CÜNEYT TÜRKOĞLU


Üç Başlı Kırıkkalespor


Yıllardır özlemini kurduğumuz, uğruna çok mücadeleler verdiğimiz profesyonel lige bu sene çıktık. Çıktıktan sonra yaşananlar ise ?Keşke çıkmasaydık? dedirtecek cinste oldu. 3.lige çıkıp da bizim kadar sansasyonel olaylar yaşayan başka bir kulüp yok. İşin kötü yanı bu olumsuz gidişatın ardı arkası kesilmeyecek gibi duruyor.

Ne olduysa kongreyle beraber oldu. Kongrede yaşandığı iddia edilen usulsüzlükler ve ardından sendikanın girişimleriyle kayyum atanması kulübü çıkmaz noktalara götürdü. Yakın zamanda gece geç saatlere kadar çok kişiyle telefon görüşmeleri yaptım, çok kişiyle yazıştım. Bu görüşmeler ve gidişat sonucunda edindiğim gözlemler hiç iç açıcı değil.

Şu anda Kırıkkalespor´un bir başkanı yok ama kulübü yöneten 3 taraf var. Bu üç tarafa değinmek ve yanlışlarını belirtmek istiyorum.

1-SENDİKA
Herkes şunu kabul etmelidir ki bu takım 3.lige çıktıysa bunda en büyük pay sahibi futbolcularla beraber Türk Metal Sendikası´ndadır. Daha önce sürekli para sıkıntılarıyla boğuşan takımı ortadan kaldırdılar ve borçsuz yeni bir takımla, düzgün işlerle takımın profesyonel lige çıkmasına en büyük paya sahip oldular. Ne yazık ki şampiyon olduktan sonraki süreci yönetemediler. Takımın şampiyon olduğu gece başlayan gerginlik yemek kriziyle en üst noktaya çıktı. Sendika bir karar vermişti ve Metin Karakuş ile devam etmek istemiyordu. İstemeyebilir ama bunu yanlış yol haritaları çizerek yapmaya çalıştılar. Kongre yapılmasına ancak 1 gün kala bir aday çıkartabildiler. O da sürpriz bir isim oldu. O güne kadar aday çıkartmaması olaya ne kadar ciddiyetsiz yaklaştığını da gösteriyor. Yakın zamanda hallolan para krizinin büyümesinde sendikanın çok büyük etkisinin olduğunun altını çizmek istiyorum. Bunu da kayyum başlığında anlatacağım.

2-METİN KARAKUŞ VE EKİBİ
Sene içinde sendika ile yaşadığı sıkıntılar sezon sonunda gün yüzüne çıktı. Sendika tarafından istenmeyen adam olan Karakuş, taraftarların sendikaya yakınlığından dolayı taraftarlarla da arasını açtı. Mahkemenin kongrede usulsüzlü olduğu iddiasıyla şu anki kararı verip yönetime kayyumu ataması Karakuş´u şehirde istenmeyen adam konumuna soktu. Karakuş ile sendikanın uzlaşamaması takımı belirsizliğe itti ve zararı şehirle beraber takıma gönül verenler çekti. Bu uzlaşamama da Karakuş kadar sendikanın da suçlu olduğunu belirteyim. Şu an Karakuş´un elindeki en büyük koz mahkemenin henüz sonuçlanmamış olması. Mahkeme kulüp üzerindeki tedbiri kaldırıp usulsüzlük iddiasını çürütürse Karakuş ve ekibi takımı yönetmeye devam edecek. Mahkeme süreci ise ne kadar sürecek bilinmiyor. Belki 1 ay içinde netleşir, belki de Marttaki olağan kongreye kadar kayyum bu süreci yönetir.
Karakuş´un kendi sayfalarında yayınladığı ?istifa ettik? haberi ise gerçeği yansıtmıyor. Tedbir kalktığı anda Karakuş tekrar başkan olacak. Bu arada Karakuş´un mahkemeyi kazanacağını düşünüyorum. Başkan olursa da kimseden destek alamayacağı için takımı güzel günler beklemeyecektir.

3-KAYYUM
Atandıktan sonra çok fazla eleştiri aldılar. Özellikle federasyondan gelen parayı futbolculara dağıtmaması eleştirilen en fazla yön oldu. Kayyum hakkında şunları bilmek gerekiyor.
-Kayyumun resmi belgeler olmadan para harcama yetkisi yok. Belge olmadan 1 kuruş dahi veremezler.
-Kayyumun basın toplantısı yapma yetkisi de yok.
-Yapacağı her işte mahkemeden onay alması gerekiyor, o da süreci uzatıyor.
Yetkileri bir hayli sınırlı olan kayyum,  futbolculara verileceği söylenen parayı başta veremedi. Çünkü eldeki mevcut para futbolcuların noter ve sözleşme paralarına yetmiyordu.  En önemlisi de ortada sözleşme yoktu. Kayyum da herhangi bir destek görmeden sorumluluk altına girmek istemiyor. Bu noktada sendika devreye girmeliydi. Sonuçta kongreyi mahkemeye taşıyan ve kayyum atanmasını isteyen sendikaydı. Bu futbolcuları getiren de sendikadır. Bugün sendikanın da katkılarıyla bu sorun çözüldü ama ilerisi için ne olur bilinmiyor.

Üç başlı Kırıkkalespor´u bekleyen sorunlar neler?

*Görüldüğü gibi Kırıkkalespor´da yönetim tamamen muamma. 3 tarafın karşılıklı anlaşmadığı her durumda kriz ortaya çıkacak.
*Lig başladığında futbolculara zamanında paranın ödeneceğinin hiçbir garantisi yok. Takımda gelir yok, ödeme organı yok. Federasyondan gelen para hiçbir şeye yetmeyecektir.
* Bu takımın resmi olarak henüz bir adı bile yok. Sendikanın profesyonel ligde direkt sponsor olmasının yasal olarak engel olduğu söyleniyor. Şu an mahkeme süreci devam ettiği için takım, sendika adıyla devam ediyor ama mahkeme sonuçlandığı an takımın adının değişmesi gerekiyor. *Takımın oynayacağı stat belli değil. Karabudak´ta profesyonel lig için tadilat yapılması gerekiyordu ama yönetim krizinden dolayı bir çivi bile çakılmadı. Muhtemelen takımımız amatör kümeye düştüğümüz Başpınar stadında, taraftar atmosferinden uzak bir şekilde maçlara çıkacak.
*Takımın kulüp otobüsü de yok. Uzak deplasmanlara gidişlerimiz ileride sıkıntı olacaktır.
*Takımda bir sorun olduğu zaman müracaat edilecek bir yetki organı yani başkanı yok. Ufak sorunlar bile bu yüzden büyüyecektir.
*Karakuş mahkemeyi kazanırsa hocayı ve bazı futbolcuları kesin olarak gönderecek. Bu da sezon ortasında büyük sorunlara yol açacak.
Daha onlarca sorun ekleyebiliriz bunlara. Yani bu şekilde sezonu bitirmemiz imkânsız. Peki ne yapılmalı?

Üç baş bir araya gelmeli ve tek başa düşürülmelidir. Öncelikle sendika ile Karakuş anlaşmalı, kayyum da bu anlaşmaya uygun olarak hareket etmelidir. Sendika ve Karakuş tamamen yönetimden el çekmeli, her ikisinin de uygun gördüğü, mutabakata vardığı, şehri ve takımı iyi bilen, taraftar ilişkilerinde güçlü, girişken, gerektiğinde kendi cebinden de para ödeyebilecek, sponsorluk anlaşmaları ve ek gelir yaratacak güçlü bir başkan adayı belirlemeleri gerekmektedir. Aklımda isimler var ama bu yazıda isim paylaşmayacağım. Yine bu noktada geçen sene yardımlarını gördüğümüz belediye başkanımız Sayın Mehmet Saygılı´ya da büyük iş düşmektedir. O da şehrin en önemli markası olan Kırıkkalespor´a yeni başkan ve yönetim seçiminde daha aktif rol almalıdır. Yardımlarını kesmeyeceğinden şüphemiz yok.

Eğer bu sorunlar aşılamazsa ligin ortasında takımımız lige havlu atar ve profesyonel lig maceramız kısa soluklu olur.

Üç baş ve Mehmet Saygılı´nın girişimleriyle en kısa zamanda yeni başkanı ve yeni yönetimi görebilmeyi umuyorum?

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli