Fişekhane kaderine mi terk edildi?

Fişekhane kaderine mi terk edildi?

KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINDA FİŞEKHANE OLARAK HİZMET VEREN VE GEÇEN YILA KADAR KESKİN İMAM HATİP´E EV SAHİPLİĞİ YAPAN TARİHİ BİNA, YENİ İMAM HATİP BİNASININ HİZMETE GEÇMESİNİN ARDINDAN İÇLER ACISI HALİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINDA FİŞEKHANE OLARAK HİZMET VEREN VE GEÇEN YILA KADAR KESKİN İMAM HATİP´E EV SAHİPLİĞİ YAPAN TARİHİ BİNA, YENİ İMAM HATİP BİNASININ HİZMETE GEÇMESİNİN ARDINDAN İÇLER ACISI HALİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Fişekhane kaderine mi terk edildi?

Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen ancak mimari yapısı itibariyle ve bina üzerindeki bazı sembollere göre kilise olduğu tahmin edilen, Kurtuluş Savaşı boyunca da Fişek Fabrikası (Fişekhane) olarak hizmet veren İmam Hatip Binası, yeni yapılan okul binasının ardından adeta kaderine terk edildi.

ATATÜRK BÜSTÜ BİR KENARDA YATIYOR

Dökülen sıva ve kaplamaların yanı sıra kapı ve pencereleri de kırılmaya başlayan binanın dışı kadar içi de yürek sızlatıyor. Kapı girişinde, kırılan Atatürk büstü bir kenarda yatarken, kırılıp dökülen malzemeler ve tamir malzemeleri de sağa sola saçılmış vaziyette. Binanın orijinalliği en az bozulmuş kısmı olan bodrum katındaki rutubet kokusu, yıllara meydan okuyan binanın eskiden konferans salonu olarak kullanılan kısmını nefes alınamaz hale getiriyor.

KIRŞEHİR´E KURULACAKTI

Konumu gereği, dış tehlikeden uzak bir yerde, ordunun fişek ihtiyacını karşılayacak bir fabrikanın kurulması öngörülürken bu özelliği kapsayan yer olarak Kırşehir belirlenmişti. O zamanlar Kırşehir yolunun Keskin´in içinden geçmesi sebebiyle fabrikanın yer durumunu araştırma, kurma gibi görevlerle yüklü kurul Keskin´e geldi.

KESKİN HALKININ İSTEĞİYLE KURULAN FİŞEKHANE

Yarbay Akif ve Binbaşı Seyfi Beylerden oluşan görevliler amaçlarını belirtince, Rumeli ve Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Keskin Şubesi mensupları Müftü Sadık (Cönger), Hakkı (Erkanlı), Tevfik (Ceritoğlu), Mehmet (Kavlak), Kâmil (Hatiboğlu) bu fabrikanın Keskin´de kurulması için ısrar ettiler. Fabrikanın ihtiyacı olan her türlü maddî katkıyı sağlayacaklarını, usta, işçi gibi konularda yardımcı olacaklarını belirttiler. Ayrıca fabrika için gerekli araçların getirilmesi işini yüklendiler.

1980´DEN İTİBAREN İMAM HATİP OLDU

Evvelce Millî Savunma Bakanlığınca restore edilmiş, depo olarak da kullanılan büyük bir bina vardı, buranın değiştirilerek amaca uygun duruma getirilmesi önerisi olumlu sonuç verdi. Ayrıca Ankara´dan gelen personelin kalacağı evler de bulunup, görevli kişiler yerleştirildi. 1920 yılına tarihlenen bu olayın ardından Fişekhane binası olarak hizmet vermeye başlayan bu tarihi bina 1980 yılından itibaren de önce İmam Hatip Ortaokulu, ardından da 1989 yılından itibaren İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi olarak hizmet vermeye başladı.

BİNANIN AKIBETİ MERAK KONUSU

Geçen yıl görkemli İmam Hatip Eğitim Kompleksinin hizmete açılmasının ardından adeta bir kenara atılan Fişekhane, yanı başındaki yeni binaya gıptayla bakarcasına sahip çıkılmayı bekliyor. Bakımsızlıktan sağı solu dökülen binanın akıbeti merak konusu olurken, Keskin halkı, tarihe sahip çıkılmamasından yakınıyor. Edinilen bilgiye göre, binanın kendilerine tahsis edilmesini isteyen İlçe Müftülüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında kalan tarihi binaya şimdilik sahip çıkan yok. Yarını ise meçhul!..

ÖZEL HABER: HABİLHAN PEHLİVANLI



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ