin Oy Kullanacağız


30 Mart 2014 yerel seçimleri için zaman gittikçe daralıyor. Partilerde hummalı bir çalışma. Aday olanlar, seçimlerden bazı beklentileri olanlar ile siyasetin ateşinde kavrulanlar bir şekilde zamanlarının bir kısmını bu yerel seçimler için harcarken bazıları ise umursamaz bir tavır sergilemektedir.

Kendimizi nerede görürsek görelim vatandaşlık açısından on sekiz yaşını dolduran herkesin seçimlerde oy kullanma gibi bir görevi var. Cezai yaptırımlar umurumuzda olmasa bile, hatta karasız bile kalsak; gerek düşüncelerimizin hayata geçirilmesi şansının olması, gerek kötü yönetimler karşısında şikayet ve hak arama gibi bir hakkımızın olması, gerek demokrasinin işlevlerini yerine getirebilmesi için oy kullanmamız gerekiyor. Diğer taraftan, madem ki sistem bizim birileri tarafından yönetilmemizi zorunlu kılıyor, o zaman bizi yönetecek kişi veya kişileri seçebilme yarışında sandığa gitmekte yarar var seçilmiş olacakların bizi temsil edemeyeceğini düşünsek bile.

Seçimlerin tam demokratik olmadığını ve seçilmişlerin çoğunluğu temsil etmediğini seçim sistemindeki şu ifadeden ötürü ‘‘Belediye başkanları için çoğunluk sistemi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi…’’ aslında hepimiz biliyoruz.

Son yerel seçim olan 2009 seçimlerinde partilerin aldığı oy oranlarına baktığımızda belediye başkanlığını kazanan partinin oy oranı %31,8 iken, bu partiye oy vermeyenlerin oranı ise %68,2. İl genel meclisinde ise yine aynı partinin aldığı oy oranı %35,7. Oyunu alamadıkları seçmenin oranı ise %64,3. Burada şunu görmek mümkün: Azınlığın verdiği oy ile bütünü yönetmek. Sistem değişmediği sürece bundan sonra da hep aynı tablo ile karşı karşıya kalacağız.

Belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri seçimi için her beldenin bir seçim çevresi, il genel meclisi üyeleri seçimi için her ilçenin bir seçim çevresi, muhtarlık ve ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti için her mahalle ve her köyün bir seçim çevresi olduğunu düşünerek kimler için oy kullanacağımızı da bilmemizde yarar var.

Önce bu seçimde büyük şehirlerden az farkla ilimiz bazında kimlerin seçileceğini belirtelim:
1. İl belediye başkanı,
2-İl belediye meclis üyeleri,
3. İlçe belediye başkanları,
4. İlçe belediye meclis üyeleri,
5. Belde belediye başkanları,
6. Belde belediye meclis üyeleri,
7. Köy muhtarları ile ihtiyar meclisi üyeleri,
8. Mahalle muhtarları ile ihtiyar heyeti üyeleri,
9-İl genel meclis üyeleri.

Köy seçmen kütüğünde kayıtlı isek, köyümüzün muhtarı ile ihtiyar meclisi üyelerinin ve ilçemizden seçilecek il genel meclisi üyelerinin seçimi için oy kullanabileceğiz.

Belde seçmen kütüğünde kayıtlı isek, beldemizin belediye başkanını, belde belediye meclis üyelerini, mahallemizin muhtarını ve ihtiyar heyeti üyeleriyle ilçemizden seçilecek il genel meclisi üyelerinin seçimi için oy kullanabileceğiz.

İlçe seçmen kütüğünde kayıtlı isek, ilçemizin belediye başkanını, ilçemizin belediye meclis üyelerini, mahallemizin muhtarını ve ihtiyar meclisi üyelerini, ilçemizden seçilecek il genel meclisi üyelerinin seçiminde oy kullanabileceğiz.

İl merkezi seçmen kütüğünde kayıtlı isek, il belediye başkanını, il belediye meclis üyelerini, mahallemizin muhtarını ve ihtiyar heyeti üyelerini, merkez ilçeden katılacak il genel meclis üyelerinin seçiminde oy kullanabileceğiz.

Vereceğimiz oyların Türk milleti adına hayırlara vesile olmasını arzularken, adaylara da başarılar diliyorum.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli