HABİLHAN PEHLİVANLI


Peygamber Efendimiz ve Atatürk

Peygamber Efendimiz ve Atatürk


Atatürk arkadaşlarına sordu:

- Dünyanın en büyük insanı kimdir?

- Timur’dur Paşam!

- Değil.

- Fatih`tir.

- Değil.

- Yavuz Sultan Selim.

- Değil.

- Alpaslan.

- Değil.

- Napolyon.

- İskender.

- Değil.

Nafile!.. Ne derlerse Atatürk, “değil” diyordu. Dalkavuklardan biri dayanamadı:

- Sizsiniz Paşam, dedi.

Atatürk, bu zatı tersledikten sonra, sualinin cevabını kendisi verdi:

- Dünyanın en büyük insanı Hz. Muhammed’dir. Ölümünden bu yana bin üç yüz sene geçtiği halde, günde beş vakit, Cenab-ı Allah`tan sonra adı söylenen Hz. Muhammed’dir (SAV).

***

Birilerinin Atatürk’ü İslam düşmanı, Peygamber düşmanı, hatta topyekûn din düşmanı göstermeye çalışması ve bunun için Atatürk’ün din işleriyle devlet işlerini birbirinden ayırmaya yönelik çalışmalarını ve sözlerini örnek göstermesi nasıl mantıklı karşılanabiliyorsa, bu tür anekdotların da mantıklı karşılanması gerekmez mi?

***

Kendisinin hafız olması, Ömer Nasuhi Bilmen’e Kur’an-ı Kerim’in Türkçe Mealini yazdırıp bir de tefsirini yaptırması, harf inkılabı sonrası İslam’ın daha hızlı bir şekilde anlaşılabilmesi için yapılmış önemli çalışmalardır. Diyanet İşleri Başkanlığını kurduran Atatürk, İslamiyet’in halk arasında kulaktan dolma bilgilerden arınıp bizzat Kur’an-ı Kerim’de, bizzat Peygamber Efendimizin hadislerinde anlatıldığı, öğretildiği şekilde yaşanması için araştırmalar yaptırmıştır.

***

Atatürk’ün din konusunda en büyük kaygısı, dinin siyasete ve günübirlik menfaatlere alet edilmesiydi. Nitekim gerek o günlerde gerekse günümüzde yaşanan birçok olay Atatürk’ü doğrular niteliktedir!

Hilafeti kaldırma kararına sebep olan en önemli olay, I. Dünya Savaşı sırasında padişahın tüm dünya Müslümanlarına yönelik ilan ettiği “Cihad-ı Mukaddes”in itibar görmemesi olmuştur. Zira I. Dünya Savaşının bir din savaşı olmaması, tam tersi alt yapısında milliyetçilik olması; öte yandan Balkan Savaşlarıyla başlayan milliyetçi ayaklanmaların Osmanlı Devletinin Avrupa’da bulunan topraklarını elinden alıp götürmesi gerçeğini göz ardı edemeyiz. Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında Arapların -gerek kendi menfaatleri gereği, gerekse İngilizlerin kışkırtmalarıyla- “Cihad-ı Mukaddesi” hiçe saymaları çok da şaşılacak bir durum değildir!

Bu gerçekler doğrultusunda, “din” birliğinin sağlanmasının mümkün olmadığını gören Atatürk’ün ümmetçilik ya da Osmanlıcık değil de Türk milliyetçiliği temelinde bir devlet kurması da yadırganacak bir durum değildir.

***

Atatürk hakkındaki bir diğer konu da annesi Zübeyde Hanım ile ilgili olan kısımdır. Bazı çevrelerin kasıtlı iftiralarına karşı son günlerde en güzel, en gerçekçi ve en bilimsel cevap, Prof. Dr. Haydar Baş’ın Yeni Mesaj Gazetesindeki köşesinde kaleme aldığı “Molla Zübeyde” başlıklı yazıda verilmiştir. http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12012334 linkinden ulaşabileceğiniz yazının mutlaka okunmasını tavsiye ederim.

***

Demem o ki,

Geçtiğimiz hafta Fransa’da, Peygamber Efendimizi hedef alan karikatürlerin çizildiği dergiye yönelik yapılan saldırının ardından Avrupa’da azdırılmaya çalışılan “İslam-fobi” (İslamiyet Korkusu) ve İslam karşıtlığı ne kadar tezgâh ise (Ben bu olayı gerçekleştirenlerin Müslüman olduklarına ve Peygamber Efendimiz hassasiyetiyle böyle bir eylemi gerçekleştirdiklerine inanmıyorum!),

Türkiye’de bu olayı kaşımak için benzeri davranışlarda bulunan Cumhuriyet Gazetesinin birkaç yazarının yaptığının da tezgâh olduğuna inanıyorum!

Eğer bunlar tezgâh olmasaydı, (bu olaylar bahane edilerek) Yeni Akit Gazetesinde de Atatürk ile ilgili o saçma haber yapılmaz; daha da tehlikelisi, bu haberleri protesto eden MHP’li gruba 10 el silah sıkılmazdı!.. Peygamber Efendimiz ile Atatürk’ü aynı kefede değerlendirmeye kalkacak kadar cahil olan insanların “İslamcılık” maskesi altında bir gazetede yazıp çizemeyecekleri sizin de malumunuz olsa gerek!..

Zira Peygamber Efendimiz, kâinatın yüzü suyu hürmetine yaratılan, Allah’ın sevgilisi, habibi, son peygamber ve dini anlamda değişmez önderimizdir.

Atatürk ise, O Peygambere sonsuz hürmet besleyen, O peygamberi dünyanın en büyük insanı olarak gören; vatanımızın kurtarıcısı, ülkemizin kurucusu olan millî-siyasî liderimizdir.

İşte bu iki kavramı birbiriyle karşılaştırmak, eşdeğer ya da aynı kefede görmek saçmalık ve sapkınlığın en üst noktasıdır!

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli