HABİLHAN PEHLİVANLI


YKP (Yediği Kaba Pisletenler)

YKP (Yediği Kaba Pisletenler)


Özal’dan beri canım cicim diye bağrımıza bastığımız,

“Türkiye’nin yanında” diye sevinç çığlıkları attığımız,

Kırmızı “Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu”yla donattığımız Barzani’nin, Talabani’nin önderliğinde düzenlenen Kürt Kongresi, başta Türkiye olmak üzere Irak, Suriye ve İran’ın bölünme planlarının yapıldığı bir toplantıya dönüştü.

Selahaddin kentinde ilk kez böylesine büyük ve geniş katılımlı bir Kürt toplantısı yapıldı. 39 Kürt oluşumunun katıldığı toplantıda Kürt Ulusal Kongresi`nin 1 ay içinde toplanması kararı çıktı.

Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, Kürt ulusal birliğinin bölge halkları ve siyasi güçleri için tehdit unsuru olmadığı vurgulandı. Bu toplantı Öcalan`ın isteği üzerine yapıldı ve PKK da yer alıyor.

Kuzey Irak`ta gerçekleşen Kürt toplantısı saat 11.00’de başladı. Açılış konuşmasını Federal Kürdistan Bölge başkanı Mesut Barzani yaptı. Barzani, tüm katılımcıları YNK lideri Celal Talabani ve Abdullah Öcalan adına selamladı.

Toplantıda, en geç bir ay içinde kongreye gidilmesi yönünde görüş birliğine varılırken, Kürt Ulusal Kongresi için gerekli hazırlıkları yapacak 21 kişilik bir hazırlık komitesinin oluşturulması kararlaştırıldı.

Karara göre, bu komitede Kuzey Kürdistan’dan 6, Batı, Doğu ve Güney Kürdistan’dan ise 5’er temsilci yer alacak.

Ve sonuç bildirgesi:

“Kürt ulusal kongresinin yapılmasına yönelik ilk adım 22 Temmuz 2013 tarihinde Federal Kürdistan Bölge Başkanlığı ofisinde Kürdistan’ın dört parçasından toplam 39 siyasi çevrenin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Barzani’nin istemi ve öncülüğünde yapıldı.

Toplantının başında Sayın Barzani başta kendi adına olmak üzere Sayın Mam Celal ve Sayın Abdullah Öcalan adına tüm katılımcıları selamladı. Kongre çalışmalarının başarıyla gerçekleştirilebilmesi için birtakım stratejik hususun önemine dikkat çekti.

Toplantıya katılan tüm çevreler görüş ve düşüncelerini sırayla dile getirdiler. Bu çevreler Kürt halkının barış anlaşmasına ulaşması temelinde, ortak bir yaşam ve sorunların siyasal yollarla çözülmesine yönelik çalışılması ve Kürt sorununun barışçıl çözümü ve eşit yollarla meşru haklarının elde edilmesi hususlarını dile getirdiler.

Toplantı diyalog dili ve barışçıl demokratik yolların kullanılmasına, Kürdistan’ın tüm parçalarının iradesine saygı gösterilmesine ve tüm parçaların özellikleri ve çıkarlarının göz önüne alınmasına dönük ortak tutum gösterdi. Kongrenin başarıya ulaşabilmesi için her türlü partici ve dar ideolojik yaklaşım ve tutumlardan uzak durularak çalışılmasının önemine değinildi.

Ayrıca kongrenin başarıya ulaşması ve Kürt halkının hedeflerinin ilerletilmesinin hizmet etmesi ve kongrenin pratikleşebilmesi için insan hakları, kadın hakları temelinde demokratik bir toplumun oluşturulması için adım atılmasına dikkat çekti.

Tüm taraflar kongrenin amaç ve mesajlarının başarıya ulaşması ve kongrenin aldığı kararlar ile görevleri yerine getirmek için gerekli her türlü yol ve yöntemi, en uygun mekanizmayı kullanarak çalışma yürütülmesi konusunda ortak inançlarını ifade ettiler. Toplantı katılımcıları kadınların, gençlerin, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ve Kürdistani tüm halkların ortak yaşama eşit ve aktif katılmasına ağırlık verdiler.

Toplantı tüm Kürdistani siyasi partilerin ilişkilerinin güçlendirilmesine ve Rojava Kürdistan’ında Kürtlerin meşru haklarının ele edilmesi için siyasi çevrelerin ortak çalışmasının önemine dikkat çekti.

Toplantı, Kongre’nin en kısa zamanda gerçekleştirilebilmesi için tüm Kürdistanı temsil edecek 21 kişiden oluşan bir hazırlık komitesinin kurulmasına karar verdi.”

***

Peki, bu toplantı ne anlama geliyor?

PKK başrol üstlenmiş durumda. Suriye`deki uzantısı PYD ise Kürt devriminin galibi gibi itibar görüyor. Birleşen Kürtler artık nihai amaçlarını da saklamıyorlar. İstedikleri 4 ayrı ülkede sınırları geçirgen olan 4 Kürt Devleti...

***

Toplantıya katılan örgütler şöyle sıralanıyor:

1-PDK (Barzani’nin partisi)

2-YNK (Talabani’nin partisi)

3-PKK (Türkiye’den çıkıyorlar diye arkalarından kötü konuşmanın bile yasak oluğu katiller)

4-KCD (DTK)

5-Partiya Demokrat a Kurdistana Îranê (PDKÎ)

6-BDP [Bu bizim (!) BDP]

7-Encumena Nîştimanî ya Kurd li Sûrya (ENKS)

8-Meclîsa Gelê Rojavayê Kurdistanê (EGRK)

9-Partiya Demokrat a Kurdistanê (rojhilat)

10-KNK

11-PJAK (PKK’nın İran’daki uzantısı)

12-Yekgirtûya Îslamî ya Kurdistanê

13-Komela Îslamî ya Kurdistanê

14-Tevgera Goran

15-Partiya Komünîsta Kurdistanê (Şui)

16-Partiya Sosyalîsta Demokrata Kurdistanê

17-Tevgera Îslamî ya Kurdistanê

18-Partiya Zehmetkêşên Kurdistanê

19-İnsan Hakları Derneği (İHD)(Türkiye’deki İnsan Hakları Derneği)

20-Partiya Azadiya Kurdistanê

21-PSK

22-HAK-PAR (Türkiye’deki HAK-PAR)

23-KESK (Bu bizim KESK mi, o konuda tam bir bilgi edinemedim!!!)

24-Partiya Serbixoyî ya Kurdistanê

25-DÖKH

26-Komeleya Şoreşgerên Zehmetkêşên Kurdistana Îranê

27-Komeleya Komonîsta Îranê

28-Dicle Fırat Diyalog Grubu (Türkiye’de faaliyet gösteriyor)

29-Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (Türkiye’den bir parti daha)

30-Komelaya Zehmetkêşên Kurdistana Îranê

31-Sazmana Xebata Kurdistana Îranê

32-MEYA-DER

33-Halk İslami Hareketi

34-KADEP

35-DDKD

36-PÇDK

37-Partiya Ayînde ya Kurdistanê

38-YNDK

39-PDK-Bakur

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu