HABİLHAN PEHLİVANLI


Türkiye´nin alternatif partisi: MHP


Gerek seçim öncesi gerek seçim sonrası yapılan ilginç bir anket çok dikkatimi çekti.

Bu anketin sorusu şu:

?Şu anda oy vereceğiniz parti olmasaydı, tercihiniz hangi parti olurdu??

Böyle bir sorunun cevabı, kimilerine ilginç gelebilir ama HDP seçmeni hariç hemen hemen bütün partilerin seçmeni için ilk sırada MHP... İlk sırada değilse bile ikinci sırada MHP... Hatta kimlik tanımlaması sorusunda, kendisini Muhafazakâr (ya da dindar) Kürt olarak tanımlayanların birçoğunun ikinci partisi de yine MHP...

Başta da ifade ettiğim gibi seçim sonrası da aynı anketi tekrarlayan şirketlerin ortaya koyduğu bu gerçek, Türkiye´nin alternatif partisinin MHP olduğunu göstermektedir.

***

Peki, MHP Türk Milletinin hemen her kesiminin (din, dil, etnik köken, sosyal sınıf farkı gözetmeksizin) gönlündeki ?ikinci? parti olurken, ?birinci? parti olmasını engelleyen faktör ya da faktörler nelerdir?

Başka bir deyişle MHP neden milletin gönlünde ve meclis aritmetiğinde birinci sıraya yükselemiyor?

Yine anket ve araştırmalara göre bu soruya cevap arayacak olursak, şöyle ilginç bir sonuçla karşılaşıyoruz: ?MHP tabanı (Milliyetçi ve Ülkücü kesim) daha cevval, kendisini kamçılayacak bir lider isterken, Milliyetçi ve Ülkücü olmayıp da MHP´ye oy vermeyi gönlünden geçirenler Devlet Bahçeli´nin ılımlı, mülayim, hoşgörülü, uyumlu siyasetinden çok memnunlar...

Bir diğer bahane de MHP´nin kendine has bir ekonomik ve sosyal politikasının olmamasıydı -ki bu seçimde o da ortadan kalktı!

Ve üçüncü ihtimal (ki beni biraz komplocu görebilirsiniz) MHP´nin milliyetçi, vatansever, ülke menfaatlerini her şeyin üstünde tutan temel politikalarından dolayı belli güç odakları tarafından istenmemesi ve bu yüzden de basında ve kamuoyunda oluşturulan ?anti-MHP´ci? algı!

***

Ama her türlü olumsuzluğun karşısında tavizsiz bir şekilde siyasetini sürdüren MHP´nin, yapılan tüm bilimsel araştırmalarda birçok kişi ve kesimin aklının bir köşesinde var olduğu, bunun da bir gün karşılığını görebileceği gerçeğini göz ardı etmemek gerek.

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli