HABİLHAN PEHLİVANLI


Üzüm yenilmeyecek tarafta olmam!

Üzüm yenilmeyecek tarafta olmam!


Şehrimiz gazetelerinde yazmaya başladığım 2008?den bu yana birkaç kez kaleme aldığım ?Başörtüsü meselesine? dair yazılarımdan da anlamışsınızdır ki, bu krizin bir an önce aşılması ve gerçekçi bir çözüme kavuşturulması taraftarıyım.
 
Hatta devlet dairelerindeki kılık kıyafet yönetmeliğini yalnızca erkeklerin hakkıyla yerine getirdiğini, bazı bayanların etek boyları, pantolon türleri ve darlığı, gömlek ya da bluzlarının dekolte seviyesi gibi kurallara hiç uymadığı, ama diğer yandan da hiçbir başörtülü bayanın başörtüsüyle görevini yapamadığını, bunun da büyük bir haksızlık olduğunu düşünenlerdenim.
 
1995?ten 1997 yılına kadar kılık kıyafet ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmayan Marmara Üniversitesi?nde öğrenciyken, 1997 yılında bir sabah ?senden öğrenci olur, senden olmaz!?tarzı ayrımcılığa en çok karşı çıkanlardan birisi olarak, kendi bölümümdeki başörtülü arkadaşların öğrenim hayatlarına devam edebilmeleri için de mücadele vermiş bir kişiyim.
 
Ne var ki, başörtüsünü hakkıyla kapatıp, giyim kuşamın ne demek olduğunu bilen birçoklarının yanı sıra, bu işi moda haline getiren ?başörtülü yarı çıplaklar? ya da ?üstü Şişhane altı Tophane? tarzı giyinenlerin de amaçlarının ne olduğu her zaman kafamda soru işaretleri yaratmıştır.
***
Buraya kadar anlattıklarım günlük hayatta karşımıza çıkan ya da çıkabilecek türden durumlar...
 
Peki, iki gün önce İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi?nde çarşafla derse girmeye çalışan üç öğrenciyi hangi kategoriye koyacağız?
 
Tesettürün, örtünmenin kuralları belli?
 
İslamî hassasiyetleri olan, dinî kuralları yaşam biçimi haline getiren kişilerin nasıl giyineceğine dair kurallar hem Kur?an-ı Kerim?de hem de Peygamber Efendimizin hayatında açıklamalarla ve örneklerle belirtilmiştir. Bu kurallara bir de iklimsel ve coğrafî şartları da eklediğiniz zaman nasıl güzel giyinileceği ortaya çıkar.
 
Başta da belirttiğim gibi, üniversite öğrencisi başörtüsüyle dersine girebilsin, okuluna girebilsin?
Yalnız çarşaf ne ola ki?
 
Başörtüsüyle derslere girebilmek için verilen mücadele -her ne kadar- resmen çözülmemiş olsa da usulen çözülmüş gibi görünüyor?
Yani bir nevi taviz verildi.
 
Peki, çarşafın anlamı ne?
Tavizin tavizi mi?
***
Halisane niyetlerle başörtülü olarak derslere girmek için verilen mücadele ve bu istek: Üzüm yemektir.
 
Ya çarşaf?
 
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu