HABİLHAN PEHLİVANLI


Tarih tekerrürden mi ibarettir?(3)

Tarih tekerrürden mi ibarettir?(3)


(Dünden Devam)
4) Ama bu adımların atılabilmesi için, bazı şartlar gerçekleşmeli: Ortaklıklar: Önce ortak Türkçe, sonra ortak alfabe, sonra ortak pazar, ortak turizm, ortak ulaşım, ortak savunma paktı... vb. Arkası gelir. 
5) Başka milletleri ve soyları aşağılamadan ve -bize zarar vermiyorlarsa- düşman görmeden, haklarını da yemeden, Türk olmakla iftihar etmeli çoğunluk olduğumuz toplumlarda ?Türk damgasının? öne çıkmasını, yönetimlerde mümkün olduğunca Türk insanına hak tanınmasını istemeliyiz. Başka türlü nasıl ?Türkçüyüm? diyebiliriz? 
6) Türk toplumlarının kalkınması, zararlı gidişlerin (hele yolsuzlukların, ahlâksızlıkların) durdurulması ve düzeltilmesi için, gene karınca kararınca, çalışma ve katkıda bulunma ilkesi. 
7) Çevrecilik ilkesi: Çevre, ?Vatanımız? demek olduğuna göre, toprağımızı, suyumuzu, havamızı, hayvanlarımızı ve bitkilerimizi ve tabii ecdat mirası eserleri de korumak her Türkçünün vazifesidir. 
8) Dilimizi korumak: 20. yüzyılın başlarında nasıl Türkçüler Türkçeyi Arapçanın ve Farsçanın istilâsından kurtarmışlarsa, bugün de İngilizcenin saldırısından korumaları gerekir. Şüphesiz Türkçeleşmiş, fakat kökü yabancı kelimeleri atacak değiliz; bu, hem dilimizi fakirleştirir, hem de bir neslin öbür nesli anlayamamasına sebep olur.
9) Eğitim: Bir milletin kalkınması iyi eğitilmiş kuşaklarla mümkündür. Bugünkü eğitimle değil. En yeni metotlarla (?üretici/yaratıcı? düşünüş başta) ve tekniklerle (bilgisayardan ?Sanal gerçek? yollarına kadar) kullanılmalı, yabancı diller iyi öğretilmeli (ama ?Yabancı dille eğitim? yanlışına son vererek).
10) Çoğulcu (çoğunlukçuluğu da gözeterek) demokratik, dürüst ve iyi bir yönetim için Türkçüler öncülük yapmalı. 
11) Yarınları iyi plânlamayı, alternatif stratejilerle uygulamaya geçip hazırlıklı olmayı Türkçüler bayrak yapmalı, ?yumurta kapıya geldikten sonra davranma?nın, Türklüğü felâket uçurumlarına sürükleyeceğini bilmeli, öğretmeli. 
12) Zararlı akımlara (faşizm, komünizm, ?beynelmilelleşme? anlamında globalleşme ve uyuşturucu salgınına) karşı Türkçüler mücadele vermeli, Türkçülüğü dinci-lâikçi, Alevî-Sünnî ve etnik bölücülük gibi kutuplaşmalara itenlere karşı uyanık olmalı, krizlerde, anarşiye gidecek yollara sapmadan kararlı bir yön tutturmayı ilke yapmalı.
İşte, bundan 60 yıl önce de bu ilkeler uğruna mücadele vermiş, eziyet çekmiş, fakat yılmamıştık.?
***
?Tarih tekerrürden ibaret derler. Hiç ders alınsa idi, tekerrür mü ederdi?? diyor ya M. Akif? 
İşte o hesap!..
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı