HABİLHAN PEHLİVANLI


Öğretmen ne iş yapar?

Öğretmen ne iş yapar?


7 yıldır farklı mesleklerle uğraştığını belirten; 4 yıl boyunca ayda yaklaşık 600 TL maaşla ücretli öğretmenlik yaptığını kaydeden, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü`nden 2004 yılında mezun olan Ümit Varol: ?Öğretmenlik yapacağıma çok seviniyordum. Okulu bitirdikten sonra öğretmen olmak için fakülteye girdim. Mezun olmadan 1 yıl önce KPSS çıktı. Alanımızın dışında farklı farklı sorularla karşılaştık. Ben meslek lisesi mezunuyum. Matematik hiç görmedim. KPSS`de matematik soruları vardı. Tarih ve coğrafya konusunda eğitim almadım. Yani sınava 1-0 geride başladık. Sonuçta her şeyimiz sınav değildi. İhtiyaçlarımızı gidermek için çalışmak zorundaydık. Eylül ve Ekim aylarında farklı farklı işler yaptım. Kalan günler sınava hazırlandım. Ama hâlâ umudum var. Diplomalarımızı öğretmen olmak için aldık. Çok çeşitli alanlarda uğraşan arkadaşlarımız var. KPSS`nin kaldırılmasını istiyorum?"
 
2001 yılında Beden Eğitim ve Spor Öğretmenliği Bölümü`nden mezun olan; 5 yıl sınava hazırlandıktan sonra umudunun kalmadığını söyleyen; okulda kadrolu öğretmen olmak yerine tuhafiyecilikle uğraştığını dile getiren İlhan Bilgin: ?Artık umudum kalmadı. Bu sınav sistemi bizim için gereksiz. Niçin? Beden Eğitimi mezunuyum. Bizimle bu sistemin uzaktan yakında alakası yok. Ben öğretmenlik eğitimi aldım. Kendimizi de idame etmek zorundayız. Bunun sonucunda bana verdikleri miktar ise ortada!"
 
2002 yılında zor şartlar altında hazırlandığı ÖSS`nin ardından Dicle Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü`nü kazanan Behçet Aktaş: "2008`den bu yana atanamıyorum. Şu anda öğrencilerle ilgilenmek yerine muz ve portakalla ilgileniyorum. Atanamıyoruz. Yapacağım bir şey kalmadı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Hazırlanıyorum ama umutsuzum. Atanmadıkça muz satmaya devam edeceğim. Zaten zabıtalarla her gün köşe kapmaca oynuyoruz. İnsanları yetiştirmek dururken bunlarla uğraşıyoruz. Öğretmenlik sevdiğim bir meslek. KPSS kaldırılmalı. Çünkü sonuç itibariyle KPSS`yi kazananların ve kazanamayanların sayısı belli. Bütün öğretmenler atanmalı!"
 
Gazi Üniversitesi Elektrik Öğretmenliği`nden 2004 yılında mezun olan İnan Savaş Orhan: "Ben bu sene sınavlara hazırlanmaya başladım. Ama maddi durumum iyi değil. Sınava da hazırlanmak zorundayım. Gündüz anketörlük yapıyorum. Bu sene kazanamazsam bir daha hazırlanmayacağım!"
***
Bu gençlerin hepsi de öğretmen olabilmek, yeni nesillere ilim irfan ışığı olabilmek için okudular o eğitim fakültelerini.
 
Öğretmenlik mesleğinin aslî görevi olan öğretmek, eğitmek, yetiştirmek; kendi mum olup eriyerek etrafını aydınlatmak iken seyyar satıcılık, çorapçılık, tuhafiyecilik yaparsa o meslek erbabı olan insanlar ne iş yapacak?
 
Okuduğu onca okul, aldığı onca eğitim, ailesinin harcadığı milyonlar ve her şeyden öte yetiştirilme amacı bir kenara atılan bu öğretmen adayları, KPSS gibi -suyu çıkmış- bir sistemle değerlendirilebilir mi?
 
Ülkemizin en kaliteli liselerinden olan Anadolu Öğretmen Liselerinde eğitim veren, özellikle Formasyon Dersleri öğretmenleri; Eğitim Fakültelerinde öğretmen yetiştiren onca akademisyen işini tam ve doğru yapamıyor mu yoksa?..
Bu tür bir sınavın, tüm bu öğretmen ve akademisyenlere, ?Siz işinizi tam yapabiliyor musunuz bakalım??dan başka bir anlamı var mıdır?
***
KPSS ya da adı her neyse, bu tür değerlendirme sınavlarının kimi ya da neyi değerlendirdiği iyi hesap edilmezse, bu gidişle kimin ne iş yapacağı da iyice karışacak.
 
Özellikle de onca haksızlığa ve hakarete maruz kalan öğretmenlerin ne iş yaptığı ya da yapacağı anlaşılamayacak!
 
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli