MEHMET ÇATALKAYA


Tekrar başa dönmek


Milli Eğitim Bakanlığı 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılında 81 İlde 620 Ortaokul 5. Sınıflarda Yabancı Dil (İngilizce) Ağırlıklı Eğitim Uygulaması başlattı.                        

Amacı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaştığı, uluslararası ilişkilerin arttığı günümüzde öğrencilerimizin en az bir yabancı dili, yani İngilizceyi yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek şekilde öğrenmelerini sağlamak.

Ayrıca uygulama sırasında öğrencilerin dört dil becerisini (konuşma, dinleme, okuma, yazma) geliştirmeye yönelik çalışmaların yapılmasının esas olacağı belirtiliyor.

Bu uygulamada ortaokul 5. sınıflardaki öğrencilere haftada 15 saat İngilizce dersi veriliyor ve tüm öğrencilerden dört dil becerisinin gelişmesi amaçlanıyor.

Ancak, ilimizdeki beş büyük ortaokulda da uygulanan bu sistemin amaçlarının gerçekleşmesi, birinci dönem sonu itibariyle aşağıdaki sebeplerden dolayı pek de mümkün görünmüyor.

Sebepler:       

1-Tüm öğrencilerde Dil Bilimsel Zekâ türünün olması gerekir. Çünkü çok dil ve etkili iletişim becerileri başarısı ancak bu zekâ türü olan öğrencilerde ortaya çıkar. Bütün öğrencilerin de aynı zekâ türüne sahip olmaları imkânsızdır.

2-Okullarda akıllı tahtanın dışında dil laboratuvarı vb. donanım mevcut değil.

3-Ders sayısı fazla olduğundan dolayı, ihtiyaç duyulan öğretmenler, okul dışından görevlendirme yoluyla karşılanıyor.

4-İhtiyaç hissettiremediğimiz sürece öğrencilerimizin istekli ve gayretli olmaları beklenemez.

5-Ne kadar yoğun yabacı dil eğitimi verirsek verelim kullanılmadığında ve tekrar edilmediğinde bu bilgiler kısa sürede unutulacak tüm emek, enerji ve zaman verimsiz kullanılmış olacaktır.

Ayrıca, Yabancı Dil (İngilizce) Ağırlıklı Eğitim geçmiş dönemlerde de uygulanmış ve sonuçları görülüp kaldırılmıştır. Son uygulama olarak da 28 Şubat sürecinde 4. ve 5. Sınıflara yoğun bir İngilizce programı uygulanmış, ortaya çıkan yukarıdaki sebeplerden dolayı uygulamaya son verilmiştir.

Sonuç olarak öğrencilerimiz, Haziran ayının ilk haftasına kadar öğrenebildikleri yoğun İngilizce bilgilerinin hemen hemen tamamına yakınını 114 günlük yaz tatilinden sonra unutacaklardır. Hatırlayabildikleri az bir sözcük ve kalıplaşmış birkaç cümleyle 6. Sınıfa geleceklerdir. Tıpkı yaz tatilinde Kur´an-ı Kerim´i okumayı öğrenip, Haziran´da Elifba´dan başlayan öğrencilerimiz gibi?

  • Cuma 20.4 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.7 ° / 6.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 14.7 ° / 3.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı