HABİLHAN PEHLİVANLI


Kocaeli´nde yaşayan Kırıkkaleliler?


Geçenlerde TÜİK´in yapmış olduğu bir araştırmaya göre Kırıkkale doğumlu olanların yüzde 31.2´si başka şehirlerde hayatlarını sürdürüyorlar.

Bu illerin başında da Kocaeli geliyor?

Ülkemizin sanayisi en gelişmiş illerinin başında gelen Kocaeli, İstanbul´a olan yakınlığının da avantajını kullanarak ülkemizin en çok üreten ve en gelişmiş illerinden birisi olarak birçok şehirden olduğu gibi Kırıkkale´den de çok sayıda göç almaktadır.

Bu tür şehirlerde hemşeri dernekleri, o şehre göç etmiş hemşerilerin çeşitli vesilelerle bir araya gelerek birbirlerinden haberdar olmalarını sağlayan en önemli sevil toplum kuruluşlarıdır.

Kocaeli Kırıkkaleliler Derneği de kurulduğu 2011 yılından beri aktif bir şekilde çalışmalarına devam eden önemli bir sivil toplum kuruluşudur.

Önceleri yalnızca Körfez ilçesinde hizmet veren derneğin adı Körfez Kırıkkaleliler Derneği iken, 2014 yılında Necati Turgut başkanlığı zamanında Kocaeli´ndeki tüm Kırıkkaleli hemşerilerimize hizmet etmek amacıyla Kocaeli Kırıkkaleliler Derneği adını almıştır.

Bayram vesilesiyle Kırıkkale´ye geldiklerinde kendileriyle sohbet etme fırsatı bulduğum Derneğin Basın ve Halkla ilişkilerinden sorumlu başkan yardımcısı Halil Yeşilyurt´a gurbette Kırıkkaleli olmanın nasıl bir duygu olduğunu ve derneğin faaliyetlerini sordum. Halil Bey de, yıllar önce benim e İstanbul´daki öğrencilik yıllarımda far ettiğim ve ne yazık ki henüz değişmemiş acı bir gerçeği anlattı: ?Gurbette Kırıkkalelilerin en büyük eksikliği birlik ve beraberlik noktasındaki zayıflıklarıdır, bir araya gelememeleridir!?

?Biz de bunları aşabilmek adına çalışmalara başladık. Bu eksikliği yaptığımız projelerle gidermeyi düşündük. Düğünlere, cenazelere gidiyoruz. Her yıl geleneksel hale getirdiğimiz toplu yemek ve eğlence gecesi düzenliyoruz. Bulunduğumuz ildeki STK´larla ortak projelere giriyoruz. Kırıkkale´den Kocaeli´ne gelen hemşerilerimize iş ve kalacak yer konusunda destek oluyoruz. Kocaeli´ndeki yoksul hemşerilerimize maddi manevi destek oluyoruz gücümüz nispetinde. Tarihi Turistlik yerlere turlar düzenliyoruz. Dini ve Milli Bayramlarımızda etkinlikler düzenliyoruz? dedi ve ekledi: ?Bizler sadece Kırıkkale´nin değil İç Anadolu´nun Kocaeli´ndeki sesi olmayı amaçlıyoruz??

Aslında iddialı bir cümle Halil Bey´in bu cümlesi? Fakat istenirse neden olmasın?

Halil Bey, sohbet sırasında, böyle bir birlikteliğin önündeki en büyük engelin ekonomik güç olduğundan da bahsederek, çeşitli vesilelerle derneğe maddi ve manevi katkılarda bulunan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz, Avukat Nizamettin Özaydın, Ziraat Bankası Müdürleri Arif Yıldırım, Füsun İçöz, Harun Gökten, İş Adamları Doğan Aydın, Ali Danış, Veli Yıldız, İbrahim İnan, Osman Günsoy, Özgür Erden, Gökhan Taşçı, Burhaneddin Ayyıldız, Bülent Samur ve Mehmet Başer´e de minnettarlıklarını ifade etti.

Aynı ortamda sohbet etme fırsatı bulduğum bir başka isim de derneğin başkanı Necati Turgut oldu. Necati Bey´in altını çizdiği en önemli konu ise Kırıkkaleli siyasetçilerin ve bürokratların derneğe sahip çıkmamalarıydı. Bizzat makamlarına kadar giderek etkinliklere davet etmelerine rağmen Kocaeli´nde bürokrasi veya siyasetin içinde olan Kırıkkalelilerin böyle bir desteğe yanaşmadıklarını belirtti Necati Bey ve sözlerine şöyle devam etti: ?Bizler her ne kadar gurbette olsak da köklerimiz, akrabalarımız, sevenlerimiz Kırıkkale´dedir. Bunu unutmamalarını hatırlatırız. Ben ve yönetimin Kocaeli gibi büyük bir şehirde Kırıkkale´mizin örf, âdet ve ananelerini yaşatmanın ve gelecek nesillere aktarmanın çabası içindeyiz. Bu çabamızda bize destek olan herkese teşekkürlerimizi sunarız. Habilhan Bey bize zaman ayırıp derneğimizi anlattığımız bu güzel sohbetten dolayı şahsım ve Kocaeli´ndeki tüm Kırıkkaleliler olarak teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum? dedi.

Ben de başta Dernek Başkanı ve Yönetimi olmak üzere Kocaeli´nde ve gerek ülkemizin, gerekse dünyanın dört bir yanında yaşayan, hayat mücadelesi veren tüm hemşerilerimize şahsım ve gazetemiz adına sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli