YUNUS PEHLİVANLI


Pirinç-Hurdalık-Silah Özelleşiyor mu?


 Geçtiğimiz günlerde bir internet sitesinde; Hurdalık´ta çalışan işçilerin MKE´nin diğer fabrikalarına gönderildiğini ve Hurdalığın özelleştirileceği haberini okumuştum. (Kadrosunda 334 memur ve 20 işçiyi barındıran Hurdalık´tan 334 memura rağmen neden 20 işçi gönderilir oda meçhul)

  -Altın yumurtlayan tavuk- olarak nitelendirilen ve 2012 yılında MKE´ye 72 trilyon kazandıran Hurdalık´ın satılmak ya da özelleştirilmek istenmesi çok sağlıklı bir karar değil.

   TBMM´de artık,  kamu kurumlarının Sayıştay raporları ya da İşletme bütçesi raporları okunmadığı için,  MKE´nin fabrikalarının kar/zarar sonuçları konusunda bilgi sahibi değiliz.

Dolayısıyla Hurda işletmesi 2012 yılından bu yana halen kar ediyor mu- etmiyor mu,  bilmiyorum. Ancak özelleştirilmesi düşünülüyorsa mutlaka halen kar ediyordur. Kar eden bir yerin özelleştirilmesi demek MKE´ye yapılacak en büyük kötülüktür.

   Resmi bir kaynaktan duymadım ama Hurdalık´la birlikte Pirinç fabrikasının da özelleştirileceği,  Silah fabrikasının ise (özerkleştirileceği) yönünde haberler duyuyorum.

   (Silah Fabrikası demişken tam burada,  fabrikaya bir-kaç ay önce atanan fabrika müdürü Mustafa Tanrıverdi´den de bahsetmek isterim. Hani -ekmeği ekmekçiye ver bir ekmekte üste ver - derler ya? İşte öyle bir atama yapılmış Silah fabrikasına.

Yeni müdür Mustafa Bey,  bildiğim kadarıyla MPT 76 silahının ve Bora 12 silahının projelendirilmesinde ve üretiminde çok önemli bir pay sahibi. Mustafa beyin gayretini ve heyecanını fabrikada çalışan diğer mühendis ve müdürlerde desteklerse (onu KÖSTEKLEMEYE çalışmazlarsa!!!) Silah fabrikasının büyük mesafe kat edeceğine inanıyorum. Geç kalmış olsam da Mustafa beye yeni görevinde başarılar diliyorum.)

    Gelelim fabrikaların özelleştirilmesi konusuna. Bu söylentiler yıllardır dillendiriliyor. MKE´nin elindeki siparişlerin,  özellikle MPT 76 ve Bora 12 gibi projelerin üzerine konmak için mi bu söylentiler çıkarılıyor yoksa gerçeklik payı var mı bilmiyorum.

Ama bildiğim bir şey var ise oda şudur. İç ve dış düşmanların etrafımızı her geçen gün kuşattığı şu günlerde, yerli silah sanayine hizmet etmek,  MKE´nin büyümesine ve gelişmesine hizmet etmek hiç bu kadar önemli olmamıştı.

     Milletvekillerimiz bana göre MKE´ye destek konusunu Kırıkkale´ye ve Türkiye´ye bir VEFA borcu olarak görmelidirler. Milletvekili Ramazan beyin geçtiğimiz günlerde; ( MKE Genel Müdürlüğüne MKE´yi ve Kırıkkale´yi tanıyan sivil biri atanmalı)şeklinde bir beyanatı vardı. Umarım iyi bir tercih yapılır.

     Çünkü MKE artık gerçekten iyice hantal bir yapıya büründü. Bu hantal yapıyı tedavi etmek için(siyaseti geri plana atarak) taa baştan,  yani MKE Genel Müdürlüğünden başlamak kaydıyla, kurumun çok ciddi silkelenmesi gerekiyor.

      Kurum bence personel politikasını da artık değiştirmelidir. Örneğin Hurda işletmesinde (kadrolu) 20 işçiye karşılık tam 334 tane memurun ne iş yaptığı,  Genel Müdürlükte 515 tane memurun ne iş yaptığı, Barut´ta 133 işçiye karşılık 128 memurun ne iş yaptığının sağlıklı bir analizi yapılmalıdır.

MKE´nin kendi sitesindeki rakamlara göre; MKE´de 2016 yılı itibariyle 2925 işçiye karşılık 2623 memur çalıştırılması Kurum için ne kadar rantabldır? Çünkü MKE bir ürünü yapıp satarken bir YAPICI İŞÇİLİK birde YARDIMCI İŞÇİLİK koyarak maliyeti belirler. MKE özel sektörle rekabet edebilmek ve yaptığı ürünlerin maliyetini aşağı çekebilmek için personel politikasını mutlaka gözden geçirmelidir.

    MKE´nin kendi web sitesinde 2011-2015 Yılı Stratejik Planlama raporunda bazı değerlendirme ve bilgiler sunulmuş. MKE bu raporu ve planlamayı hazırlarken 50 den fazla iç ve dış paydaş diye nitelendirdiği birçok kurum ve kuruluştan değerlendirme,  öneri ve rapor almış. Stratejik Planlama Ekibi adlı bir ekip kurmuş. Bu ekip,  50 tane kurum ve kuruluştan gelen raporu sınıflandırmış.

    Buna göre; MKE´nin 451 tane zayıf yönü, 216 tane güçlü yanı, 550 tane beklenti ve öneri fikri, 26 tane tehdit fikri, 9 tanede fırsat fikri başlıklar altında eksi ve artıları raporlandırılmış. Bana göre MKE´yi reorganize etmek isteyen kişi, kurum ve özellikle milletvekilleri bu raporu adeta başucu kitabı haline getirmelidir.

Salih dyrsun
7.04.2016 23:59:23
Ne kadar ön gorulusunuz maşallah! Mke de çalışanlara bişeyler atmissiniz ama bugün yasananlar sayesinde attiginiz o sey sizin yüzünüze bulaştı. Mke çalışanlarından Özür dileyin bari.

Yunus Pehlivanlı
19.04.2016 19:41:33
Salih dyrsun takma adıyla yazan zat-ı muhterem -sözde yorumunu- yeni gördüm.Aslında cevap vermezdim ama ne yaparsınız ki gazetedeki arkadaşlar yorum diye yazımın altına bunu yapıştırmış.MKE nin sitesindeki raporlara dayanarak yazdığım bu yazıyı okuduğunu zannederek anlayamadığını bile anlamamana çok şaşırmadım her nedense.MKE nin işleri şu anda 1224 alt yüklenici denilen taşerona yaptırılırken yarın MKE nin tamamına yakını taşerona teslim edildiği zaman benim ne demek istediğimi siz ve sizin gibiler anlayacak ama iş işten geçmiş olacak.Bilmem bunu anladın mı salih dyrsun ?

Tezcan zoranlat
30.04.2016 15:17:48
Ee peki Mustafa beyin yaptığı ve suçustü yakalanması olayına ne diyeceksiniz?

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli