HABİLHAN PEHLİVANLI


Paran yoksa sakın hasta olma!

Paran yoksa sakın hasta olma!


Hamasetle, siyasetle, teorikle işim yok...

Size anlatacaklarım, sizin benim gibi bu şehirde, bu ülkede yaşayan 2 çocuk sahibi bir öğretmen arkadaşın geçtiğimiz hafta sonu yaşadığı bir olaydır...

***

Arkadaşın hafta sonu çocuğu rahatsızlanır.

Merkez mahallelerden birinde oturan arkadaş, arabası da olmadığı için çocuğunu merkezdeki bir Tıp Merkezine götürür...

(Zaten diğer Tıp Merkezine, Pardon! “Özel Hastaneye” götürmüş olsa ACİL GİRİŞ dahi yaptırmış olsa 10 TL ücret verecektir!)

Her neyse, çarşıdaki Tıp Merkezinde uzman çocuk doktoru hafta sonu da hizmet verdiğinden ona götürür, çocuğunu muayene ettirmek için...

Arkadaşın ifadesine göre geçtiğimiz hafta diğer çocuğunu götürdüğünde (malum kış aylarında çocuklar hep hasta olurlar!) girişte kesilen KATKI PAYI 15 TL’dir...

Zaten vatandaş soru sormasın diye girişteki VEZNE’ye... (pardon, ben de bugün hep yanlış kelimeler kullanıyorum ne hikmetse!) HASTA KABUL birimine kocaman bir uyarı levhası asmışlardır: Yüzde 200’e kadar katkı payı almalarının yasal olduğuna dair... (Yanlış yazmadım, Yüzde 20 değil, Yüzde 200-İKİ YÜZ!)

Arkadaştan bu kez 18 TL isterler...

(İster ister kardeşim! Adamın keyfinin kâhyası mısın? 18 de ister 180 de ister! %200 katkı payı alma hakkını devlet vermiş, sana n’oluyor ki?!.)

18 TL’yi kuzu kuzu veren arkadaş yukarı çıkar, sırasını bekler, çocuğunun muayenesi tamamlandıktan sonra da nöbetçi eczane aramaya koyulur...

Allah’tan Tıp Merkezinin hemen arkasında, Zafer Caddesi üzerinde nöbetçi eczaneyi bulur ve reçeteyi uzatır.

Doktorun yazdığı üç ilaçtan bir tanesini devlet karşılamamaktadır ve fiyatı da 6.50 TL’dir.

Arkadaş eyvallah der... Malum, çocuğunun sağlığı, ne yapsın?

Diğer iki ilacın hastaneye verdiği 18 TL’lik katkı payı haricinde eczaneye ödemesi gereken pay, yani yüzde 20’lik kısmı 7.00 TL’dir.

Arkadaş tam buna da eyvallah demişken bir anda karşısına 27 TL de muayene ücreti çıkmasın mı? Tabi bu rakama 6.50 TL’lik “devletin karşılamadığı” ilaç dâhil değildir! Yani bu adam reçeteyle alacağı 3 adet ilaç için eczaneye (7.00+6.50+27.00=) 40.50 TL ödemesi gerekmektedir. Hastaneye verdiği 18.00 TL’yi de hesaba kattığınızda ortaya çıkan yekûn 58.50 TL’dir!

Tabi arkadaşta bir anda bütün yaylar atıverir...

Bir an için mantığını toparlayan arkadaş eczacıya ilacı reçetesiz alırsa ne kadar ödemesi gerektiğini sorar... Cevap daha da ilginçtir: 3 ilacın toplam fiyatı 33.00 TL’dir!

Kafanız karıştıysa tekrar özetleyeyim: Reçeteyle alırsanız 40.50 TL, reçetesiz alırsanız 33.00 TL!!!

***

Bu arkadaş 4/3 derecesinde bir öğretmen...

Bordrosunu gösterdi bana, geçtiğimiz ay maaşından kesilen Genel Sağlık Sigortası Primi, tamı tamına 207.26 TL (İki yüz yedi Lira 26 kuruş)...

***

Arkadaş bana bunları anlatırken çıldırmış vaziyetteydi...

Nasıl çıldırmasın Allah aşkına!

Hem adamın daha eline geçmemiş maaşından 207.26 TL Sağlık Gideri Sigortası keseceksin, Özel Hastaneler bedava diye reklam yapacaksın, ama o bedava Özel Hastanenin acilinde bile 10 TL kesilecek, polikliniklerde de branşa göre Allah ne verdiyse artık!..

Yazık!

3 seneden beri ülkemizde yaşayan mültecilere harcanan para (Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Kasım 2014’te verdiği bilgiye göre) 4.6 milyar doları geçmiş vaziyette ve bu meblağın yalnızca 256 milyon doları uluslararası katkı!..

***

Ya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşına???

(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli