HABİLHAN PEHLİVANLI


Kırımlı Cemile´nin Eurovision Zaferi ve?


Geçen hafta doğrudan Türkiye için olmasa da Türk Dünyası için son yılların en önemli sosyo-kültürel ve siyasi zaferlerinden birisi yaşandı: Eurovision Şarkı Yarışmasına Ukrayna adına katılan Kırım Türk´ü Cemile, nakaratı Türkçe olan şarkısıyla bu yılın Eurovision zaferini yaşadı ve tüm Türk Dünyasına da bu sevinci yaşattı.

Eminim bu gelişme birilerine göre, ?Çok mu önemli?? kabilindendir?

Açıkçası yıllardır o yarışmanın asla bir müzik ve şarkı yarışması olmadığını, aksine tamamen ülkeler, milletler ve hatta devletlerarası ilişkilerin, dostlukların ve düşmanlıkların aynası olduğunu iddia eden birisi olarak benim için çok önemli bir zaferdir bu?

İstediği kadar bu yılın teması ?Göçmenlik? olsun, normal şartlarda Eurovision Şarkı Yarışmasında politik mesajlar diskalifiye olma sebebidir. Oysa Cemile´nin şarkısı 1944 yılında Kırım Türklerine uygulanan baskı ve zulümdü. Bununla da kalmayıp, binlerce Kırım Türk´ünün yollarda şehit olmalarına yol açan o acımasız sürgündü konu? Yani siyasetin dibine vurmuştu Cemile, şarkısında? Ve buna rağmen kazandı o zaferi.

O halde, şu son günlerde bence en önemli gündem maddelerinden birisidir Kırımlı Cemile´nin zaferi?

***

Bize gelince?

Ne yazık ki ülke olarak o platformdan her geçen gün uzaklaşıyoruz!

Açıkçası, bir yönden bakınca da sevinmiyor değilim uzaklaşıyor olmamıza?

Nasıl sevinmeyeyim?

Ukrayna bayrağı altında yarışan Cemile bile, en azından nakaratı Türkçe olan bir şarkıyla tüm dünyaya ?Ben Türk´üm? diye haykırırken, ne yazık ki bizim sanatçılarımız tamamı İngilizce şarkılarla katılmaya başlamışlardı.

Bu konudaki fiyaskomuz da Serhat Hacıpaşalıoğlu, -ki zat-ı şahaneleri (!) de İsveç adına katılıp saçma sapan İngilizce şarkısıyla finallere kalamadan elendi.

***

Haaa?

Bir de ?devlet? kanalımız TRT mevzuu var ki fiyasko üstüne fiyasko!

Eurovision Şarkı Yarışmasını yayınlama yetkisini elinde bulunduran TRT, bu programı neden yayınlamadı acaba?

Madem tamamını canlı yayınlamadı, en azından (kazansa da kaybetse de) Cemile´nin performansını ve puan heyecanını paylaşamaz mıydı?

Ama doğru ya, Cemile Türk´tü değil mi???

Cemile Arap ya da Acem değildi öyle ya!!!

Mısırlı Rabia, Filistinli Esma değil ki o!

O, altı üstü, bir Türk kızı Cemile!!!

Layık mı sanki Türkiye´nin resmi kanalında boy göstermeye???!!!

 

  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli